Gaan Unilever en Shell lobbyen voor armoedebestrijding?

Foto 123rf

In deze open brief aan de directies van Unilever en Shell vraagt DLM Plus of zij Rutte willen vragen om 1,4 miljard aan bijstandsgerechtigden te geven zodat zij iedere maand 230 euro netto meer te besteden hebben om de ergste armoede te bestrijden.

Beide concerns zijn zeer succesvol geweest in het bewerkstelligen van een verlaging van de dividendbelasting. Zonder dat dit in enig verkiezingsprogramma voorkwam ging Rutte III akkoord met het voorstel van de multinationals, samen met de regeringspartijen VVD, D66, CDA en CU om 15% dividendbelasting voor aandeelhouders af te schaffen. Dit kost de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro.

Het is opvallend dat zaken die niet in de samenleving leven, maar wel bij enkele aandeelhouders, zo gemakkelijk ingevoerd worden. Bevolkingsgroepen doen al vele jaren een beroep op Rutte om de nood die mensen in de bijstand hebben te verlichten. Niet door allerlei armoedemaatregelen te nemen en tal van armoedebestrijdingsorganisaties subsidie te verlenen, maar door het geld te laten terechtkomen daar waar het de armoede wegneemt, bij de bijstandsgerechtigden.

Tal van particulieren organisaties zoals weggeefwinkels, voedsel-en kledingbanken zetten zich belangeloos in om mensen met te weinig inkomen te helpen in hun levensonderhoud. De regering Rutte schiet als vertegenwoordiger van meer dan 500.000 bijstandsgerechtigden jammerlijk te kort, maar hevelt wel meer dan een miljard per jaar over met de afschaffing van de dividendbelasting naar aandeelhouders die hun bezittingen in belastingparadijzen en in het Verenigd Koninkrijk hebben ondergebracht.

Het succes van de multinationals, waarbij ook Philips en AKZO Nobel volgens de NOS een rol speelden, leert ons dat we voortaan beter onze wensen bij hen kunnen indienen dan via referenda, petities of via de partijprogramma’s van politieke partijen. Als je dit doortrekt kan je je afvragen waarom de bevolking iedere vier jaar wordt uitgenodigd te stemmen. Deze actie is zichtbaar geworden, maar hoeveel geheime deals worden er gesloten waarvan de kiezers nooit iets te horen krijgen?

Ondertussen komen de feestdagen eraan. Een deel van de bevolking kan zich amper iets extra’s in deze dagen permitteren, terwijl er zoveel geld in Nederland beschikbaar is. Nu Rutte zijn vrinden heeft bevoordeeld, zou het een mooie geste zijn als de christelijke partijen uit de coalitie zouden laten zien dat ze werkelijk christenen zijn en de minder draagkrachtigen van onze samenleving een hand zouden toesteken, die even groot is als die van Rutte aan de rijken!

Daarnaast zou het de actieve multinationals sieren als zij werkelijk voor armoedebestrijding zich zouden inzetten. Hun invloed is veel groter op de politiek dan die van miljoenen Nederlanders.

 

Rob Vellekoop, 20 november 2017