Stop met geloven in autoritaire leiders, niemand kan ander recht geven dat hij zelf niet heeft

Bijdrage van Willem

Dit is een reactie van Willem op het artikel Oplossing corona crisis : het volk neemt de macht terug. Hij gaat namelijk een stap verder dan dat de bevolking meer controle uit gaat oefenen op de volksvertegenwoordiging. In feite gaat hij naar de oorzaak van de politieke ellende waarin we zijn terechtgekomen.

Al deze problemen zijn er niet zozeer door al die “rotte” politici, maar door al die mensen die keer op keer een select groepje mensen aan te wijzen die daarmee rechten krijgen die helemaal niemand aan een ander kan geven. Namelijk het recht anderen te dwingen, anderen geweld aan te doen, anderen te bestelen, anderen op te sluiten en anderen voor te schrijven wat mag en wat niet.

Dit zijn allemaal zaken waarvan de gemiddelde mens weet dat ze moreel fout zijn om te doen. En toch vindt iedereen het prima als we die zelfde dingen een andere naam geven, namen zoals “belasting”, “handhaving”, “justitie”, “wetten”, “noodverordeningen” en zo meer. Plotseling is dan wat ieder mens met fatsoenlijke moraliteit af zou keuren, goed en zelfs gewenst!

Het is het volledig misplaatste geloof dat het nodig is om autoritaire leiders aan te wijzen en hen deze bevoegdheden toe te staan (want niemand kan een ander een recht geven dat hij zelf niet heeft).

De oorzaak daarvan ligt in het feit dat de mens geen verantwoordelijkheid meer neemt voor zijn leven, vrijheid en dat van anderen. Men schuift alle verantwoordelijkheid naar anderen. De samenleving, die regelt de “overheid”, voor je gezondheid is de dokter verantwoordelijk, je kinderen laat je opvoeden door school want daar heb je het zelf te druk voor. Voor voedsel kijken we naar de supermarkt etc. etc. Nergens nemen we zelf nog de verantwoordelijkheid voor en klagen dan als degenen aan wie we het dan wél overlaten dingen doen die niet in de haak zijn… En daarnaast vooral zorgen dat je zelf geen verantwoordelijkheid draagt, zodat je naar een ander kan wijzen als het mis gaat.

Pas als het merendeel van de mensen gaat inzien dat ZIJ ZELF verantwoordelijk zijn voor hun vrijheid en die van hun medemens, zullen we een wereld krijgen waarin geen onderdrukking meer plaatsvindt. Pas als de mens begrijpt dat anarchie geen chaos en geweld is, maar het ontbreken van heersers en daarmee het ontbreken van slaven gaan we een eerlijke wereld zien.

En wie denkt dat mensen zich alleen maar netjes gedragen omdat er een overheid is die wetten voorschrijft en dat iedereen anders een “gewelddadig beest” zou zijn, moet zich eens flink achter de oren krabben over de eigen moraliteit. Want de meeste mensen gedragen zich omdat ze best wel weten wat goed en fout is, en doen dat omdat ze ZELF in vrede met hun medemens willen leven. Niet omdat de overheid dat voorschrijft.

Teveel mensen geloven dat overheid – in wat voor vorm dan ook – nodig is beschermd te zijn tegen geweld, onderdrukking, chaos, oorlog en beroving. En juist overheden zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van al die zaken op de wereld, daar kan zelfs de georganiseerde misdaad over de hele wereld opgeteld een puntje aan zuigen….

Dus nieuwe poppetjes aanwijzen? Dat is wederom kiezen voor hetzelfde maar dan in een ander jasje. Demonstreren om “de macht van het volk” te tonen? Uiteraard, want niets zegt “kijk ons machtig zijn” beter dan een half miljoen mensen die staan te roepen dat de overheid naar ze moet luisteren. NOT. In plaats van het tonen van macht, laat men zien dat men zich onderwerpt aan de macht van de overheid en dat men afhankelijk is van diens beslissingen. Dat is geen macht, dat is slaafsheid.

Macht is nemen omdat je het kan, doen omdat je het kan, en niet joelen dat je het niet eens bent met het beleid.

Mensen hebben het over “wakker worden”, maar dat begint pas als je begrijpt dat het geloof in autoriteit volledig misplaatst is…

Met dank aan Willem, 3 juli 2020

Het meest gevaarlijke bijgeloof

Larken Rose

Het allergrootste deel van diefstal, afpersing, intimidatie, lastigvallen, mishandeling en zelfs moord – dus het overgrote deel van de menselijke onmenselijkheid tegen de medemens – komt niet van hebzucht, haat en intolerantie dat zich in onze harten verbergt, maar van één verderfelijke en bijna universele aanname, één onbetwijfeld geloof, één irrationeel, met zichzelf tegenstrijdig bijgeloof dat alle nationaliteiten, alle religies, alle rassen, alle tijden, en alle inkomensklassen heeft geïnfecteerd.

Larken Rose rekent in zijn explosieve boek ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof’ af met gezag inclusief elk geloof in ‘regering’. Hij vindt dat het geloof in ‘gezag’ de aartsvijand van het mensdom is en legt dit met eenvoudige voorbeelden uit. Zijn conclusies zijn zo schokkend van eenvoud dat de lezer zich afvraagt hoe het kan dit niet eerder te hebben ingezien.

Eerst legt hij het concept ‘gezag’ uit. Daarna dat ‘regering’ een puur religieus geloof is gebaseerd op de acceptatie van een bovennatuurlijke entiteit, die nooit bestaan heeft. Vervolgens vertelt Rose waarom het geloof in ‘gezag’ zo verschrikkelijk gevaarlijk en destructief is. Tenslotte krijgt de lezer een glimp te zien van het leven zonder geloof in ‘gezag’. In tegenstelling tot de gebruikelijke verwachting dat afwezigheid van ‘regering’ tot chaos en verwoesting leidt, zien we dat wanneer de mythe van ‘gezag’ is opgeheven, veel zal veranderen, maar veel ook hetzelfde zal blijven. Hij probeert te laten zien waarom echte beschaving pas kan bestaan wanneer de mythe van ‘gezag’ uitgeroeid is.

Het boek ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof’ is verkrijgbaar bij onze sponsor Academy of Happiness.

2 Comments

  1. Iets meer over bevoegdheden. Politici, de rechterlijke macht en de politie hebben vele (en vèrgaande) bevoegdheden. Je kunt een bevoegdheid gebruiken of je kunt hem niet gebruiken. Maar je kunt zo’n bevoegdheid natuurlijk ook misbruiken!

    Het misbruik van bevoegdheden is in juridische zin een vorm van georganiseerde misdaad. Tengevolge van de aanname van het “Pikmeerarrest” in 1996 door D66 minister Sorgdrager waarmee het overheidspersoneel beroepshalve juridische immuniteit heeft gekregen is er een sterke toename ontstaan in het aantal gevallen waarbij bevoegdheden zijn misbruikt. In 2006 is er een wetenschappelijk onderzoek afgerond naar deze zorgvuldig verwegen criminaliteitsvorm door hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G. van den Heuvel (Universiteit van Maastricht) en uit dit onderzoek blijkt dat tegenwoordig méér dan de helft van alle misdaad in ons land uit het misbruiken van bevoegdheden bestaat. Daarmee is de Nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de Nederlandse samenleving dan alle “gewone” misdaad bij elkaar.

    Heeft iemand de heer Grapperhaus hier wel eens over horen spreken op het 8-uur journaal?

    Bron: wetenschappelijk onderzoek “Overheidscriminaliteit als specimen van organisatie-criminaliteit” van Prof. Dr. G. van den Heuvel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.