Zwarte Bevrijdingsdag 5 mei 2020 – de dag waarop de vrijheid niet meer gevierd kan worden

De Bevrijdingsdag van 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte dag van de democratie. Aanleiding is de demonstratie tegen de lock down en voor de vrijheid in Den Haag. Rond 12 uur komen ongeveer 300 mensen bij elkaar op de Koekamp voor een demo die in een klap duidelijk maakt hoe onvrij burgers zijn geworden. Later zullen 88 mensen worden afgevoerd, bekijk of lees ook de getuigenverslagen van twee van hen. Op de dag dat de vrijheid gevierd wordt, zal voortaan getreurd worden over de begrafenis van de vrijheid.

Koekamp

Kort voor de demonstratie heeft de burgemeester hiervoor toestemming gegeven. Hij eist wel dat dit plaatsvindt op de Koekamp, een parkje tussen het centraal station van Den Haag en het Malieveld. Al bij het binnenkomen van Den Haag hangt er een grimmige sfeer, met op iedere straathoek politie en busjes. Groepjes mensen die er in de ogen van de agenten ‘verdacht’ uitzien mogen het Binnenhof niet op en evenmin naar het Plein.

Wanneer de demonstranten voor de vrijheid rond 12.15 uur de Koekamp dreigen af te lopen komt de massaal aanwezige politie in actie en houdt hen tegen.

Na protest drijft de politie te paard, met honden en wapenstok met daarachter overvalsbusjes hen terug naar het begin van de Koekamp. Hier zingen zij desondanks de kille sfeer protestliederen en discussiëren met de politieagenten die hen volledig insluiten. Er worden dan geen andere demonstranten van buiten de Koekamp meer toegelaten.

Geen zin meer in

Om 12.45 uur heeft de politie er blijkbaar geen zin meer in. De woordvoerder van het gezag, stelt zich mondeling voor met ‘Hier, de politie’ en eist dat de aanwezigen op het Koekamp perceel vanaf nu niet meer demonstreren en met de corona maatregelen rekening gaan houden. En voegt hij hieraan dreigend toe ‘Doet u dit niet, dan wordt u aangehouden’.

Tien minuten later verdrijft de gewapende arm van het gezag onder luid protest de demonstranten richting station. De aanfluiting van de democratie (volksmacht) en de vrijheid van het volk is begonnen.

Arrestaties

Van alle kanten ingesloten duwt de politie de vrijheidsbetogers naar het centraal station. Het is de enige richting die ze nog kunnen gaan. Er heerst een intimiderende sfeer. Het gezag heerst met geweld, dat is duidelijk. Uiteindelijk gaan mensen weg totdat er nog een groep van enkele tientallen overblijft die wordt ingesloten, omdat het te lang duurt naar het oordeel van de politie. De ME voert hen na een kwartier af in een stadsbus met onbekende bestemming en onder applaus van de mensen die niet ingesloten zijn en erom heen staan. Zij leggen de gebeurtenissen vast op video en foto.

Getuigenverslagen

In deze video van Weltschmerz doet een van de arrestanten van de vrijheidsdemo zijn verhaal. Ze werden met 88 mensen afgevoerd in twee HTM bussen, waar de 1,5 meter regel ineens niet meer gold. Hij maakte persoonlijk mee hoe het is om in een ogenschijnlijk vrij land als gevangene te worden afgevoerd. Hij vertelt wat dit met hem deed.

 

Lees ook het getuigenverslag van Nadia, klik hier.
Ze schrijft onder andere over de provocatie en het nodeloze geweld van de politie waarvan ze getuige was. Ook vertelt ze van een wondermooie ervaring toen zij met andere vreedzame burgers met hetzelfde idee en dezelfde intentie in de zon op het gras van de Koekamp lagen en met Bob Marley zongen Stand up for your rights.

Vreedzaam

De mensen demonstreerden vreedzaam tegen de lock down. De politie sloot hen in, want hun recht van vergadering gold alleen op de Koekamp van Den Haag. Daarbuiten was hun recht afgenomen door de burgemeester van de stad.

Ook moesten zij 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar. Daarvan is niets in de grondwet terug te vinden, ook al eigenen burgemeesters zich meestal dit recht toe.

Er staat evenmin in de Grondwet dat de burgemeester het recht op demonstratie mag inperken.

Lock down

De demo was gericht tegen de lock down. Dat is precies wat zij met hun protest hebben laten zien. Uitgerekend op de dag dat de bevrijding op het fascisme gevierd wordt, laat Rutte zien hoe onvrij de bevolking werkelijk is.

Want wij mogen niet protesteren zonder toestemming van de autoriteiten, met andere woorden we moeten eerst toestemming vragen om van ons grondrecht gebruik te mogen maken.
We mogen slechts de tijd demonstreren die de politie ons gunt.
Op 1,5 meter moeten we van elkaar af gaan staan.
Protesteren mag alleen op een daarvoor aangewezen plek, daarbuiten worden we opgepakt.

Zwarte Dag

Lock down is een slechte vertaling van staat van beleg. Dat is een uitzonderingstoestand waarin de Nederlandse bevolking zit, daarin geduwd door de regering Rutte die zich dictatoriale macht toe-eigent. De mensen die vandaag dit protest hebben meegemaakt, ondervonden hoe onvrij we werkelijk zijn. Feitelijk zijn we opgesloten en moeten opnieuw bevrijd worden. Dat merken we pas echt op het moment dat we op nog geen 100 vierkante meter mogen demonstreren van de machthebbers.

Kortom daarom is 5 mei 2020 een zwarte Bevrijdingsdag waarop we voortaan maar beter de vlag halfstok hangen, omdat er geen vrijheid meer te vieren valt!

Rob Vellekoop, 5 mei 2020

10 Comments

 1. Echt schandalig gewoon!
  Ze weten niet wat vrijheid betekent!
  Respect voor alle mensen die gedemonstreerd hebben jullie zijn kanjers!

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De vrijheid…klinkt als democratie.

  Het bestaat niet,is en blijft een groot leugen.

  Kortom de eerste klas volksverlakkerij van de bovenste plank waar de honden nog geen brood van lusten.
  Dank dat ik dat hier vrij mag plaatsen.

  Ik dank U!

 3. Ik ben samen met mijn partner en kind eveneens naar Den Haag afgereisd om ons aan te sluiten bij de demonstratie, doch was er rond half 1 al geen mogelijkheid meer om de demonstratie te bereiken, en werden wij naar het Malieveld geleid door een overmacht aan politie en ME. De stemming werd hierdoor gelijk gespannen, wat erg jammer was. Op het Malieveld was er een beperkte groep demonstranten die vreedzaam protesteerde met vlaggen en borden. Om mij onduidelijke redenen (er was werkelijk niemand die last had van dit protest) een peloton ME en politie te paard die de groep omsingelde. Jammer te constateren dat een vreedzaam protest op een dergelijke wijze wordt afgebroken.

 4. Respect voor alle kanjers die gedemonstreerd hebben!
  Vrijheid wordt nog een lange weg!

 5. De meeste leden van de tweede kamer in Nederland zijn helaas niet meer dan slaven die hun opdrachten uitvoeren. Wie houdt wie in de tang?

 6. Het is als bij de gele hesjes.

  Ontkennen, dat ze er zijn ( NOS berichtte bijna nooit, maar wel vaak over niet bestaande protesten in Moskou, hoe gek wil je het hebben?)
  Geweld tegen ze gebruiken ( ME en zeker in Frankrijk veel geweld, die zijde niet belichten) En dan wegzetten als terroristen ( volk op jouw hand krijgen)

  Ik denk dat als de verzetsstrijders nu nog zouden leven, kwamen ze weer in verzet. De mensheid verandert niet. Waarschijnlijk zouden groot deel christenen, Jezus nu opnieuw kruisigen als ie terugkwam.

  Gisteren nog stukje David Icke gezien. niet dat ik met alles eens ben, maar het volgende vond ik heel goed gesteld. De macht achter de macht. Weet inmiddels in de finesse hoe de psychologie van de mens werkt en gebruikt die maximaal om hem/haar/+(het tegenwoordig) onder controle te houden. Door maar maximaal op de uniformpjes,hakenkruis en Jodenvervolging te wijzen, denk iedereen dat we het nu wel goed doen.
  Maar de controle via camera/bankpas/internet en de vervolging van het alternatieve nieuws, wordt er nu niet heel anders gewerkt dan toen.

  Nu is heel slim gewerkt met een virus. Dan wordt de mensheid als slap als was en luisteren ze naar alles, al zouden ze op de kop moeten lopen.

  Veel mensen hadden het over ontwaken en val van de elite etc. etc.
  Hoe Het in toekomst gaat lopen. Heel moeilijk te zeggen.

  Het Kapitalistische systeem is ver van gered. Dat concentratie van macht en geld doorgaat is een feit. Dat daar vervelende dingen als gevolg uit komen, zien we om ons heen.

  Kom ik toch weer teug op mijn stokpaardje. Kies wijs, kies liefdevol, Kies voor God. Dat dat tegenwoordig ook niet meer de God van de Protestanten is lijkt ook steeds meer waar te worden.

  Ik hoop het beste voor de planeet en de mensheid.

 7. Demonstratie, petitie, allemaal goed. Maar overheid heeft het niet (meer) voor het zeggen. Onze multinationals daarentegen wel; die dicteren ook de overheden. Dus als we ons willen verzetten, moeten we ons verzet adresseren aan degene die echt aan de touwtjes trekken. Een manier is boycot. Bijvoorbeeld tegen Shell, Unilever, KPN, Bayer, Heineken, PepsiCo, noem ze maar op. Laten we er gezamenlijk eentje uitzoeken en kijken wat het voor effect gaat hebben. Kan je voortaan lekker thuisblijven, word je dus ook niet tevergeefs naar huis gestuurd of opgestapeld in een politiebusje. En oh ja, dan kun je meteen beginnen met het boycotten van de NS. Weet je hoeveel effect een boycot heeft op de samenleving. DuckDuckGo maar op pistachenootjes Iran. Mijn voorstel nog een keertje demonstreren en gelijk een oproep doen tot een gezamenlijke boycot van laten we beginnen bij PepsiCo. Gewoon door je frisdrank, chips (Lays), thee (Lipton), ontbijtgranen e.d. te onderzoeken en zeker te weten dat je een ander merk in je supermarktkarretje gooit. Voor een maand lang of zo? Iemand ook ideeën?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.