De ongelofelijke EU avonturen van het milieumeisje uit Zweden

123rf.com

Bijdrage van Olav ten Broek*

Mij bekruipt het gevoel dat er een heleboel niet klopt aan Gretha Thunberg. Zoals haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang tot de belangrijkste leiders op topconferenties en de onvoorstelbare media-aandacht.

Zoek haar op Google en je krijgt letterlijk honderden foto’s van het schattige Zweedse klimaatmeisje met de lange staarten en het verongelijkte smoeltje.

Zoek op Wikipedia in alle talen en lees: “Al toen ze acht jaar was werd Gretha geconfronteerd met de gevaarlijke opwarming van de Aarde”. Hoezo, toen ze acht jaar was? Wat deed ze dan, behalve met poppen spelen en naar de tweede klas basisschool gaan? Wat is dat voor waanzin?

“Toen Gretha elf was ging ze in hongerstaking waarna ze aan de Ziekte van Asperger leed”. Hongerstaking?

“In december ging ze met haar vader naar de milieuconferentie van Katowice waar ze een onderhoud had met de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.

Wacht even, hier wordt het verdacht. Ik kan mijn kinderen in de auto prakken en naar Den Haag, Brussel of Rome rijden, maar mijn zoontjes en dochtertjes worden dan absoluut niet zomaar ontvangen door de regeringsleiders of door de voorzitter van de Europese Commissie of de paus of wie dan ook. Dat zijn zaken die je minstens een jaar van tevoren geregeld moet hebben. Hier klopt iets niet.

Maar het wordt nog gekker: ze had in januari onbeperkt toegang tot het Wereld Economisch Forum in Davos. Davos is tijdens dat evenement een fort in zeven lagen en hindernissen waar geen muis doorheen komt. Maar Gretha kon ongehinderd op het podium plaatsnemen en een perfect ingestudeerde toespraak afsteken voor alle wereldleiders en voor de aanwezige wereldpers.

“In Davos sprak ze uitgebreid met Bono en Christine Lagarde, waarna ze achter gesloten deuren discussieerde met 58 regeringsleiders”.

Vreemd, heel vreemd. Er zijn minstens een miljoen kinderen die zich zorgen maken om de armoede in de wereld, kinderen die weten dat er een gebrek aan schoon water is, kinderen die zien dat het milieu te lijden heeft en dat er plastic in hun rivieren drijft, kinderen die dagelijks armoede en ziekte om zich heen zien, kinderen zie bang zijn voor een derde wereldoorlog, kinderen die dagelijks bommenwerpers zien overvliegen en kinderen die werkelijk onder de roet en de rook van fabrieken wonen, maar die komen nooit aan het woord in Davos en ontmoeten al helemaal geen 58 wereldleiders achter gesloten deuren. Gretha Thunberg wel. Rara hoe zit dat. Het lijkt wel gepland.

Ik heb eerder zo’n schattig meisje gezien. Vijftien jaar schijnt de ideale leeftijd te zijn voor dit soort stunts. Dat meisje sprak het voltallige Congres toe op uitnodiging van de Amerikaanse president Bush. Ze sprak heel goed. Ze huilde zelfs. Het was Nayirah, een Koeweitse verpleegster, die vertelde dat haar couveuses waren leeggehaald en meegenomen naar Irak. De baby’s crepeerden op de koude vloer. Een paar weken later begon een grootschalige oorlog om oliebelangen, die dertig jaar later nog steeds voortduurt. Het was dan ook nep. Ze was helemaal geen verpleegster, maar de dochter van de Koeweitse ambassadeur in Washington. Ze was wekenlang getraind door het reclamebureau Hill & Knowlton, om heel smerige politieke doelen door te duwen. Die oorlog had niets met couveuses te maken, maar met de macht in het Midden-Oosten.

Ik weet niet zeker of Gretha Thunberg ook nep is. Maar ik weet wel zeker dat als een kind zoveel aandacht krijgt en altijd iets te volwassen dingen zegt, er iets niet klopt.

En als Gretha Thunberg niet klopt, dan klopt het hele klimaat – CO2 – opwarming – zeespiegelverhaal erachter ook niet.

 

Olav ten Broek, 5 maart 2019

4 Comments

 1. Stuur dat meisje langs de scholen met haar boodschap, dan dringt het mogelijk, hoop ik op tijd, nog door dat we verkeerd bezig zijn?
  Mij is het, door minimale voetafdruk, nog steeds niet gelukt?

 2. beste Olaf,
  volgens mij richt je jouw ‘pijlen’ op de verkeerde persoon
  het heeft, mijns inziens, geen enkel nut om de weinige POSITIEVE
  berichten over de toegang tot de beleidsmakers belachelijk te
  maken

  wat dat betreft zijn er veel betere onderwerpen (gevat in
  een menselijk lichaam) te bekritiseren

  stel je in op NEGATIEVE personen die met machthebbers babbelen
  en je zal zien dat die lijst weliswaar ietsjes langer is
  maar uiteindelijk meer interessante inzichten oplevert
  Petronella

 3. Beste,

  Je verhaal bevat 2 ernstige denkfouten: vergelijkingen met Bush – Irak oorlog en de klimaatopwarming als “ook nep”

  OK, misschien is het verhaal van Greta Thunberg ernstig gekleurd maar dat bewijst niet dat de klimaatevolutie nep is, integendeel.

  Zie dit artikel over een beroemde gletsjer in Zwitserland https://www.scientias.nl/morteratsch-gletsjer-hier-is-klimaatverandering-al-zichtbaar/ om nog maar te zwijgen van de kolossale ijs smeltingen die gaande zijn op Groenland (om slechts 2 voorbeelden te noemen uit honderden feiten).

  Jouw inbreng kan men best catalogeren als gefabriceerd NEP NIEUWS, verpakt met een veeg sensatie en eigen psychologische ontkenning van de huidige wereldevolutie. Als je over een onderwerp commentaar levert maak dan even een degelijke studie!

  Rik
  Psychotherapeut

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.