Hoe stoppen we de ontbossing in Nederland, #bomenkap gaat 4 x zo hard als in Amazone-gebied?

Foto 123rf

Nederland is koploper in ontbossen. Ons land slaagt erin om vier keer zo snel te ontbossen als het Amazone gebied. Veel mensen zien dit met lede ogen aan. De meesten treuren en zijn boos, een klein deel stort zich op acties tegen de gemeente, provincie, de staat, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of andere boosdoeners. Als je mee wilt doen dan heb je allerlei mogelijkheden van bomenkapmelding tot het kopen van biomassavrije energie, en mocht je er nog een weten dan horen we deze graag van je.

Biomassa in het kort

Voordat we ons storten op de actie mogelijkheden tegen de kap, eerst even het biomassa sprookje.

Het verbranden van hout is volgens afspraak tussen de regeringen CO2-neutraal. Dat is zoiets als ervoor kiezen voortaan de zaterdag een werkdag te noemen en maandag wordt dan weekend.
Niet alleen daarom is het bijzonder interessant om bomen te kappen, maar ook vanwege de forse subsidie die hierop zit (voor de komende jaren 11 miljard euro)

Je zou verwachten dat om de CO2 uitstoot te verminderen juist geen hout verbrand zou worden, immers bij de verbranding komt weer CO2 vrij. Landen hebben echter wereldwijd afgesproken dat CO2 die bij houtverbranding (van biomassa) vrijkomt niet meetelt als CO2. Verbranding van hout is zogenaamd CO2 neutraal. Deze onbegrijpelijke redenering wordt nog zotter als je je realiseert dat bomen erg langzaam groeien, terwijl centrales heel snel veel hout verbranden. Ondanks de kap-inspanningen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten heeft Nederland niet voldoende, daarom worden hiervoor bomen gekapt in de VS en ingevoerd in ons land.

De European Academies Science Advisory Council (EASAC) stelt dat het opwekken van energie met biomassa meer CO2-uitstoot oplevert dan kolen en gas. “Biomassa is een heel slechte energiebron”, zegt hoogleraar Louise Vet, die in de milieugroep van EASAC zit. Vet legt in het radioprogramma Vroege Vogels van 3 november uit wat er mis is aan biomassa. Ze vertelt dat je door veel biomassa te verbranden erg veel CO2 produceert. En dat we het nog erger maken, want dit hout moeten we verslepen over de hele wereld. We oogsten de bomen, we drogen ze (wat eveneens weer veel energie kost), we maken er pallets van, verschepen het, dan worden de blokjes vermalen en in de grote centrales verbrand.

Nadat dus in een klap zeer veel CO2 uit de schoorsteen is gekomen van de centrales, duurt het voor de nieuwe aanplant 30 tot 50 jaar om dezelfde hoeveelheid CO2 weer op te nemen. (Red. terwijl de politiek suggereert dat de nieuwe bomen deze CO2 direct opnemen.)

1.Maak melding van bomenkap

Laten we beginnen met de mogelijkheid, waarbij je vastlegt wat je aan kap ontdekt.

Op het landelijke meldpunt bomenkap kan je dan terecht om een bericht met foto of video achter te laten voor publicatie op de website van een bomenkapplaats die je hebt ontdekt.
Om een idee te geven van de kaalslag sommen we de namen op waar alleen in de maand januari 2020 de kettingzaag overuren maakte.

Amstelveen, Goirle, Eijserbos, Kwadendamme, Alkmaarderhout, Hessenpoort, Zoetermeer, Lauwersmeergebied, Dordrecht, Brunsveld, Delfzijl, Wateren, Amsterdam, Dwingeloo, Rozendaal, Wageningen, Schoorl, Den Bosch, Bolsward, Goor/Markelo, Venlo, Holtingerveld, Diever, Dokkum, Oud Ootmarsum, Kilder, Amsterdam Bos en Lommer, Kiel, Winneweer, Eijsden Margraten.

Januari heeft dertig meldingen van kapplaatsen. Het komt erop neer dat iedere dag in die maand kapdag is.
Kijk zelf maar.

biomassacentrale (foto 123rf)

2.Teken de petitie

Zoals met zoveel activiteiten waarbij de burger niet genoeg gehoord wordt, is de petitie een populair middel.

Teken de petitie: “Stop grootschalige bomenkap; een ander en duurzamer natuurbeleid!” Vandaag zijn al bijna 28.000 handtekeningen onder deze petitie gezet.

 

3.Bezwaarschrift tegen de bomenkap

Ook het bezwaarschrift doet het natuurlijk goed. Lees even goed waarop je moet letten!

De bomenstichting Achterhoek heeft een pagina gewijd aan een instructie voor het bezwaar maken tegen een voorgenomen bomenkap met allerlei doorverwijsadressen.
Dit kan je terugvinden op deze pagina.

4.Word lid van een actiegroep en/of steun hen financieel

Het kan helemaal geen kwaad je aan te sluiten bij een groepje gelijkgestemden. Bijvoorbeeld…

Bomenstichting Achterhoek Stichting Bossche Milieugroep Stop bomenkap Noordhollands Duinreservaat
Stichting De Woudreus GROEN!natuurlijk Bomenclub Nederland

Stichting tot Behoud van het Schoorlse-en Noord-Kennemerduinengebied

Stichting Levensbomenbosch Bomenridders Leeuwarden
Bomenstichting Den Haag Natuur- en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant Stichting Ekos (v/h Ecologische Beweging)

Bomenridders Rotterdam

Dorpsraden van Helenaveen, Griendtsveen en Liessel Stichting Groen in Amersfoort

Werkgroep Licht op Groen Oude IJsselstreek

Partij voor de Bomen op Texel Behoud Bomen Arnhem
Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg Bomenridders Groningen Stichting NatuurvanvroegerNU
Landelijk Meldpunt Bomenkap Stichting Natuurlijk Achterhoek Stichting Vrienden van het Beusebos
Stichting Boom en Bosch / ‘s Hertogenbosch Stichting Behoud Natuurlijk Helenaveen Stichting Natuur en Milieu Haaksbergen

 

Werkgroep Kappen Nou Oude IJsselstreek Stichting SparrenRijk Stichting Boombehoud Vlaardingen

 

5.Maak bezwaar tegen biomassa centrales

Een groot deel van de houtkap komt als biomassa terecht in de centrales. Vandaar dat het geen gekke gedachte is als de burger zijn bezwaren tegen de ontbossing richt als bezwaar tegen een biomassa centrale bij hem of haar in de buurt. FAB, dat is de landelijke federatie tegen biomassacentrales, houdt nauwkeurig bij waar deze centrales staan of op welke plek deze gepland zijn.
Op deze kaart kan je kijken waar een van de 160 bestaande/geplande biomassa centrales staan of dreigen te verrijzen.

Het is misschien handig om daarvoor de aanwijzingen te volgen.

De FAB bestaat uit verschillende organisaties uit Nederland. Zij zijn zowel voor de bescherming van bestaande bomen en bossen als voor de uitbreiding hiervan binnen en buiten Europa. De federatie werkt samen met meerdere internationale organisaties om het kappen en verbranden van bomen voor het opwekken van energie tegen te gaan door middel van acties en campagnes, informatievoorziening en distributie- en lobbyactiviteiten.

Indien je onder punt 4. hiervoor nog geen interessante organisatie gevonden hebt om je bij aan te sluiten, dan vind je hier een nog uitgebreidere lijst.

6.Stap over op biomassavrije energieleverancier

De federatie tegen biomassacentrales is een ‘overstapcampagne Biomassavrije Energieleverancier’ gestart. Als niemand biomassastroom afneemt, dan droogt de behoefte aan biomassa op.
Ze hebben onderzoek gedaan en een aantal energieleveranciers gevonden die groene stroom zonder biomassa verkopen.
Dat zijn deze vier bedrijven:
* Easy Energy
*Energie van Ons
*Pure Energie
*Vrijopnaam

 

Rob Vellekoop, 7 februari 2020

12 Comments

 1. Sorry, maar Stichting Boombehoud Vlaardingen is een wassen neus. Mooie praatjes vullen geen gaatjes en deze uitspraken doe ik vanuit eigen ervaringen met deze ‘Club’. Dit ter uwer informatie.

 2. te gek voor woorden Die zal ik er dan ook maar niet aan verspillen zoals het met de bomen gebeurt.

 3. En zoals ieder van ons geleerd heeft nemen bomen en planten juist Co2 op.. en zetten dat om in… jawel zuurstof… dus zoveel te meer bomen ze kappen… zoveel te lager wordt het zuurstofgehalte in onze “lucht”… en raad es… juist, dan wordt automatisch het stikstofgehalte weer hoger… joepie… dan kunnen de fraudeurs en leugenaars in den Haag en Brussel dát weer tégen óns gebruiken…!!
  En reken maar dat ze dat doen… ze liegen nu al dat het gedrukt staat over de metingen van stikstof.. Co2 enz… het stomme is dat 99% van de bevolking er wel ( liefst anoniem ) over klaagt op de sociale media… maar nergens te bekennen is als er écht wordt opgeroepen er tegen in verweer te komen..!!
  Nou.. ik níét.!! ??
  Wim Kuiper
  Zevenhuizen (GR)

 4. Als we hier nog 2 atoomcentrales krijgen wat tegenwoordig niet meer zo gevaarlijk is als bijv Belgie en Borssele dabnIjn we van. Al dat gedonder af. Morgenmet die storm weer een paar wieken van die masten naar beneden, die goud geld’ kosten en nooit genoeg gaan opleveren en storen zijn tot op de Noordze en in het land. Stoppen!!!! Wachten op wterstof autos, zijn er al,jaren…. enmal,die stomme electrische auto,s met kakbakken van accus en te weinig laadpalen. Nee…. ik wacht nog een paar jaar. Welterusten. Lia.

 5. De onlangs aan de 2e Kamer verzonden brief van minister Schouten over de nieuwe Bossenstrategie is een grote aanfluiting. Hiermee wordt iedereen zo’n beetje te vriend gehouden en dus verandert er ook niets. Staatsbosbeheer(SBB) kan gewoon zijn desastreuze gang blijven gaan, zoals zij dat al jaren heeft kunnen doen zonder gecontroleerd te worden. De minister weet helaas nog niet dat SBB de meest onbetrouwbare gesprekspartner is, die zich de miljoenen subsidie niet wil laten afpakken! Nog een petitie!: website anderestaatsbosbeheertop.petities.nl/

 6. Hennep is de oplossing, maar dat hebben ze
  ooit in de ban gedaan, omdat we
  daardoor zelfsupporting konden worden, maar daar wordt niet aan verdiend door ‘de hoge heren’ ?

 7. Het gaat slechter en erger worden voor de natuur en dus ook voor ons. Tijd dat de gevestigde orde/elite van politiek en industrie ter verantwoording wordt geroepen.

 8. De wet op herplanten van gekapte bomen, houdt in de praktijk in dat ergens jonge bomen uit de grond worden getrokken om op natuur onvriendelijke wijze te worden verplaatst. Deze verplaatsing zorgt dus in feite niet of nauwelijks voor extra nieuwe bomen of echte natuurbehoud. Die wet is een fopspeen en kaalslag of destructie zou in deze moderne tijd toch niet moeten gestimuleerd met zure subsidies. Het is alsof een landschapsschilder een Van Gogh met een behangroller oververft: De landelijke boskap voor biomassa stroom is nog intens zotter en bedrieglijker om dat kwaaielijk media-theatraal als CO2-neutraal te bestempelen volgens een vals protocol. Timmermans heeft dus ook al jaren zwaar gefaald als EU klimaat bestuurder en liet de natuur overduidelijk achteruitgaan met zijn symboolpolitiek. Ook liet de EU verantwoordelijk voor vele onderwerpen de licentie voor Roundup weer doorgaan met alle schaden die dat weer aan mens en milieu veroorzaakt. De oudere bomen hebben elk jaar frisse bladeren en de herfstbladeren voeden de toplagen van de bodem met de nodige nutrienten die zij met de wortels naar boven halen en zo zijn er niet alleen voor diverse diersoorten maar ook voor de zuurstof van de mens voldoende bossen nodig ter compensatie van het gebruik van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. De biomassaverbranding ter opwekking van stroom i.v.m. boskap is zo ondeugdelijk en tomaat- onvriendelijk dat de kli eruit is gevallen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.