Interview met mensen van Romidoki, initiatief om onze gebrekkige samenleving beter te maken

Foto Nellie Quist

Bijdrage van Nellie Quist*

Niet iedereen heeft voldoende flappen in zijn portemonnee; er zijn veel gezinnen die ontzettend hun best moeten doen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dat aantal neemt de laatste 10 jaren weer behoorlijk toe en daarbij is er ook nog sprake van de zogenaamde ‘stille armoede’; mensen die in wijken wonen waar je het niet zou verwachten: ontslagen wegens ziekte, ouder worden, fusie, faillissement etc. En dan denk je: ‘He, hier in Nederland?’ Jazeker… En dat terwijl dit land zoveel miljonairs telt… en er zoveel grote dure gebouwen als paddenstoelen uit de grond schieten. Er scheutig geld wordt weggegeven aan rijke vriendjes en zo meer….

Interview met mevrouw de Jong van Stichting Romidoki
‘Dit is de 2e-hands miniwinkel van stichting Romidoki en deze stichting is ooit begonnen als een knutselclubje. Na het stoppen van het knutselclubje, is de stichting overgenomen door anderen. Die maakten er een ‘goede doelen reeks’ van met een 2e-hands kledingwinkeltje met ook nog een zogenaamde ‘goederentrein’ erachteraan. De stichting kent geen winstbejag, hoewel natuurlijk de huur, elektriciteit en de verzekering wel betaald moeten worden. Gelukkig lukt dat iedere maand nog wel redelijk. Naast het vrijwilligerswerk in de winkel (3 dagen in de week), moet ook nog de boekhouding worden gedaan. De stichting heeft ook een goedgekeurde stage/leer plaats (via het UWV) voor werklozen.’

Het 2e-hands kledingwinkeltje (met pashokje) van Stichting Romidoki te Capelle aan den IJssel. U kunt hier leuke kleding kopen voor een klein bedragje. Pinnen: ja graag! (Foto Nellie Quist)

Waarom doe je dit allemaal?
‘Geleden moeilijke financiële ervaringen leidde tot het opzetten van het 2e-hands kledingwinkeltje voor mensen die het niet breed hebben… Naast de verkoop van 2e-hands kleding, wordt er ook (2e-hands) speelgoed en dito accessoires (sjaals, riemen, kettingen) verkocht. Onzichtbare armoede komt veel vaker voor dan je denkt: bijvoorbeeld mensen die nergens een baan kunnen vinden, of ontslagen zijn door bedrijfsfusies of faillissementen, mensen die van elkaar scheidden, of gezinnen/ alleenstaande ouders met kinderen en een te laag inkomen. Je kunt van de ene schuld in de andere rollen en niet genoeg geld meer hebben voor nieuwe kleding en voldoende eten. Bij de meeste voedselbanken staan tegenwoordig lange rijen en de hun wachtlijsten zijn lang. Maar het stomme is ook dat soms 1 euro te veel aan inkomsten, (of 1 euro te weinig aan schulden) al kan betekenen dat je niet naar de voedselbank mag. Je kunt dus niet altijd de hulp krijgen die je dan toch wel nodig hebt. Er zijn allemaal regeltjes voor, en al die regeltjes vormen soms een woud dat niet meer is te overzien… Vandaar dus het winkeltje.’

De ‘goederen trein’
‘Na binnenkomst van de 2e-handskleding, wordt de aangeleverde kleding bekeken en beoordeeld. De nette modieuze kleding gaat het winkeltje in, maar de te ouderwetse of versleten kleding gaat naar de zogenaamde ‘goederentrein’. Een term die we zelf bedacht hebben voor de reeks goede doelen waar de afgekeurde kleding naar toe gaat. Die afgekeurde kleding gaat onder andere naar een Stichting voor zwerfkatten: Katten slapen graag op oude kleding en is lekker warm voor ze. Een ander deel van de kleding, de kleding met stevige vezels zoals spijkerbroek stof en sweatshirt stof erin, gaat naar de Knutselclub. Daar maken mensen er kleedjes, hondenmanden en zelfs stoel- en kussenbekleding van. Wat er dan nog overblijft gaat weer naar elders voor verdere recycling.’

Voedselondersteuning aan arme gezinnen
‘We geven soms ook kleding gratis weg aan arme mensen die echt geen geld hebben. Maar naast de verkoop van 2e-hands kleding en speelgoed, worden er ook (brood & melk) voedselbonnen uitgedeeld aan gezinnen die het echt nodig hebben om te kunnen overleven. Dat aantal hangt meestal ergens tussen 15 en 30 gezinnen die we daarmee proberen te ondersteunen. Ach, die gezichten ook van die kinderen als ze een stuk speelgoed krijgen…, of het gezicht van die man die de warme trui gewoon mocht meenemen.’

Maak je ook leuke dingen mee?
‘Oh jawel hoor, we hebben vaak leuke gesprekken en maken lol met klanten en met elkaar. Soms ook maak je gewoon lachwekkende dingen mee: zo kwam er ooit iemand binnen die informeerde naar ‘speeltjes voor volwassenen’… en een meneer die vroeg of we soms ook OV kaarten verkochten. Ja, en dan die vrouw die een kledingstuk zo leuk vond dat ze het probeerde aan te passen, maar de maat ervan was echt te klein voor haar postuur. Maar de meeste lol hadden we wel gehad toen de plaatselijke travestieten club ermee ophield. Die kwamen met een partij extravagante kleding aan zeg; we keken onze ogen uit! Zulke gewaden zouden wij nooit durven aantrekken…tenzij je naar een speciale ‘sjijke party’ gaat natuurlijk.

Zijn jullie eigenlijk niet toe aan een grotere ruimte?
‘Ja, zou ik wel willen, maar dan voor minder huur. We betalen op dit moment aan de verhuurder al een aardig bedrag dat eigenlijk te hoog is in verhouding met het aantal vierkante meters. Bijkomend euvel hier is ook dat de ketel (het geisertje) voor het hete water in het kleine keukentje hier, kapot is. De verhuurder (Stichting Havensteder) wil hem niet repareren of laten vervangen. Ze geven als rede hiervoor op dat het hier om een bedrijfspand gaat! (Nou ja, pand is een te groot woord: het gaat hier om een paar vierkante meter?) Maar wij huren het toch van hen, en het keukentje hoort er gewoon bij en het hoort dus goed te werken! Wat zouden wij blij zijn wanneer ze dat nu eens in orde komen maken!’ (‘Na overleg met Stichting Havensteder wordt de kapotte boiler vervangen… een afspraak hierover is onlangs gemaakt met Romidoki, red.).’

Wanneer mensen kleding willen brengen…
‘Ja graag, maar het moet allemaal wel schoon en heel zijn en het liefst ook niet te oud qua stijl en mode, want anders is het niet goed verkoopbaar. Ook speelgoed en bordspelletjes zijn welkom.’

Hebben jullie ook al een website?
‘Nee, een echte website hebben we nog niet, maar we hebben wel een facebook pagina: Stichting Romidoki, waar geïnteresseerden onze gegevens en de laatste nieuwtjes kunnen vinden.’

Deze twee vrijwilligsters helpen u graag!

Foto Nellie Quist

Gegevens
Tweedehands kledingwinkel Romidoki,
Meeuwensingel 7a,
Capelle aan den IJssel

Openingstijden
Dinsdag, woensdag en donderdag, van 10 u. tot 16 uur.
Facebook pagina: Stichting Romidoki

 

Nellie Quist, 18 juni 2019

1 Comment

  1. Mooi werk dat er mensen uit levensbehoud weliswaar kleding, die bestemd is voor de afvalhoop, nog een goede recycling-functie te geven?
    Ben meer dan 30 jaar bezig mensen te bewegen duurzaam te leven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.