Miljoenennota 2020 met overschot, maar armoede wordt niet bestreden

Ook voor 2020 presenteert de regering een rijksbegroting met een overschot. Dat betekent dat per saldo te veel belasting wordt geïnd zonder dat de overheid dit uitgeeft. Opnieuw komt Rutte niet met een armoedebeleid. Toch zijn er miljoenen die op of onder de armoedegrens leven en nooit eerder waren er zoveel voedsel-, kleding- en speelgoedbanken.

Europees armoedebeleid

De lidstaten leveren hun cijfers aan bij Eurostat die overzichten produceert die een interessant inkijkje geven in het armoedebeleid van de EU.

In 2008 is afgesproken om ervoor te zorgen dat het aantal mensen dat onder of op de armoedegrens leeft in 2020 in ieder geval 20 miljoen minder is dan in 2008. (Rijksoverheid)
Tot en met 2017 is EU breed het aantal armen slechts afgenomen met 4.176.000. Het beleid heeft blijkbaar geen hoge prioriteit, amper wordt 20 procent gehaald van het 2020-doel. De EU-landen hebben nog een flinke inhaalslag te gaan. Toch is 20 miljoen armen destijds als een van de hoofddoelen geformuleerd.

Nederland slaat in dit opzicht een modderfiguur.
Zij hebben voor 2020 in EU verband afgesproken 100.000 minder arme inwoners te hebben en komen zelfs niet in de buurt van deze doelstelling.

Nederland

V

Volgens de laatste cijfers van Eurostat leven er in ons rijke land 2.833.000 mensen op of onder de armoedegrens (in 2018). Dat is 16,7 % van de bevolking.

Het overzicht van Eurostat toont dat Nederland zich als doel stelt om in 2020 in totaal cumulatief 100.000 inwoners minder armen te hebben dan in 2008. Voor 2018 staat het cijfer op 400.000. Dat betekent dat per saldo gedurende 9 jaar juist meer mensen in de armoede beland zijn dan voorgenomen. Ons land heeft nog een inhaalslag te gaan om in 2020 haar doel te bereiken. Rutte heeft nog EEN jaar de tijd om de armoede terug te brengen met 100.000 ten opzichte van 2008.

Dit zijn wrange cijfers wanneer we deze leggen tegen de overschotten die Rutte ook de afgelopen jaren al had. Voor 2016, 2017 en 2018 was er een overschot, dat wil zeggen er kwam meer belastingopbrengst binnen dan dat er uitgaven waren. Alleen voor 2018 bedroeg dit al 11 miljard, die probleemloos aan het verlichten van de armoede in ons land had kunnen worden besteed.

Er zijn bijna 200 voedselbanken (waarvan 169 aangesloten bij Voedselbanken Nederland). Vrijwilligersorganisatie Voedselbanken Nederland schrijft dat zij 140.000 klanten het afgelopen jaar hebben geholpen, dat is 6% meer dan in 2017. Op deze manier konden 33.000 huishoudens voedselsteun krijgen.

Daarnaast telt Nederland ongeveer 54 kledingbanken (kledingbanken.nl) waar mensen die geen kleding kunnen betalen het gratis mogen uitzoeken. Zij zijn (nog) niet verenigd.

De kerken nemen ook een deel van de armoedebestrijding voor hun rekening, blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016. Het totaal aantal hulpvragen is gestegen van circa 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015. De individuele hulp bestaat uit giften, hulp in natura of leningen. Daarnaast doen kerken aan hulp via de voedselbank, inloophuizen, projecten rond armoedebestrijding en projecten die specifiek gericht zijn op kinderen in armoede. Eind 2019 is er een nieuw armoedeonderzoek beschikbaar.

Eurostat

Het Europese Bureau voor Statistiek hanteert als armoedegrens dat mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon

A-sociaal

De Miljoenennota 2020 komt met een overschot van 3,4 miljard euro.

Dus ondanks de miljarden euro’s aan overschotten die er in de rijkskas zitten wordt hiervan geen cent gebruikt om de armoede terug te dringen. Zo zou bijvoorbeeld de bijstandsuitkering omhoog kunnen of allerlei toeslagen. De welvaart zou heel eenvoudig beter verdeeld kunnen worden, door gewoon de overschotten weg te werken!

Hoe asociaal kan je zijn als kabinet door dit achterwege te laten. Ook nu Rutte met de christenen van het CDA en de CU in de coalitie zit.

Het kan niet anders dan dat hierachter een bewuste politiek schuilgaat, namelijk die van de bewuste verpaupering van de bevolking. Als een politicus als Rutte het goed met de bevolking zou voorhebben dan zou hij zijn uiterste best doen om bijvoorbeeld die honderdduizenden te helpen die door torenhoge woonlasten steeds meer in de verdrukking komen. Het begrotingsoverschot biedt hem daartoe ongekende mogelijkheden. Toch kiest dit kabinet er uitdrukkelijk voor NIETS te doen aan armoedebestrijding, met andere woorden de bevolking zal armer worden nu de lasten stijgen. Dat is een bewuste verpauperingspolitiek.

Rob Vellekoop, 19 september 2019

9 Comments

 1. de huidige regering heeft zich schuldig gemaakt
  aan de toenemende armoede
  zij tonen zich nu ontzet
  Ich habe das nicht gewusst
  hebben we al eerder ergens gehoord
  maar zij weten exact wat hun rol is
  in de voortschrijdende uitverkoop van
  zaken van de overheid
  ziekenhuizen moeten sluiten winkels moeten dicht
  vele daklozen onder ondernemers en jonge mensen

  de regering is verantwoordelijk hiervoor
  nu doen ze alsof ze niet begrijpen hoe dit zo is gekomen

  de huidige regering moet aangevuld worden met een
  bindend referendum dat is duidelijk

  de paar tientjes die ze de mensen beloven
  die in de schulden zijn gekomen door hun schuld
  en bijdrage in de Europese kronkelpolitiek
  is niet genoeg
  zij houden de critici mooi op afstand
  en de doorsnee burger blijft onwetend
  of gaat helemaal niet meer stemmen

  wat een blamage, ook gezien alle verworvenheden
  uit het het verleden
  een bindend referendum is vooralsnog
  de enige oplossing voor dit debacle

  ik schaam me voor Nederland en hoe moeten
  nieuwkomers zich wel niet voelen

  dat er moorden aan de orde van de dag zijn
  in het criminele circuit, verbaast mij niets
  hoe kan het dat een zogenaamde kroongetuige
  vermindering van straf kan krijgen door achteraf
  de boel te verraden?
  de crime-fighters zitten nu met tranen
  ja omdat ze voor hun eigen leven vrezen
  gek is dat
  maar niet heus

 2. maak voedsel banken en voor kleding etc. wat nodig is natuurlijk maar tegelijkertijd gaat de regering achterover leunen.

 3. Ze zijn notarisdoof daar op het binnenhof, wel geld reserveren voor FJ’s en luxe inrichten van binnenhof maar niks doen aan woonzorg sociale zorg, gezondheid en onderwijs?
  En niet te vergeten de ouderenpensioenen, die altijd voor indexering betaald hebben en aldus niet gekregen hebben?

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Hoe hoger in die ambtenaren piramide,hoe vuiler en smeriger men is.
  Hebben de werken al die 1000,- euro ontvangen van pathologische leugenaar Mark Rutte—NEE–het enigste wat de Nederlandse bevolking(loonslaven) gekregen heeft begin dit jaar is–dat alles duurder is geworden –willen jullie meer of minder belasting betalen..Mark Rutte regelt dat zo met zijn handlangers.
  Mark Rutte heeft zich verkeken op de werkgevers met de loonsverhogingen uit te delen aan de loonslaven.
  Hij maar roepen het gaat goed..natuurlijk ..vorig jaar 11 miljard overschot…en waar is dat gebleven??…verdampt zullen wij maar zeggen.
  Het wordt eens de hoogste tijd dat de —-Beroeps bevolking—-in op stand gaat komen!!!!!!!!!!!!
  Ik dank U!

 5. Wat is eerlijk zijn tegenwoordig? En wat is geweten?Dat dit kabinet er niets aan doet om de armoede te bestrijden,; terwijl er genoeg belastinggeld in de schatkist ligt! Wat is de echte reden? Waarom wordt dat niet eerlijk gezegd….aan het VOLK!!!dat wil ik /Wij toch weten??… wachten dit jaar af komen ze tot inkeer/bezinning!

 6. Wat een slappe zak is onze premier toch.
  Geen gehoor geven de oproep van hulpverleners en artsen, niet luisteren naar een groot deel van het volk en geen rekening houden met dieren en het milieu ?
  wat een grote maf kees is het maak de hele land naar de kloten cultureel erfgoed maar ook zwarte Piet wel veel geld naar de EU toe en alles maar duur maken en de agrarische en bouwsector pakt hij aan de zorg kosten hoger, hardwerkende Nederlanders moet meer dus belasting geld betalen is echt genoeg geweest met deze slappe zak en Bijna 3 miljoen armen, maar Rutte ziet geen reden verhoging minimumloon nee zorg dat hij wel genoeg heeft
  Het wordt eens de hoogste tijd dat de —-Beroeps bevolking—-in op stand gaat komen!!!!!!!!!!!!

 7. Wanneer komt er een eind aan deze verpaupering, mijnheer Rutte???? Ik heb nu 8 jaar aow en ben er alleen maar op achteruitgegaan. Ik kan niet meer rondkomen als ik er niet bij blijf werken in slecht betaalde studentenbaantjes. De huur kan er nog net af maar na twee weken is al het geld op aan vaste lasten en moet ik twee weken op een hongerloon leven tot de toeslag weer komt. De huur omhoog, de btw op gezond voedsel omhoog, in plaats van op die smerige vette suikertroep. Mensen kunnen bijna geen gezond eten meer kopen. De toeslag intussen flink omlaag. Nee mijnheer Rutte, u en uw VVD zijn over de houdbaarheidsdatum heen, het wordt de hoogste tijd dat er een eind komt aan de stijgende armoede in dit land, en niet met de veelgeprezen lapmiddelen en potjes bij de gemeente, maar structureel! U moest u diep schamen om zoveel armoede, en dat veel mensen op hun oude dag nog elk dubbeltje moeten omdraaien. Jarenlang is men bezig om mensen gezond oud te laten worden maar nu zijn we zeker met teveel en we zijn de luis in de pels. Maar ik verzeker u dat het helemaal niet leuk is om op deze manier oud te moeten worden als je niet meer naar je kinderen kunt, geen geld voor de trein of de benzine meer hebt, laat staan voor een cadeautje, geen geld voor iets wat kapot is of voor nieuwe schoenen. Een schandaal is het, in dit rijke land, waar genoeg geld is, maar u zit er op als een bok op de haverkist, en de rijken krijgen er regelmatig wel een flinke hap uit. En u blijft maar lachen mijnheer Rutte, maar voor ons valt er weinig meer te lachen. Dit is zo geen leven, dat wil ik u wel verzekeren.

 8. even dit. het land word geregeerd door 1 grote NARCIST in de breedste zin van het woord.
  er is maar 1 remedie,blijf erop stemmen uilskuikens en je zult zien dat het allemaal [goed komt]

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.