Demo voor basisinkomen 26 oktober

123rf

De Vereniging Basisinkomen organiseert een demonstratie voor het Basisinkomen op de Dam in Amsterdam,
zaterdag 26 oktober 2019 vanaf 13:00 uur.

Sprekers:

 • Willem Banning Bestuurder FNV uitkeringsgerechtigden,
 • Sander Strootman ( woordvoerder Gele Hesjes)
 • Alexander de Roo voorzitter Vereniging Basisinkomen.

“Het leenstelsel, kortingen op pensioenen, koopkracht, armoede, daklozen, de rijken worden rijker en armen worden armer. Robotisering, bullshitbanen, enzovoort. Diep in je hart weet je dat het niet klopt. Nederland moet een gidsland worden voor meer vrijheid en gelijkwaardigheid en solidariteit.”

Terugblik

Tijdens een inventarisatie op het drukbezochte congres over het basisinkomen in Maastricht op 30 januari 2016 blijkt dat 20 Nederlandse gemeenten een basisinkomen willen. Het basisinkomen was toen erg populair. Allerlei besturen willen er dan ook mee experimenteren.

De Vereniging basisinkomen viert dat weekend in 2016 zijn 25 jarige verjaardag met een driedaags congres. Volgens een van de sprekers Sjir Hoeijmakers is in ons land al twee jaar lang iets moois gaande. Het begin met een test met het basisinkomen in Groningen en daarna volgden 19 andere gemeenten die willen gaan experimenteren. Daar blijft het niet bij want er zijn nog meer geïnteresseerde gemeenten.

De gemeenten hebben echter toestemming nodig van Klijnsma. Op 16 februari heeft Klijnsma naar verwachting haar laatste onderhandeling met de eerste vier gemeenten Utrecht, Groningen, Wageningen en Tilburg. Zij sluiten dan de serie gesprekken af met de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die naar verwachting haar akkoord geeft. Het schijnt dat de PvdA-staatssecretaris helemaal geen zin heeft in deze experimenten.

De volgende eisen worden in ieder geval aan de experimenten gesteld: ze moeten vallen binnen de alom gehate Participatiewet, dat betekent dat uitsluitend uitkeringsgerechtigden voor het experiment in aanmerking kunnen komen, het mag voor een beperkte groep mensen gaan van zo’n 50 tot 150 mensen per gemeente, omdat het een test betreft moet iedere gemeente een zogenaamde controlegroep hebben en het basisinkomen geldt niet per individu maar per huishouden.

Tijdens het congres waarschuwen verschillende sprekers voor deze experimenten met het basisinkomen. Guy Standing, de stichter van het Basic Income Earth Network (BIEN), vindt dat elk experiment moet uitgaan van het principe dat het basisinkomen bedoeld is als middel om ieder individu een waardig leven binnen de samenleving te bieden.

Het is een soort sociaal dividend als resultaat van de inspanningen van onze voorouders. Voor Guy geldt er slechts een voorwaarde voor een basisinkomen en dat is dat de burger deelneemt aan het politieke systeem. De burger moet zijn verantwoordelijkheid nemen. In Engeland regeert een neo-conservatieve regering gebaseerd op slechts 24% van de uitgebrachte stemmen.

Guy Standing is positief over experimenten omdat deze laten zien hoe het werkt. Daarin verschilt hij van mening met een andere voorvechter Philippe Van Parijs, mede-oprichter van BIEN. Van Parijs waarschuwt tijdens zijn voordracht dat de experimenten niet de werking van het basisinkomen kunnen laten zien omdat ze altijd beperkt zijn in omvang en tijd. Hierdoor wordt niet duidelijk wat het effect bijvoorbeeld is op de arbeidsmarkt.

Ondertussen blijft het basisinkomen een populair gegeven dat bij een steeds groter publiek bekend wordt. Op het ogenblik zijn besprekingen gaande tussen meer dan 20 kleine politieke partijen die allemaal een basisinkomen willen invoeren, verenigd onder de naam ARA. Alle grote politieke partijen zijn er eveneens druk mee bezig, behalve VVD en PvdA die hun bedenkingen hebben.

Enige voorzichtigheid over deze ontwikkelingen blijft natuurlijk op zijn plaats als je bedenkt waar de gemeenten mee worstelen en of hun intenties wel zuiver zijn. Gaat het om de invoering van een basisinkomen of is het een manier om de keiharde gevolgen van de Participatiewet te verzachten bij de uitvoering er van door de gemeenten? Vorig jaar schreef ik hier al iets over.

Het basisinkomen kent als ideaal een lange geschiedenis. De Vereniging Basisinkomen maakt zich hier al 25 jaar hard voor. Er zijn eerder al oplevingen in populariteit geweest, die liepen echter met een sisser af. Steeds op het hoogtepunt kreeg het geen vaste grond in de politiek. Met de aankomende verkiezingen van 2017 maakt het weer een kans.

Om met de woorden van Guy Standing af te sluiten:

“Wij staan voor iets (het basisinkomen) dat een goede maatschappij biedt. Het basisinkomen is een recht voor iedereen, niemand uitgesloten, dat vrijheid geeft.”

Rob Vellekoop, 30 januari 2016 en 18 oktober 2019

3 Comments

 1. het basis-inkomen is alleen interessant voor mensen
  die zich absoluut niet willen/kunnen conformeren
  of onder een baas willen werken
  (een kwestie die vaak aan de orde is in deze problematiek)

  maar voor werklozen die graag zouden werken
  en geen problemen hebben met hiërarchie en
  met hun studie/kennis aan de slag willen
  maar niet precies in het plaatje passen
  ligt dit anders

  alleen al omdat het basis-inkomen by far
  niet toereikend is om een enigszins normaal
  leven te kunnen leiden
  met alle verplichtingen (huur verzekeringen ed
  die dit met zich meebrengt
  het is een ‘wassen neus’
  voor diegenen die zichzelf niet kunnen bedruipen

 2. Beste mensen van Demo voor Basisinkomen,
  Ik ben voor onze uitzending van aanstaande zaterdag (Nieuwsweekend, het best beluisterde programma op Radio 1, elke zaterdagochtend met Peter de Bie en Mieke van der Weij) op zoek naar Sander Strootman. Wij willen mogelijk aandacht besteden de demonstratie. Zou u dit bericht aan hem kunnen doorsturen en willen vragen of hij contact opneemt met mij? Mijn nummer is: 06-21584895. Aangezien het de uitzending van aanstaande zaterdag betreft, heeft het enige haast. Ik hoor graag!
  Alvast bedankt, vriendelijke groet,
  Meike Huber (redacteur Nieuwsweekend)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.