Indiase boeren winnen dankzij opstand

De Indiase regering zet de levens van honderden miljoenen Indiase boeren op het spel. Zij kunnen kiezen tussen groter worden of uitstappen. Zij kiezen voor opstand!

Modi

Net als andere regeringen probeert minister-president Modi gebruik te maken van de coronacrisis als afleidingsmanoeuvre. Hij wil drie zogenaamde agrarische wetten invoeren. De Indiase bevolking slaapt echter niet en komt massaal in actie.

De Indiase massamedia proberen nog te redden wat er te redden valt. Deze media zetten de opstandige boeren weg als anti-nationalisten en separatisten om Modi te laten winnen. De regering maakt reclame in deze kranten ten gunste van de wetten die de boeren zouden helpen. Deze boodschap herhalen ze eindeloos, echter zonder het gewenste resultaat!

Het protest begint medio 2020 en de boeren geven niet op.

Protest

Het boerenprotest begint in juni 2020. Zij brengen het treinverkeer tot stilstand en er volgt op 26 november zelfs een nationale staking. Duizenden boeren trekken op naar de hoofdstad Delhi, met trekkers, trolleys en andere wagens ondanks waterkanonnen, blokkades en lage temperaturen.

Ook blokkeren ze het treinverkeer in het hele land.

Het bestaan van de kleine boeren staat op het spel. Volgens de boeren zullen twee miljardairs beter worden van de boerenwetten. Dat zijn Ambani (4e rijkste person in 2020) and Adani. Beiden zitten in de voedsel en landbouwsector.

De kleine boeren vrezen dat zij hun gegarandeerde minimumprijzen, die ze nu nog van de overheid krijgen via overheidsgesteunde markten, zullen kwijtraken, met als resultaat dat zij failliet zullen gaan en hun land zullen verliezen. Het lot van 800 miljoen mensen staat op het spel. En ook hier zien we een bekend beeld: gedurende Modi’s bewind is de rijkdom van Indiase miljardairs exponentieel gestegen terwijl de werkloosheid door het dak is gegaan.

De boertjes zitten zwaar in de schulden, maar dankzij het huidige systeem hebben ze in ieder geval een gegarandeerd minimuminkomen voor hun oogst.

Boerenwetten

Door het minimumprijssysteem kunnen particuliere handelaren en bedrijven de prijzen minder goed beïnvloeden (zeg maar manipuleren). Uitgerekend dit werken de nieuwe boerenwetten tegen.

De voorstanders van de wetten zeggen dat ze nieuwe marktmogelijkheden bieden aan de boeren. De wetten zorgen ervoor dat het handelaren makkelijker maakt om handel te drijven over de staatsgrenzen heen. Hierdoor ontstaat er een grote nationale markt. Hierdoor kan de voedselvoorziening beter verlopen. Echter zonder de juiste regulering (zeg maar steun) voor de boeren worden ze kwetsbaar voor externe krachten (lees grote bedrijven).

De nieuwe wetten borduren niet voort op bestaande wetten, maar ontmantelen de oude. Zodanig dat ze reorganiseren op welke manier boeren leningen kunnen aangaan en de prijs tot stand komt. Handelaren zouden bijvoorbeeld kunnen beslissen wat de boeren zouden moeten verbouwen.

Overwinning

Na meer dan een jaar van protest en een week voordat de wetten zouden worden afgekondigd, heeft premier Modi eind november 2021 deze ingetrokken.

Het is een succes van de boeren dat wereldwijd gevierd wordt. Het is blijkbaar mogelijk in solidariteit met elkaar de macht van het grote geld te verslaan. De Indiase boeren gaven niet op, en geven het voorbeeld met ongetwijfeld verstrekkende gevolgen.

Bronnen

The National Alliance of People’s Movements (NAPM)

Why every Indian needs to oppose Farm Bills op YouTube.

Water Cannons Don’t Scare Us Anymore’: Women Farmers at Protest op YouTube.

 

Rob Vellekoop, 19 december 2021


1 Comment

  1. Die boeren zijn met een klein bedrijf die de regio kan voorzien al tevreden.
    Daarom ben ik bang dat de boeren in nederland zich laten verjagen door die globalisten, die de grond met hun glyfosaat gaan vergiftigen, waardoor de weerstand van de mensen ve.rder daalt

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.