Nieuwe fase in #boerenopstand

De boeren hebben de afgelopen 10 dagen wegen en distributiecentra geblokkeerd en er vooral lokale politici gevraagd rekening met hun omstandigheden te houden. Er lijkt een kentering op til. We konden dit al horen tijdens de boerenpersconferentie van afgelopen vrijdag en tijdens de aankondiging voor acties van volgende week.

Rechtstreeks leveren aan consument

In de eerste plaats zijn boeren meer rechtstreeks aan consumenten gaan leveren via tal van initiatieven. Hierdoor wordt de supermarkt en de tussenhandel gepasseerd en kan de boer meer geld voor zijn producten krijgen, terwijl de consument in principe minder ervoor hoeft te betalen.

Kijk bijvoorbeeld bij lekkerder bij de boer. Zij hebben een app die op het ogenblik la meer dan 50.000 keer is gedownload, waarmee de lijn tussen boer en consument zo kort mogelijk is gemaakt.

Economische blokkade

Hoe ver zijn de boeren gekomen tot dit moment?

De afgelopen periode hebben ze in ieder geval de bevolking plus het kabinet Rutte duidelijk gemaakt dat de door Rutte geëiste stikstofreductie een onhaalbare kaart is die tot gevolg zal hebben dat de helft van de boeren moet stoppen en zich moet laten onteigenen.

Ook dat het grootste deel van de 50.000 boeren niet mee gaat in de plannen, met uitzondering van de zogenaamde ‘groenboeren’ die met een apart groenboerenplan op 7 juli zijn gekomen.

De acties van de boeren waren tot nu toe wilde, ongeorganiseerde acties, waarbij wegen, distributiecentra, gemeenten en provinciehuizen en grensovergangen zijn geblokkeerd. Activiteiten die de politie tot wanhoop drijft, omdat het op tal van plaatsen tegelijkertijd gebeurt en niet van tevoren in te plannen valt.

Met name de blokkade van distributiecentra van supermarktketens heeft economisch pijn gedaan, denk maar aan de lege schappen. Dat is immers het doel van de economische blokkade. Hiertegen is de politie steeds harder op gaan treden. Uiteindelijk leidde dit tot een geweldsexplosie van de kant van de politie in Heerenveen waarbij gerichte schoten op boeren zijn gelost. (zie Jouke)

Verdeel en heers

Afgelopen week wordt namens 2.500 boeren een Groenboerenplan aangeboden aan de Ministers Staghouwer en Van der Wal van LNV: een plan met 10 aanbevelingen voor een transitie naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Hier stellen de initiatiefnemers meer ruimte, voor méér boeren en meer natuur. De 10 aanbevelingen gaan over eerlijke prijzen, afbouwen van kunstmest, beschikbaarheid tot grond en beter dierenwelzijn.

Volgens de ‘groenboeren’ is het plan enthousiast ontvangen door beide ministers. Minister van der Wal: “Dit is waar we naartoe willen. Stikstof is slechts een drukpunt, het gaat uiteindelijk om klimaat, bodem en biodiversiteit”.

Natuurlijk is Van der Wal enthousiast. Dit boereninitiatief had niet op een slechter moment kunnen komen. In plaats van de ontwikkelingen af te wachten, dus dit plan op een later moment aan te bieden, na de protestacties bijvoorbeeld, dendert deze club door de porseleinkast van gevoelige relaties tussen de boeren onderling.

Zij spelen Rutte en co gigantisch in de kaart. Ze geven dit kabinet een breekijzer om het gesloten boerenfront te verdelen, tegen elkaar uit te spelen en hun onderhandelingspositie te verzwakken. Zijn de ‘groenboeren’ werkelijk zo ontactisch of hebben ze lak aan het lot van het overgrote deel van de boeren die bedreigd worden in hun bestaan?

Er is nog een partij die een negatieve rol speelt en de boeren bedreigt. Dat zijn de banken die boeren niet meer willen financieren doordat hun grond (onderpand) door de maatregelen van Rutte in waarde is gedaald. Een aantal boeren hebben al dreigende post van hun bank binnengekregen.

Nieuwe fase

Ondertussen is een nieuwe fase aangebroken in de boerenacties.

Zo was er de persconferentie van boeren in Eerbeek op vrijdag. Hier meldt de woordvoerder onder andere dat Rutte heel duidelijk heeft gezegd, dat hij doorgaat tot de bevolking opstaat. ‘Als alle mensen opstaan is dat democratie.’ De wereld kijkt naar NL en snapt niet dat zij voedselproductie willen afbouwen. Hier spreekt een boer vol zelfvertrouwen, iemand die zich niet even laat opzijzetten door Den Haag.

Diezelfde spirit blijkt uit het gesprek dat Friese boeren hebben op het provinciehuis in Leeuwarden. Zij draaien er niet omheen, maar gaan recht op hun doel af.

Deze boeren stellen een ultimatum aan hun bestuurders: uiterlijk aanstaande woensdag moeten alle stikstofplannen van tafel, anders explodeert het.

De boeren vinden dat niet naar hen wordt geluisterd. Zij zeggen wij laten niet ons land afpakken. Deze boodschap dringt niet door tot de bestuurders.

Ze stellen zich op recht tegenover hun Friese bestuurders, deze zijn verantwoordelijk voor wat zich nu afspeelt en moeten zorgen dat het goedkomt. Dat is de eis.

De Friezen bijten met een dergelijk ultimatum de spits af in de boerenprotesten.

Houd zicht op de acties van de Boeren, lees ons wekelijks overzicht

Rob Vellekoop, 10 juli 2022

 

3 Comments

 1. De BildeRberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Wie zijn al die graaiers die de boer uitbuit en de boer misbruikt zodat die lui een prins heerlijk leventje te kunnen laten leiden met HUN geweldig gezinnetje……hoe was de slogen …als het mij en mijn kindjes en chick maar goed gaat de rest mag de moord stikken!

  Het liberale democratie die al jaren zegen viert is verrot en ziek makend!
  Vraag het maar aan —Kroesje cq de belasting dienst..slogen was….leuker kunnen wij het niet maken!

  Mark Rutte heeft een huiskamer van 10x5m…wat er in staat….aan de ene kant staat een 1 persoon bed en 1 bureau…en aan de andere kant staat een een lange magazijnstalling die bijna vol ligt met crisissen die hij na al die geweldige jaren heeft verzamelt.

  Ik dank U!

 2. Geweldig nieuws mensen: de Duitse boeren komen nu ook in opstand!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.