Kap honderden bomen met succes tegengehouden

Foto R. Vellekoop - Lelylaan Amsterdam

Naast nederlagen (zoals Amsterdam waar op dit moment massaal gekapt wordt) zijn er ook succesvolle acties tegen de voorgenomen kap van honderden bomen op verschillende plaatsen in het land. Het leert ons dat de inzet van een burgerinitiatief bij de provincie en gemeente succes kan hebben. Het levert ook een nieuw inzicht waarom overheden zoveel bomen aan het kappen zijn. We beginnen met twee succesverhalen en sommen de 8 redenen op die overheden kunnen inzetten om bomen te kappen.

Hoeksche Waard / Ruurlo / Groenlo

De kap van honderden eiken in Gelderland (Ruurlo/Groenlo) is voorlopig van de baan. Het gaat om meer dan 300 eiken waarvan sommige 150 jaar oud zijn. De provincie wil kappen voor verkeersveiligheid langs de N319. Via een burgerinitiatief lukt het Bomenstichting Achterhoek, Stichting Natuurlijk Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo een motie hierover op de agenda van de provincie te krijgen. Of dit uitstel ook definitief afstel betekent is nog niet bekend, omdat de provincie een onderzoek gaat starten voor mogelijke kap in 2020.

 

In de Hoeksche Waard wil de provincie Zuid-Holland kappen langs de N489. Het gaat om meer dan 300 bomen. Dankzij een petitie met 2300 handtekeningen gaat de wethouder het nog eens bekijken. Onder het mom van verkeersveiligheid moesten de bomen weg. Daarop hebben burgers een second opinion bij een bomenexpert gevraagd. Het blijkt dat de bomen niet ziek zijn en evenmin aan het einde van hun leven (waardoor het een onveilige situatie voor het verkeer langs de weg wordt). Tijdens de behandeling van de zaak in een vergadering van de Provinciale Staten op 3 juli is al naar voren gekomen dat de bomen aan het ‘einde commerciële levensduur’ zijn gekomen. Dat wil zeggen dat als de bomen nu gekapt worden ze het meeste opbrengen, maar waarschijnlijk kunnen ze nog 100 jaar mee.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam is bezig in stadsdeel Nieuw-West 521 bomen te kappen. Als reden geven ze op voor de veiligheid, het zou om zieke bomen gaan en bomen waarvan takken kunnen afbreken.
(zie Bomenkapmeldpunt)

Foto R. Vellekoop – Lelylaan Amsterdam

 

8 redenen voor bomenkap

 1. Meeste opbrengst
  Uit de behandeling van de bomenkap in de Hoeksche Waard bij de provincie blijkt nog een oorzaak voor de landelijke kapkoorts van de Nederlandse gemeenten. Het blijkt dat een boom gedurende zijn leven verschillende waardes heeft en een daarvan bepaalt het meest gunstige moment van de kap. De economische levensduur waarop hij het meeste opbrengt en de technische wat zijn natuurlijk einde betekent. Blijkbaar zitten hier vele tientallen jaren.
 2. Het hout veel geld op, dat allerlei natuurinstanties goed kunnen gebruiken doordat de overheid de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. De inkomsten van grootschalige kap zijn volgens deze organisaties keihard nodig om te kunnen voortbestaan.
 3. Natuurorganisaties willen ‘oude’ cultuurlandschappen creëren, als stuifduinen en heidevelden zonder bos. Deze kaalgeslagen gebieden verbossen echter weer snel hierna.
 4. Het verbranden van hout zelfs aangemoedigd wordt, omdat dit CO2-neutraal is. Je zou verwachten dat om de CO2 uitstoot te verminderen juist geen hout verbrand zou worden, immers bij de verbranding komt weer CO2 vrij. Landen hebben echter wereldwijd afgesproken dat CO2 die bij houtverbranding (van biomassa) vrijkomt niet meetelt als CO2. Verbranding van hout is zogenaamd CO2 neutraal. Deze onbegrijpelijke redenering wordt nog zotter als je je realiseert dat bomen erg langzaam groeien, terwijl centrales heel snel veel hout verbranden. En omdat Nederland ondanks de inspanningen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet voldoende hout heeft, worden hiervoor bomen gekapt in de VS en uitgevoerd naar ons land.
 5. Bomen vormen een obstakel vormen voor de uitrol van 5G netwerken. Volgens een studie afkomstig van de universiteit van Surrey is het nodig dat de boomhoogte drie meter ligt onder dat van een zendmast. Dat kan verklaren waarom veel oudere bomen die groter en hoger zijn met een zekere voorliefde gerooid worden. Zeker in steden en langs wegen.
 6. De aanleg van wegen, bouw van huizen of andere infrastructurele werken is de volgende reden waarom de boom moet verdwijnen. Zo moeten in de gemeente Amersfoort 3000 bomen geruimd worden voor de aanleg van een nieuw stuk snelweg, waar alleen het college van B&W warm voor loopt.
 7. Ziekte. De Universiteit Wageningen heeft al in 2010 aangetoond dat straling van mobiele telefonie & draadloos internet bomen ziek maakt.
 8. De liefde voor de boom is voor velen niet vanzelfsprekend. Een aantal maanden geleden besloot een hovenier voortaan te weigeren gezonde bomen op verzoek van zijn klanten om te hakken. Als mensen geen respect voor de natuur hebben is de boom natuurlijk ook niet meer waard dan open haardvoer.

Rob Vellekoop, 13 juli 2019

2 Comments

 1. BOMEN ZIJN JE BESTE VRIENDEN
  prinses Irene (betekenis naam is VREDE)
  zei het al lange tijd
  zonnetje

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.