Australië brandt en is droger dan ooit door hebzucht

Het land staat niet alleen in brand, maar wordt tegelijkertijd geteisterd door de grootste droogte in vele decennia. De schuld van het laatste ligt bij de hebzucht van multinationals en corruptie van de Australische overheid. De beelden die onze huiskamers binnenwaaien tonen vreselijke vlammenzeeën, maar er is veel meer mis. En alles houdt verband met elkaar.

Watercrisis

Laten we beginnen met de watercrisis, die kunstmatig door de overheid in samenwerking met multinationals en beleggers veroorzaakt schijnt te zijn. Niet alleen vorig, maar eveneens dit jaar. Er zijn politici die enorme beleggingen in water hebben.

Door New South Wales en South Australia kronkelt een 2500 km lange rivier, de Murray. Alleen al vorig jaar zijn de sluizen van deze machtige rivier 141 dagen opengezet door het waterbedrijf in opdracht van de overheid. Ondertussen lijden de boeren onder de ernstigste droogteperiode denkbaar in dit gebied.

Door deze bewuste waterverspilling staat een enorm natuurgebied in centraal Australië onder water en zijn boeren verplicht hun kuddes te verkopen voor de slacht omdat ze geen drinkwater kunnen krijgen.

Op deze manier wordt water een schaars goed, even duur als goud. De waterhandel floreert!

Er is water genoeg, maar dat is verkocht aan grote agrarische multinationals die in deze staten enorme watervragende plantages hebben.

Nood

Er circuleert op het internet een filmpje van een vrouw die de boeren oproept, met steun van honderdduizenden Australiërs, water te nemen waar het zich ook bevindt. Want de boeren in dit land zijn aan het einde van hun financiële middelen door de droogte en het water is volgens deze dame van hen!

Australië brandt

Ondertussen woeden talloze branden die miljoenen hectare land in de as leggen.

Terwijl het land brandt is minister-president Scott Morrison bezig zijn gekreukeld imago op te krikken. Deze acties, onder het motto “Ik sta achter Scott”, maken Australiërs echter nog bozer op hun neoliberale leider die een stuurloze indruk maakt.

;

Veel mensen verwijten de minister-president dat hij niet heeft geluisterd naar brandweerlieden die maanden geleden al enorme bosbranden aankondigden en vroegen om meer brandblusvliegtuigen. Morrison ging hier niet op in.

Ongeveer de helft van alle bosbranden zijn aangestoken volgens Australische Instituut van Criminologie.

Enkele recente cijfers

Talloze branden maken van Australië een inferno.

Rob Vellekoop, 5 januari 2020

5 Comments

  1. Branden om branden te voorkomen dat deden de aboriginals?
    Laat de wetenschappers met hun tunnelvisie het tegenovergestelde beweren de betweters?

  2. Wie beweert dat de Aboriginals dat deden? Heb je het artikel wel gelezen eigenlijk?

  3. wat een waardeloze zielige premier die man van Australië.Hoe kon hij en zijn medetrawanten het water van Australië verkopen aan die waterkopende bedrijven! Dat water behoort aan de mensen die in het land wonen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.