1 augustus demo’s luiden nieuwe fase in

In Duitsland protesteren de mensen al maanden tegen de corona maatregelen. Zij demonstreren daar tegen hun verlies van grondrechten en doen dit op een onverzettelijke manier. In NL wordt al vele maanden op kleinere schaal en minder intensief gedemonstreerd. Enkele duizenden verzamelen zich op 1 augustus op het Malieveld. Naar Berlijn komen meer dan 1.000.000 mensen. De animo groeit, maar in een ander tempo.

Overwinning

Op zaterdag in Den Haag heb ik vrijwel geen tegenwerking door de autoriteiten gezien van de demonstratie die door Viruswaanzin is georganiseerd. ME kan ik niet ontdekken, enkel wat lokale politie agenten die op respectvolle afstand de demo gadeslaan.

Alleen al in dat opzicht is dit een verandering, ja je kunt het zien als een overwinning. De beide eerdere betogingen van Viruswaanzin verbood de burgemeester, omdat ze de gezondheid zouden schaden. Nu krijgen de organisatoren toestemming en medewerking. Vooraf is ook al aangekondigd dat de demo met of zonder toestemming zal doorgaan.

Ook worden de betogers niet door de politie lastig gevallen over de anderhalve meter.

Engel, Pols en Ruesink, onder anderen, houden hun toespraken die beslist uiterst kritisch zijn richting kabinet en gaan over de verstrengeling van belangen bij de deal met de leverancier van de nog te leveren covid vaccinaties (deze deal is door De Jonge tot staatsgeheim uitgeroepen) met de overheid.

De toon is radicaler dan hij was. De eisen zijn harder, het zelfvertrouwen van de bevrijdingsbeweging groeit.

Tussen de toespraken door galmt dansmuziek over het gras van het Malieveld. Er heerst bijna een feestelijke sfeer, maar wel met een wrange ondertoon. De vrolijke klanken tussendoor herinneren aan een samenleving die in de zomer als gewoonte had grote festivals te organiseren. Dat is de realiteit van de 1,5 meter samenleving, die als een lawine onze levens dreigt te verpulveren.

De mensen hebben spandoeken en borden met teksten meegenomen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

Foto R. Vellekoop
Foto R. Vellekoop
Foto R. Vellekoop

Frappant

Het meest frappant en indrukwekkend is de speech van psychiater Renate Tillema-Schoon. Zij werkt 24 jaar als arts. Zij weet als geen ander de handen op elkaar te krijgen.

Tijdens haar speech uit ze kritiek op de 1,5 meter. Ze zegt:”Je moet 1,5 meter afstand houden en je handen desinfecteren, waarmee je je weerstand kapot wordt gemaakt. Wij zijn sociale wezens, we hebben het nodig om elkaar te knuffelen, om samen te zijn, om ons te verenigen. We moeten er voor elkaar zijn.”

Over haar collega’s is ze ook heel kritisch. “Artsen zijn bang, psychologen zijn bang, psychiaters zijn. Dat heb je altijd met slimme mensen, die zien overal beren op de weg. Zolang wij geen grenzen stellen en niet zeggen genoeg is genoeg, dan stopt het nooit.”

“De overheid die blijft verder gaan. Die nemen een pink, die nemen een vinger. En voor je het weet ben je hun bezit. En dat zijn we in feite al. We zijn al een slaaf van de overheid. En er is geen democratie meer. Dit is een dictatuur.”

Ontmenselijkt

“Wat er gebeurt, is dat we ontmenselijkt worden. Onze emoties worden ons afgenomen, onze liefde voor elkaar. Het wordt gevoed door wantrouwen, door machtige mensen die alleen oog hebben voor geld. Hebzucht. Zij willen de massa onder controle houden met massapsychose.”

Opbeurend en motiverend roept ze de enthousiast klappende menigte toe.

“De realiteit is dat wij vrije mensen zijn en dat wij, het volk, moeten vechten voor onze vrijheid. Samen zijn we veel sterker dan deze bende. Samen hebben wij de macht. En wij sturen de hele kamer naar huis. En er komt een dag dat deze mensen zich moeten verantwoorden.”

Ze neemt afscheid van haar geestdriftige toehoorders met:
“Jullie zijn bedankt, geweldig en helemaal normaal.” Luid gejoel stijgt op over het Malieveld.

Vrijheidsboom

In de luwte van de demo van Viruswaanzin arriveert de vrijheidsboom van Sjaak Bruijsten. De groep heeft de laatste etappe van de tocht te voet afgelegd vanaf Delft. Zij zijn daarbij, benadrukken ze zelf, uitstekend begeleid door de politie. (lees hier meer over)

Foto R. Vellekoop

De vrijheidsboom is een geschenk van Sjaak en krijgt een plek in Den Haag. Het is een 4 meter hoog kunstobject. Aan het einde van de dag leveren ze het af bij het paleis van de Koning, die helaas niet thuis blijkt te zijn.

Op 2 augustus zijn er opnieuw demo’s. Dan protesteren mensen in Groningen, Enschede en Amsterdam.

Rob Vellekoop, 2 augustus 2020

7 Comments

 1. Beste waarnemer , weergever. Rob Vellekoop.

  Het gehalte der dingen is wortelloos ontwortelt uitgeleverd aan de diepteloze collectieven , die het aan grond ontbreekt om te ontmoeten!

  Vincents grond van zijn aangetroffen blootgelegde wortels die hem het pistool als het ware aanreikte, omdat hij wist welk soort van onvermogen zich zou ontfermen over zijn ongeziene , noch immer niet ontsloten zien, staat nu in haar ziedend ostentatief onvermogen , tegenover en op de grond van hun diepe ontoereikendheid , stuk voor stuk slechts uitgeleverd aan de referenties van hun bezetenheid , immer ongeschikt om te zien en waar te nemen. Die wereld-dans voltrekt zich rondom de wortels die Vincent zijn pistool aanreikte. De kostbaarheid waaruit wij zijn is niet te ‘ hebben ‘ , laat zich niet bezitten ! Daarom
  Is onze aanwezigheid onzichtbaar. Neem deze notitie mee in je portemonnnaie , tussen de zeldzame nog aan te treffen muntstukken , die zich wisten te plaatsen tussen het waarnemen van het onzichtbare en het nemen en tot waar maken. Deze tekst kan de bezitloosheid onder ogen brengen , de mens in beeld . Mijn onuitgegeven werken vinden daar de wortels van hun ‘ on – zichtbaarheid ‘ . Slechts ‘ ont-hebben ‘ kan stromend zijn ‘ , door laten. Ont-doekt staan de ‘ bezitters ‘ met de monden vol tandarts- tanden, rafelloos wit de tanden
  in het gelid , ontworteld wortels aan te zien . De taferelen er om heen openbaren , de afkomst der aantallen er in geboren.

 2. WAT een kanjer, die renate. Waren ze maar allemaal zo als zij. Diep respect.

 3. Een begin van onze bevrijding, hoopvol, niet voor mij, 73 jaar oud maar voor mijn kinderen en kleinkinderen….dank, vooral aan die arts psychiater mevrouw Renate Tillema-Schoon en natuurlijk Willem Engel ea

 4. Heel inspirerend deze demonstratie en ontluisterend om steeds meer te beseffen dat onze democratie afkalft onder invloed van negatieve machtsspelletjes waar de overheid tot zn nek toe is verzeild geraakt. En niet bij machte om uit die spiraal te stappen. Hopelijk zijn ze zo slim om op tijd tot inkeer te komen.

 5. Nadat het Nederlandse volk dank zij de gang naar de stembus zich al vele jaren op de kop heeft laten schijten door haar kartel-politici zijn we nu ook in een zeer ernstige economische crisis gedrongen waarvan de gevolgen zich steeds duidelijker gaan aftekenen. En niet door het coronavirus maar door de absurde dictatoriale corona-maatregelen van onze politici en- verscholen achter hun ruggen- hun bovenbazen bij de banken. Herstel van de economie zal uitblijven. Waar zou die immers vandaan moeten komen? Later dit jaar zullen de eerste banken omvallen en zullen de eerste zombiebedrijven (dat zijn bedrijven die eigenlijk al lang op de fles zijn maar steeds door leningen overeind zijn gehouden) failleren. De torenhoge staatsschulden overal in de wereld kunnen maar op twee manieren terug worden betaald: door deflatie of inflatie. Een derde weg is er niet. De lezer mag raden wie alles uiteindelijk betalen mag en weinigen zullen op dit moment beseffen hoe diep deze crisis zal worden (de valhoogte is nu al groter dan in 1929) en hoe lang die zal gaan duren.

  En dan verschijnt “Viruswaanzin” op het toneel om daar geduld, liefde en dansmuziek op een weiland tegenover te zetten…..

  Beste mensen, ik ga naar de 80 en dan laat je je niet meer zo makkelijk voor de gek houden. Ik hou eerlijk gezegd mijn hart vast.

 6. Een foto met als tekst “Hugo Mengele…” Hoe walgelijk kan je zijn. Wat een vergelijking! Om te kotsen…

 7. “Hugo Mengele” vind ik een prima omschrijving voor de politieke nozem die het aangaat. De media en de politiek gebruiken immers ook nog steeds de methoden van Joseph Goebbels (maak de leugen groot genoeg) en hebben deze zelfs steeds verder ontwikkeld en verfijnd. Graag wil ik nog zeggen dat ik alle respect heb voor al die mensen van goede wil die aan deze demonstraties deelnemen ook al weet ik in mijn hart dat het twintig jaar te laat is want het kwaad (zie mijn comment hierboven) is al geschied en onomkeerbaar geworden. De goudprijs is een trouwens een nauwkeurige graadmeter voor het vertrouwen in de politiek en het systeem waarin we zitten en dat vertrouwen neemt nu snel want exponentiëel af.

  Volkomen terecht!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.