Klopjacht op journalisten die ‘Australische belangen’ schaden

Op 5 juni van dit jaar valt de Australische federale politie de tv zender ABC binnen om documenten in beslag te nemen die verband houden met het onderzoek van de zender uit 2017 naar beschuldigingen dat Australische soldaten Afghaanse burgers hebben vermoord. Het geboorteland van klokkenluider Julian Assange heeft een ware heksenjacht geopend op journalisten die zogenaamde ‘Australische belangen’ schaden.

Een dag eerder op 4 juni valt de politie het huis binnen van NEWS Corp journalist Annika Smethurst vanwege een verhaal dat ze een jaar geleden schreef waarin ze regeringsplannen onthult om eigen burgers te bespioneren met militaire technologie.

In december 2018 neemt het Australische federale parlement een anti-encryptiewet aan die de mogelijkheden van journalisten ondermijnt om de identiteit van bronnen en klokkenluiders te beschermen.

In juli 2018 geeft de Australische regering het groene licht voor de vervolging van getuige K. en zijn advocaat Bernard Collaery voor het openbaar maken van een geheime regeringsoperatie om Timor Leste te bespioneren tijdens onderhandelingen voor een winstgevende olie- en gasovereenkomst.

Een maand eerder in juni zijn nieuwe spionage wetten aangenomen waarmee journalisten zware celstraffen kunnen krijgen als zij met hun reportages ‘Australische belangen” schaden.

In het begin van 2018 geeft de zender ABC honderden gelekte regeringsdocumenten terug onder intense druk van de regering.

Bron

Door het muilkorven van journalisten op deze manier moeten zij zelf de afweging maken tussen de waarheid te willen verslaan of in de gevangenis belanden. Journalisten en hun bronnen worden niet langer beschermd, maar ook klokkenluiders niet meer. Terwijl in een democratie juist het publiek het recht heeft om alles te weten waardoor ze de activiteiten van de regering en het parlement die ze hebben verkozen kunnen controleren. Op deze manier kan de overheid niet meer kritisch gevolgd worden.

Daar waarvoor vroeger dictatoriale regimes werden veroordeeld zoals bijvoorbeeld Suharto, daarvan maakt de Australische overheid nu zelf misbruik. Dit verschijnsel past in de tendens om journalisten te verbieden de waarheid naar buiten te brengen.

Kijk naar Frankrijk waar regelmatig tijdens protesten van de Gele Hesjes reporters door de politie in elkaar worden geslagen of afgevoerd naar de cel om vervolgens na enige uren weer te worden vrijgelaten. Hier gaat het puur om intimidatie, maar met hetzelfde doel als van de Australische regering namelijk de waarheid verhullen en voorkomen dat deze naar buiten komt.

Het hoort ook thuis in het rijtje schendingen van mensenrechten waar Assange het slachtoffer van is. Hij bracht destijds naar buiten wat de Amerikanen voor misdaden begingen in Irak en dreigt nu hiervoor berecht te gaan worden, omdat hij de levens van Amerikanen in gevaar zou hebben gebracht.

Je kunt je afvragen of regimes, zoals de Franse, Australische en Amerikaanse nog wel democratisch zijn (sommigen beweren dat deze nooit democratisch zijn geweest) nu het volk, doordat de pers zijn werk niet meer kan doen, niet meer de overheid kan checken.

De westerse landen maken een ruk naar uiterst rechts. Regeringen maken plaats voor regimes, die weliswaar nog steeds door het volk zijn gekozen, maar zich verder niets meer van dat volk aantrekken nadat zij zijn verkozen. Het feit dat dit kan plaatsvinden bewijst dat het volk erg weinig te zeggen heeft over de gekozen regeringen. Zij hebben geen enkel middel om hen tussentijds te corrigeren of naar huis te sturen als zij het te bont maken.

 

Rob Vellekoop, 6 juni 2019

2 Comments

  1. Die zijn er toch voor de mensen om zaken die niet door de beugel kunnen aan te kaarten? Assange!

  2. niet meer stemmen. Je geeft je stem weg. Stuur je stempas terug naar de kiesraad en trek je mandaat in….Dat is écht de enige oplossing om van dat tuig af te komen. EN NATUURLIJK stoppen met belasting betalen aan die criminelen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.