SP haalt vernietigend uit naar EU superstaat, maar hoeveel zin heeft dit?

Banksy

De kans dat dit artikel door de censoren van Facebook geaccepteerd wordt is klein, maar dit filmpje van de SP is in ieder geval een streep door de rekening van de EU die dacht dankzij de censuur van platforms kritische geluiden definitief tot zwijgen te hebben gebracht. De SP breekt hier keihard doorheen en haalt zelfs de door de EU genegeerde referenda aan. En let op: deze video mag van de censuur, want het komt van een onverdachte bron. Maar hoeveel zin heeft kritiek op de EU vanuit het Parlement?

Europa is verdeeld in twee delen, het verdachte deel waarvan artikelen en andere meningsuitingen worden verwijderd en betrouwbare bronnen zoals de SP. En dat is lastig, ondervindt Facebook nu. Er wordt kritiek geuit op de EU, in het filmpje wordt beweerd dat de EU alleen maar groter en meer wil (macht). Als een verdachte bron ook maar iets van kritiek over de EU laat vallen gooien ze het bericht in de prullenbak. Het SP bericht komt tot iedere uithoek van het platform en dat is lelijk voor de EU bazen.

https://youtu.be/lBkOKd1MbGY

Oorspronkelijke filmpje is door de SP offline gehaald en de inhoud is iets aangepast waarbij Rutte vervangen is door Jetten.

Dit is de nieuwe versie

Ok, de SP haalt snoeihard uit naar de EU, maar hebben zij werkelijk enige inbreng in het Europese machtscentrum via het Europese Parlement? Met andere woorden wat is de macht eigenlijk van het Europese Parlement? Heeft het voor een politieke partij eigenlijk wel zin om deel te nemen? Zeker als je ziet dat op bepaalde belangrijke gebieden het parlement geen enkele zeggenschap heeft. Trek je eigen conclusie.

Een overzicht van de machtsverdeling

Nadat Groot-Brittannië gekozen had voor een uittreding uit de EU kwam de unie met een gemeenschappelijke verklaring naar buiten van de vier presidenten van de EU. Op zo’n moment blijkt op welke vreemde manier de Europese Unie is georganiseerd. Een globale uitleg over de structuur van de EU.

Er zijn vier belangrijke machtscentra van waaruit de EU bestuurd wordt. Dat is de Europese Raad, waarin de staats- en regeringsleiders van elk van de 28 (27 zonder Groot-Brittannië) lidstaten zitting hebben, de Europese Commissie waarin elk lidstaat 1 commissaris heeft, het Europese Parlement en dan is er een roulerend voorzitter/presidentschap waarbij elke lidstaat 6 maanden lang de unie leidt.

Voorzitter of President

Het is opvallend dat er in het Engels over ‘president’ gesproken wordt, terwijl de Nederlandse vertaling hiervan ‘voorzitter’ is. Het klinkt ook heel anders door te spreken over 4 voorzitters dan over presidenten. In de verklaring over de uittreding van de Engelsen wordt bijvoorbeeld gesproken over de president van de Europese Commissie Juncker. Gevoelsmatig heeft een voorzitter veel minder macht dan een president. Vandaar dat ik deze 4 leiders van de EU president heb genoemd. Zij hebben namelijk veel meer macht dan de term voorzitter doet (wil doen) vermoeden.

Europese Raad

Deze Raad neemt de zogenaamde ‘historische beslissingen’ zoals verdragswijzigingen, toetreding nieuwe leden, meerjarenbegrotingen, en dergelijke. Iedere lidstaat wordt door zijn regeringsleider vertegenwoordigd. Op dit moment is de Pool Donald Tusk voorzitter / president voor een periode van tweeënhalf jaar.

Europese Commissie

De voorzitter / president van de Commissie wordt benoemd voor 5 jaar door de Europese Raad na overleg met het Europese Parlement. Op dit moment neemt de Luxemburger Juncker deze functie in. Iedere lidstaat heeft 1 commissaris met zijn of haar eigen portefeuille.  Timmermans vertegenwoordigt Nederland en doet onder andere betere regelgeving en interinstitutionele betrekkingen. De commissie neemt het initiatief voor nieuwe wetten en legt deze voor aan het Europese Parlement en de Raad van vakministers (niet te verwarren met de Europese Raad).

Europese Parlement

Het Parlement heeft 751 leden, die per lid gemiddeld 668.000 inwoners vertegenwoordigen. De opkomst voor de stemming van het Parlement is bijzonder laag. In Tsjechië en Slowakije was dit slechts respectievelijk 18,2 en 13,1%. Het gemiddelde opkomstpercentage in 2014 was 42,6%. Duitsland heeft met 96 de meeste parlementsleden, gevolgd door Frankrijk met 74. Nederland heeft er 26. Het Parlement heeft samen met de Raad van vakministers beslissingsrecht over de initiatiefwetsvoorstellen die de Europese Commissie heeft ingediend. Samen moeten zij er dus zien uit te komen voordat een wet bekrachtigd wordt.

Het Parlement heeft echter geen inbreng als het gaat over het buitenlands- en veiligheidsbeleid, belastingen en sociale zekerheid.

Voorzitter / president is op dit moment Antonio Tajani uit Italië en hij vertegenwoordigt het Parlement naar buiten.

Roulerend president / voorzitter

Iedere lidstaat bekleedt roulerend het voorzitter/presidentschap van de unie voor een periode van 6 maanden. Het presidentschap van Nederland eindigde op 30 juni 2016 en werd overgenomen door Slowakije.

Voor zowel eurofielen als tegenstanders van de EU is het interessant om zich te verdiepen in nog veel meer feiten over de werking van de EU. Deze zijn terug te vinden in het leeswaardige boek ‘Besluitvorming in de Europese Unie’ van Hendrik Vos. Dit boek is verkrijgbaar via de sponsor van DLM namelijk Academy of Happiness.

Rob Vellekoop, 9 mei 2019

12 Comments

 1. hilarisch leuk filmpje
  in tijden niet zo gelachen
  humor is zo belangrijk om
  te kunnen relativeren
  zonnetje

 2. NIET MEER GAAN STEMMEN, MASSAAL. Dat is het beste wat je kunt doen. Laat ze in hun eigen stront zakken. Dit systeem is verrot. De SP mag een goede partij zijn maar in DIT systeem zullen ze geen deuk in een pakje boter slaan. Ze zullen áltijd doodgezwegen en gemarginaliseerd worden.

 3. Laat die komediant maar eens een poepie ruiken? Terecht!

 4. Als burgers moeten wij dan ook totaal niets positiefs meer verwachten van de EU superstaat, integendeel;

  De enige hoop in Europa … https://tinyurl.com/yxngqfmb … zijn de Gele Hesjes in Frankrijk !!!

 5. rutte vondt het flauw,meestal vind rutte nikx met z,n teflon mentaliteit,dus dit filmpje zal wel wat mensen wakkerschudden

 6. Luister maar eens naar dit geweldige lied van Robert Long! De echte duivels wonen boven!!Actueel en zeer duidelijk!https://www.youtube.com/watch?v=H_SXp0G0Wro
  De SP zit gewoon aan tafel met het clubje duivels, ze hebben goede uitspraken maar doen er niets mee! Kunnen er waarschijnlijk niets mee doen omdat ze ook onder het juk van de Nazi’s (industrie en bankiers) zitten!

 7. De EU Nazi staat is onderdeel van het plan van de Neocon’s om de wereld te transvormen naar een slavenstaat waarin de burger helemaal niets meer in te brengen heeft en elke stap die hij/zij zet wordt gecontroleerd! George Orwell 1984 dus! Een gevangenis zonder zichtbare tralies! Willen wij dit voor onze kinderen en kleinkinderen? We kunnen het tij keren maar dan moeten we echt met z’n allen de zaak stilleggen en niet een paar dagen maar gewoon een maand lang niets doen! Dan zullen ZE wel anders piepen of gaan ZE dan hun waakhonden (leger en politie) op ons af sturen zoals in Appelscha “Groot oproer to Appelscha! Al de veenarbeiders staan op tegen de bazen; troepen soldaten met politie trekken op”.Maart 1888 was het toen de veenarbeider er genoeg van hadden uitgebuit te worden door de veenbazen!https://www.stellingia.nl/wp-content/uploads/2014/07/Appelscha-Bolwerk-van-anarchisme-en-….-1.pdf
  Er moet nu wat gebeuren om de agenda van de Nazis te stoppen en ons nageslacht een betere, rechtvaardiger wereld door te geven zonder oorlog, honger en armoede! Word wakker!!!!!!

 8. Er is een hoop op de EU (en het gebrek aan democratie) aan te merken, maar Frans Timmermans de schuld geven van alles is beneden peil.

  Massaal niet-stemmen is al decennia uitgeprobeerd, en heeft nog nooit wat opgeleverd.
  Bij gebrek aan een anti-EU partij zonder bijsmaak kun je je proteststem beter kwijt bij Volt of vanderegio/piratenpartij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.