Opnieuw groei aantal klanten voedselbanken, wel iets minder armoede

Opnieuw is het aantal mensen dat door de Nederlandse voedselbanken wordt geholpen gestegen. In 2018 steeg het aantal mensen met 6% tot 140.000 en voor 2019 was er weer een toename, namelijk van 8% naar 151.000 mensen in nood. Dat staat in het verslag per 31-12-2019 van de overkoepelende club van voedselbanken.

Ondertussen telt ons land 170 bij Voedselbanken Nederland aangesloten banken. In 96% van alle gemeenten kunnen mensen met honger aankloppen. Nadat ze hebben aangetoond aan de criteria te voldoen krijgen ze per gezin 1 pakket per week. In totaal staan 35.000 huishoudens hiervoor geregistreerd, dat is 6% meer dan in 2018.

Armoede

Naast honger heerst er ook armoede in het ‘rijke’ Nederland.

Volgens de getallen van het Europese Bureau voor Statistiek Eurostat leven iets minder Nederlanders in armoede of in de directe de gevarenzone daarvan. Waren er dat in 2015 nog 2,744 miljoen, voor 2016 zijn dat 2,797, voor 2017 2,861 miljoen medelanders en voor 2018 2,835 miljoen.

Eurostat

Het Europese Bureau voor Statistiek hanteert als armoedegrens dat mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon

NL en andere Europese landen (cijfers Eurostat)
Mensen die in armoede leven of in directe gevarenzone daarvan

in miljoenen 2015 2016 2017 2018
Nederland 2,7 2,8 2,9 2,8
België 2,3 2,3 2,3 2,3
Duitsland 16,0 16,0 15,5 15,3

 

in procenten 2015 2016 2017 2018
Nederland 16,4 16,7 17,0 16,7
België 21,1 20,7 20,3 19,8
Duitsland 20,0 19,7 19,0 18,7

CBS

Het CBS hanteert andere rekenregels om tot een armoedecijfer voor binnenlands gebruik te komen.
In Nederland leven volgens het Centraal Bureau Statistiek 1 miljoen mensen in armoede (op basis van het niet-veel-maar-toereikend criterium), hiervan is 1 op de 12 een kind. Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas.

Het CBS-getal wijkt dus af van het EU-cijfer dat van een andere definitie uitgaat. De Eurostat definitie van armoede wordt volgens afspraak binnen de EU gehanteerd.

Armoedebestrijding

Naast de inspanningen van voedsel-, kleding- en spullenbanken levert ook de kerk zijn bijdrage aan de bestrijding van armoede. Over 2019 kwamen zij met een onderzoek hierover.

Nederland telt ongeveer 50 kledingbanken waar mensen die geen kleding kunnen betalen het gratis mogen uitzoeken en tientallen spullenbanken.

De kerken nemen ook een aanzienlijk deel van de armoedebestrijding voor hun rekening. Dat blijkt uit het Armoede onderzoek 2019. Het totaal aantal hulpvragen is gestegen van circa 50.000 in 2015 naar 62.000 in 2018. De individuele hulp bestaat uit giften, hulp in natura of leningen. Daarnaast doen kerken aan hulp via de voedselbank, inloophuizen, projecten rond armoedebestrijding en projecten die specifiek gericht zijn op kinderen in armoede.

Volgens het onderzoek blijft de armoede vergeleken met eerdere jaren aanhouden.
• De armoede van de huishoudens is de laatste jaren gestegen als de cijfers van armoede en schulden worden gecombineerd. Dat wordt in de CBS-cijfers overigens niet gedaan. Bij combinatie blijkt 20% tot 33% van de huishoudens langdurig in armoede te verkeren.

• Vooral huishoudens die al vier jaar of langer een laag inkomen combineren met schulden hebben het moeilijk.

• De emancipatie en participatie van arme mensen in de samenleving is kleiner. Denk aan kosten voor reizen, relaties, geschenken, ontvangsten, contributies en etentjes.

• Mensen in armoede hebben een grotere kans op problemen met werkloosheid, uitkeringen, relaties, schulden, gezondheid en wonen. Bijkomende problemen zijn verslaving, vereenzaming, criminaliteit, dak- en thuisloosheid. Je kunt al die armoedeverschijnselen in je eigen dorp, stad of wijk waar nemen. Het meest moeilijk zijn de zorgen over het heden, de stress rond overleven, de uitzichtloosheid en het verlies aan toekomstperspectief.

Kerken dragen in 2018 meer dan 40 miljoen euro in hulp en meer dan 1,3 miljoen uren (waarde uitgedrukt in geld: 40,2 miljoen euro) aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. Het gaat om honger en noodhulp om te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet of van nutsvoorzieningen worden afgesloten.

Rob Vellekoop, 15 maart 2020

2 Comments

  1. Ik raad horeca-ondernemers aan om overtollig voedsel wat niet verkocht wordt de komende tijd. Te doneren aan voedselbanken , beetje onbeleefd maar wel zo snel mogelijk. Ook mensen met te veel voorraad breng het zo snel mogelijk naar de voedselbank in de buurt. Daar kan men het effectiever verdelen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.