#ActeXVIII het ultimatum van de #GiletsJaunes aan Macron: burgeroorlog in Frankrijk?

Het protest van de Franse Gele Hesjes gaat de 18e week in als tienduizenden de straten van Parijs, Marseille, Bordeaux en andere grote steden vreedzaam geel kleuren. Toch is er een belangrijk verschil met voorgaande edities. De politie start al heel vroeg met de inzet van een spervuur van traangasgranaten en de inzet van waterkanons in Parijs. Angst lijkt de drijfveer van de autoriteiten, terwijl Macron zich laconiek laat fotograferen op ski-vakantie. En er voegen zich andere groepen demonstranten bij de gele hesjes. Een analyse.

De autoriteiten weten al vooraf dat grote massa’s op de straten zullen komen. Al heel vroeg barricaderen zij toegangswegen en plaatsen pantservoertuigen onder de Arc de Triomphe in Parijs. Rond elf uur verrichten zij de eerste aanvallen, met waterkanon, wapenstok, rubber kogels en veel, heel veel traangas. Dit blijft zelfs langer hangen dan gebruikelijk, wat het vermoeden oproept dat een ander gas gebruikt wordt dan voorheen. Hier en daar zijn wat brandjes, waarvan het de vraag blijft of deze zijn aangestoken (en door wie?) of veroorzaakt zijn door een van de vele traangasgranaten die door het luchtruim zijn gegaan.

De hele dag hangt er een gespannen sfeer in de straten van Parijs. De politie kan niet vrijuit optreden omdat de mensenmassa ,die zij tegenover zich vinden, veel te groot en de situatie te explosief is om de lont in het kruitvat te durven aansteken. Ze beperken zich op uitzonderingen na, in de loop van de dag, tot bombardementen van traangasgranaten en natuurlijk de onvermijdelijke rubberkogels waarmee zij mensen invalide kunnen schieten.

Traangasbombardementen

Onder de Gilets Jaunes bevinden zich niet alleen klimaatactivisten, maar ook leden van het gewelddadige anarchistische black bloc in zwart gekleed. Wat ook opvalt is de afwezigheid van het BAC, een troep in burger geklede ‘politie-agenten’ die bij iedere betoging van de gele hesjes extreem gewelddadig optreden. Het zou zo maar kunnen dat de BACers zich vermond als black bloccers gemengd hebben met de Gele Hesjes. Dit zou overigens niet de eerste keer zijn. Eerder hebben de Gilets Jaunes al vastgelegd op film dat aan de politie gelieerde troepen vernielingen aanrichtten om de gele hesjes in een kwaad daglicht te stellen..

Toch moet je na 18 weken concluderen dat het verzet van de Gilets Jaunes zeker niet gebroken is, maar dat Macron evenmin inbindt. Gisteren eindigde zijn Groot Nationaal Debat, waarin hij met plaatselijke autoriteiten wekenlang een discussie aanging. Het debat is geëindigd zonder dat dit iets heeft opgeleverd voor de bevolking. De titel ‘President van de Rijken’ draagt hij nog steeds en daarin heeft hij qua beleid niets veranderd. De toekomst blijft ongewis. Gaan de Gilets Jaunes door en hoe lang zonder dat concreet resultaat wordt geboekt. Ook is het de vraag hoe lang zij vreedzaam zullen blijven.

Met deze promo riepen de Gilets Jaunes elkaar op de afgelopen week.

Promo voor ActeXVIII

Zo begint de dag in Parijs

Al snel volgt er een traangasbombardement en rukken de waterkanons op.

En het zinloze politiegeweld

Dit is het vervolg.

Toch is de opkomst enorm.

Gele Hesjes in Lille

Caen

Besancon

Nantes

Montpellier

Marseille

Toulouse

Dijon

Bordeaux

Lees het complete dossier over de Gilets Jaunes

 

Rob Vellekoop, 16 maart 2019

2 Comments

 1. Ik probeer me voor te stellen hoe het leven voor de protesteerders er uit had kunnen zien als deze miljoenen protesturen nuttig besteed zouden zijn (never bring a knife to a gunfight).
  Geweldloosheid als uitgangspunt is gelijk aan tunnelvisie en zeer dodelijk. Wat weer geweldadig is.

  Ze hadden, een flink stuk grond kunnen innemen dat omheinen en het land klaar kunnen maken voor de teelt van voedsel, in 18 weken hadden er 1000en hutten op dat terrein kunnen staan,
  in de bossen een wapenfabriekje en HQ op kunnen zetten om met een strijdplan te komen,
  een flinke onderneming op kunnen zetten bv (illegale) boomkap en dat (lokaal) verkopen aan louche clubjes die (groene) stroom produceren, of het omzetten in brandstof voor de trekker.
  zich uit kunnen schrijven en massaal naar belgie, portugal of spanje kunnen verkassen en daar een stuk land innemen, met geweld, een manifest op kunnen stellen en dat door heel frankrijk huis aan huis verspreiden.

  Samen sta je sterk, is het idee, toch?
  Maar goed, een andere dictator is waarschijnlijk een betere uitkomst.
  Als je geweldloos wil zijn, getuigt het van weinig verstandelijk vermogen om je in een gewapende strijd te begeven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.