Verontrustende ontwikkelingen in Duitsland: haalt overheid media platform uit de lucht?

Op 14 mei beslist een overheidsinstelling of de website van KenFM in de lucht blijft. Ondertussen zijn al allerlei andere kanalen van het platform afgesloten. De oprichter gaat uitwijken naar het buitenland. Niet eerder heeft het regime Merkel een dergelijke druk uitgeoefend. Wel kreeg vorige week een opstandige rechter een huiszoeking nadat hij het mondkapje op scholen verboden had en zijn er nog meer alarmerende ontwikkelingen.

MABB

De zogenaamde Medienanstalt Berlin-Brandenburg (MABB) is verantwoordelijk voor de onafhankelijke alternatieve online media. KenFM moet de berichtgeving van dit overheidsorgaan aanpassen.

Wat gebeurt er? In februari van dit jaar eist de toezichthouder van het mediaplatform dat zij de bronnen van vier commentaren die het platform heeft gepubliceerd meldt. Met andere woorden KenFM moet bewijzen dat de commentaren ‘waar’ zijn of anders gezegd ‘feitelijk juist’. Volgens het medium is hier echter een grondrecht in het geding, namelijk de vrijheid van meningsuiting.

Toevallig gaan de commentaren over het cornavaccin, -maatregelen en -mondkapjes. Volgens KenFM is hier sprake van een omkering van de bewijslast, die niet juist is, want het platform moet de onschuld bewijzen.

Ondertussen vallen kanalen van het mediumplatform weg en neemt de reikwijdte van hun publicaties sterk af. Meer dan 40 schrijvers leveren hun input  en ook van andere platforms nemen zij publicaties over.

KenFM

De oprichter beklaagt zich erover dat commentatoren van de mainstreammedia wel zonder bronvermelding hun zegje mogen doen, zonder dat een toezichthouder ingrijpt door om bronvermelding te vragen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de oprichter uitwijken naar Rusland.

Volgens hem heeft het Duitse regime zich bijzonder gestoord aan het grote bereik van KenFM en zijn daarom de aanwijzingen van de MABB politiek gekleurd.

Zie website van KenFM

Nederlandse vrije media

Zoals bekend loopt Duitsland bij het uitvoeren van de coronamaatregelen enkele maanden voor op ons land. Als de Duitse lijn, die nu is ingezet tegen onafhankelijke media, gevolgd gaat worden door Nederland dan zullen de vrije journalisten ook hier hun werk niet meer kunnen doen. Binnen de vrije journalistenvereniging gaan er dan ook stemmen op om hiertegen krachtig te protesteren.

De acties van de Nederlandse overheid tegen de vrije journalisten zijn tot nu toe niet verder gekomen dan een breed onderzoek door minister Ollongren naar het gehalte ‘nepnieuws’. Recent heeft een bank aangekondigd de rekening van uitgever De Blauwe Tijger per 1 juli te sluiten na melding van de uitgever in de bijlage van het ‘dreigingsbeeld van de NCTV.

Dus ook bij ons is de overheid op oorlogspad in de richting van de vrije media.

Huiszoeking

Nadat een moeder de zaak had aangekaart heeft rechter Christian Dettmar in Weimar met onmiddellijke ingang twee scholen verboden van leerlingen en leraren te eisen mondkapjes te dragen, de anderhalve meter afstand te bewaren of een sneltest te nemen. Tegelijkertijd heeft hij beslist dat het face-to-face onderwijs door moet gaan.

Hierop volgde een huiszoeking bij de rechter en werd zijn mobiel in beslag genomen. Inwoners van Weimar reageerden hierop met een hartverwarmende demonstratie tegen de inval.

De situatie in Duitsland is vanwege nog meer redenen alarmerend. Zo kunnen mensen die de coronamaatregelen overtreden tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, en mag de politie woningen binnenvallen. Ook heeft Merkel gezegd dat wanneer ze die bevoegdheid heeft, zij gedurende zes weken mensen in hun huizen wil opsluiten en hen 2 uur per dag luchttijd geven.

Rob Vellekoop, 6 mei 2021

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.