Politiek wil lage rekenrente, daarom moeten pensioenen gekort worden

Foto 123rf

Onder het motto van “meer zekerheid” voor de pensioengerechtigden dreigen de pensioenen volgend jaar te worden gekort. Wat is de geheime agenda achter de politieke behoefte aan de lage rekenrente? Waarom moet die pensioenrente zo nodig naar nul procent? Het verkoopverhaal van de politiek en het echte verhaal.

Rekenrente

De rekenrente waarmee de pensioenfondsen verplicht worden te rekenen is iets meer dan 1 procent, terwijl de meeste in werkelijkheid zelfs meer dan 7% opbrengst op hun beleggingen behalen. Nee, zegt de politiek (geadviseerd door De Nederlandsche Bank) jullie mogen niet met die 7% rekenen want misschien is in de toekomst de rente wel lager en dan keer je nu te veel uit. Akkoord, maar waarom hanteert Nederland dan de laagste rekenrente van Europa?

Dat betekent voor de fondsen dat zij enorme pensioenpotten van honderden miljarden euro’s aan het vormen zijn, terwijl zij aan de pensioengerechtigden minder mogen uitkeren. Ja, volgend jaar zelfs moeten korten.

Het geld in de potten kletst tegen de klippen op.

Waarom is die hoogte van de rente zo belangrijk? Simpel gesteld, maar moeilijker is het niet, Als je over vier jaar 4000 euro nodig hebt en de rekenrente is nul dan moet je ieder jaar 1000 euro sparen. Is de rente echter 2% dan hoef je minder dan 4 keer 1000 euro per jaar te sparen om straks 4000 euro te kunnen uitkeren. Daarom is het zo gunstig dat de pensioenfondsen een goed beleggingsresultaat behalen. Er hoeft door de pensioendeelnemers minder ingelegd te worden, omdat de rest met beleggingswinsten aangevuld kan worden.

Dit zou in Nederland eveneens op die manier moeten werken, echter de politiek ligt dwars. Zij willen rekenen met een zo laag mogelijke rente. Dus niet de 7% rendement die de fondsen gemiddeld behalen, maar het liefst met nul procent. Daardoor is op papier veel meer geld nodig dan in werkelijkheid. En dat is de reden dat de fondsen enorme potten met geld hebben en hiervan minder mogen uitkeren.

foto 123rf

Verkoopverhaal lage rekenrente

Waarom wil de politiek zo graag naar een zo laag mogelijk percentage rekenrente?
Zij beweren dat dit in het voordeel van de pensioendeelnemers is. Want met een laag percentage loop je minder risico dat er te weinig geld uiteindelijk in de pot overblijft om te kunnen uitkeren.

Oke, dat is het verkoopverhaal. De politiek slooft zich uit om de pensioengerechtigde te vrijwaren van risico’s in de toekomst. Gelukkig zou je zeggen, we moeten de heren en dames dankbaar zijn. Ze spelen op safe voor de toekomst.

Ondertussen wordt de pensioengerechtigde bang gemaakt ook: “Als de financiële positie van de fondsen niet snel verbetert dan zijn kortingen niet te voorkomen” en “Het is nog niet duidelijk hoeveel de pensioenen gekort gaan worden.”

Scenario achter de lage rente

Nu het echte verhaal achter de lage rekenrente.

De neo-liberalen of neo-conservatieven die het in onze wereld tegenwoordig voor het zeggen hebben willen het liefst alles terugbrengen naar de markt. Hier kunnen kapitaalkrachtige ondernemingen leuke winsten realiseren die rechtstreeks in de zakken van de grootaandeelhouders, de ultra rijken terechtkomen.

Een berucht voorbeeld is de overheveling van de ziekenfondsverzekerden naar de particuliere verzekeringsmarkt. Er werden collectieve ziektekostenverzekeringen afgesloten zonder dat de verzekeringsmaatschappij er aan te pas kwam. Totdat de neo-conservatieven het voor het zeggen kregen. De ziektekostenverzekeraars kregen er in een klap de hele bevolking van ons land bij als klant (verplicht). Dit was en is een topprestatie op privatiseringsgebied. Een giga overheveling van een openbare sector naar het bedrijfsleven.

De politiek maakt het door het verlagen van de rekenrente steeds ongunstiger voor een pensioengerechtigde om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Voorlopig kan de burger echter niet anders. Wanneer echter ook deze markt wordt opengebroken om net zo voordelig te gaan sparen bij een pensioenfonds als bijvoorbeeld bij  verzekeringsmaatschappijen wordt in een klap het scenario duidelijk.

Wat zouden de verzekeraars graag die honderden miljarden aan pensioengelden gaan beleggen voor de individuele pensioengerechtigden. Wat een giga opbrengsten zouden zij kunnen realiseren. Nu blijft het voordeel hangen in de pensioenpotten van de collectieve fondsen. De pensioengerechtigden zullen individuele contracten sluiten en voor iedere maatoplossing zal de verzekeraar zeker een leuke optie hebben. Daarnaast kunnen de aandeelhouders van de verzekeraars een geweldige slag slaan. Wie wil er geen aandelen in een pot van vele miljarden?

Rob Vellekoop, 19 juli 2019

13 Comments

 1. Begrijpen jullie het nou niet?
  De huidige politiek,maatschappij zit op de zakken van de oude lui te teren, iets opbouwen zoals de oudjes gedaan hebben kan de huidige generatie niet wel blowen, feestvieren en de misdaad financieren!

 2. Het is duidelijk dat teren op de portemonnee van de ouderen, die gespaard hebben voor de oude dag, het makkelijks is?
  Het gaat echt de verkeerde kant op:
  geluidsoverlast
  5G
  oorlogszuchtig
  migrantenbeleid
  etc……- shit!

 3. Ze hebben het steeds over de rekenrente.Nederland luistert naar de Europese bank.In Spanje hebben ze een rekenrente van 4%.Waarom kan Spanje wel de rekenrente van 4% hanteren en Nederland niet? Spanje hoeft niet naar de ECB te luisteren? Onze mafia bazen rutte en knot zijn onze pensioenen af aan het pakken.In geenland hoor ik iets over de vergrijzing.Hebben ze in deze landen geen last van vergrijzing? Zelfs de AOW leeftijd is lager dan in Nederland. Frankrijk gaat met de 60 jaar, België en Luxemburg met 61, Duitsland 63,Polen wil de AOW verlagen. Ik kan niet anders oordelen dat we genaaid worden. Hebben Rutte en Knot een glazen bol, want volgens het cbs overlijden er 153000 mensen waarvan er 85000 tussen de 64 en 80 jaar.Hoe durven ze te roepen dat we steeds ouder worden? Ik kan niet anders oordelen dat het een grote corrupte bende is.

 4. Hallo,
  We moeten allemaal langer door werken!!!!

  Dat is de slogen van de ambtenaren.
  maar….die zelfde ambtenaar die dat mij op legt die zal nooit lang zal HIJ leven 50-tig jaar lang werken.
  Dus welk recht heeft die ambtenaar om mij te commanderen dat IK dat van HEM wel moet doen?…..en dan gelet op de start tijd van de eerste betaalde baan.
  1 schrale troost…de woorden van M Rutte….HET GAAT GOED/UIT MUNTENT met Nederland!!…vandaar die belasting verhogingen/geen pensioen indexering/toenamen van mensen met schulden…het doet mij een deugt.

  Kapitalisme wat al tig jaren lang heerst,maakt vele male kapot dan men lief is!!
  Ik dank U!!
  Afz,De BildeRberg-Groep Sloper,cq De Sloper.

 5. Wij hebben te danken aan de vakbonden dat dit systeem van toepassing is

 6. Wij worden genaaid door en door.Dat er zoveel gespaard moet worden heeft ook de volgende reden.Vanaf 1 januari 2030 gaat Brussel het wel regelen hoeveel pensioen dat wij gaan krijgen.De vorige Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft 2 jaar terug de pensioenoverdacht ondertekend in Brussel.Deze Staatssecretaris was enkele dagen later opeens Commissaris van de koning in de Drenthe.Zodoende is zij niet langer politiek verantwoordelijk.Een smerig spel is hier weer gespeeld.De Zuid en oost Europese landen kijken met hun geile ogen naar al het geld,WAT WIJZELF GESPAARD HEBBEN,DAT ZIJ DAAR STRAKS OOK VAN MOGEN PROFITEREN.Het is niet voor niets dat de oost-europese landen Albanie,Bulgarije,Roemenie zo graag aan willen sluiten bij de EU.

 7. De geweldige leugenaar en bedrieger Pinokkio Rutte van de VVD is nu nadat Hoogervorst de ziekenfondsen de nek heeft omgedraaid bezig om datzelfde met de pensioenfondsen te doen, deze aartsleugenaar die er al 9 jaar zit en inmiddels aan zijn derde kabinet bezig is bedroog de sociale partners die eerst moesten tekenen bij het kruisje van hemzelf en de al even slechte Koolmees van D66 en dan zou hij (Rutte) er voor zorgen dat er niet gekort zou worden, nu na het tekenen waarbij hij de sociale partners een oor heeft aangenaaid gaat hij gewoon weer zijn eigen gang geholpen door Knot van DNB wat ook al zo’n gladjanus is, kortom hij heeft het pensioen van de werkenden en gepensioneerden naar de knoppen geholpen en ook doordat Klijnsma PVDAfbraak in de nadagen van het kabinet Rutte II nog even een maatregel door de tweede kamer jaste zal in de toekomst de EU er met de potten vandoor gaan om de Zuidelijke Landen in de EU overeind te houden, en zo is dit Nederland onder die bedrieger Rutte en zijn trawanten een Bananenrepubliek geworden.

 8. Wij moeten met onze wandelstokken, rolstoelen en krukken de grote wegen blokkeren en wel zo lang tot de rekenrente wordt opgetrokken naar 4%.
  Laat die Dijsselbloem met zijn eigen zaken bemoeien.

 9. Jeroentje Pensioentje,je moet maar durven,maar misschien loopt er wel eens een Zeus achter hem….

 10. We hadden met ons allen dit toe twee keer toe kunnen stoppen. maar omdat we met de verkiezingen steeds de verkeerde keus blijven maken is het eigen schuld dikke bult.

 11. We moeten massaal de straat op om een reële rente te krijgen op onze zelf gespaarde pensioenen. Laat de gepensioneerden eens, op een gewone werkdag, Den Haag en alle wegen daar naartoe blokkeren. Dan komt er gegarandeerd garen op de klos. Zwijgen en afwachten helpt niet. Den Haag moet het voelen wat de burger wordt aangedaan.

 12. HEBZUCHT IS ZIEKELIJK EN BESMETTELIJK
  rente: het is een mooi lokkertje maar
  geld verdienen met inleggen van geld is uiteraard immoreel
  en de oorzaak van alle problemen op gebied van ongelijkheid

 13. De bereiken we de gepensioneerde en / of welke instantie kan ons hierbij ondersteunen. Ik ben zelf hier niet toe in staat. Ik was een aantal jaren geleden bij een vergadering van het PMT over dit onderwerp, ” De rekenrente”, de vragen die na de lezing konden worden gesteld, gaven daar totaal geen duidelijk antwoord op. Ik de hele lezing gezien als volksverlakkerij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.