Ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei (7)

Terug naar de basis

Een bijdrage van René van Riel*

In 2005 vertrok René van Riel naar Frankrijk om daar een nieuw, zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Na wat omzwervingen vond hij een goede plek in de Haute Vallee de Aude. In deze bijdrage laat hij zien wat er zoal mogelijk is als een hele regio zelfvoorziening en zelfbestuur nastreeft.

De overheid als idee en organisatie is failliet en toe aan afschaffing. Dat bewijst de coronacrisis, iedere uitbarsting van onvrede, de armoede in een rijk land als NL, iedere demonstratie en iedere krankzinnige oorlog. Daarvoor in de plaats suggereren allerlei denkers een wereld met duizenden vrije gemeenschappen waarin de mensen gelijke rechten hebben. Deze serie artikelen zet ze in het voetlicht.

 

Eigen Markt

Een voordeel van deze regio is dat hij de afgelopen dertig jaar bevolkt is geraakt met mensen van allerlei pluimage. De meesten zochten een andere manier van leven waardoor er al veel ervaring is in autonomie. Veel initiatieven waren al volop ingeburgerd, toen twee jaar geleden de noodzaak hiervan ten gevolge van de plandemie duidelijk werd.

Het bleek noodzakelijk om een eigen markt in de vallei te beginnen om zodoende volledig aan onzinnige maatregelen te ontsnappen. Onze markt is niet aangemeld bij de prefectuur en de burgemeester en gendarmerie doen een oogje dicht. In een leegstaand kasteel verkopen we diverse lokale producten en zijn er initiatieven zoals bijvoorbeeld de weggeefhoek.

Het terras met koffie thee en gebak vormt het hart van de markt. Hier ontmoeten we elkaar en worden nieuwe ideeën en contacten geboren Hier begint ons menselijk internet, ons lokale web van verbinding.
Los daarvan zijn er nagenoeg in elk dorp groepen op gericht die gezamenlijk kijken wat er lokaal gedaan kan worden om de gemeenschap leefbaar te maken en een antwoord te hebben op de mondialisering. Onderstaande initiatieven zijn al gerealiseerd.

Voedsel

Na een goede inventarisatie in de regio bleek dat we al veel produceren. Maar niet voldoende indien iedereen zou overschakelen op lokaal en biologisch. De knelpunten liggen voornamelijk bij de granen en de wintergroenten.

Om nieuwe en jonge boeren te ondersteunen is er een stichting die hun helpt bij het opzetten van een bedrijf. Ze benaderen landeigenaren om hun grond vrij te geven of weer in cultuur te brengen.

Met behulp van de burgemeesters wordt gekeken wat er mogelijk is op het gebied van wetgeving en landbouwgrond te beschermen met behulp van het bestemmingsplan.

De producten vinden hun weg via diverse lokale biologische supermarkten, de markten en lokale voedselpakketten die elke week verspreid worden.

Zaadgoed wordt ingezameld en gedistribueerd door een zaadbank. Op deze manier bewaren we lokale rassen en krijg je plantgoed dat aangepast is aan het lokale klimaat en de lokale bodem.

Handel en economie

We hebben een eigen supermarkt en een eigen café / restaurant. Elk hebben ze ongeveer tachtig eigenaren en als er iets ondernomen of besloten moet worden doen we dat in goed overleg. Iets wordt aangenomen of verworpen door middel van stemmen. Een jaar geleden hebben we uitgebreid gedebatteerd over het al dan niet aanpassen aan de huidige regelgeving. Bij de stemming werd aanpassen van tafel geblazen.

Overigens hebben we in twee jaar nog geen enkel bezoek gehad van de politie en we doen zowel in de winkel als in het café uitsluitend hetgeen wij willen. Beide activiteiten hebben geen winstoogmerk en we hebben in totaal twaalf mensen die er een goed salaris verdienen. Het geld wat overblijft wordt geïnvesteerd in de bedrijven zelf of wordt gebruikt ter ondersteuning van andere lokale projecten.

We organiseren benefietavonden waar je jou project kunt presenteren. Het geld dat ingezameld wordt, met onder andere een diner, gaat na stemming naar een lokaal project. Van een ezelopvangcentrum, tot een speelotheek voor kinderen. Alles kan.
In de regio kunnen we betalen met een lokale munt die circuleert in de vorm van biljetten. De lijst met deelnemende bedrijven en ondernemers is dankzij de plandemie goed gegroeid. Daarnaast is er de G1 gelanceerd. Een vrije valuta (monnaie libre, zie https://monnaie-libre.fr/) die je uitwisselt via een internetaccount.

Communicatie en transport

Voor het uitwisselen van informatie hebben we een lokale evenementenagenda, een facebookpagina en een lokaal onafhankelijk radiostation. Er wordt hard gewerkt om onderling en onafhankelijk van de overheid te kunnen communiceren in geval van….. De bakkies 27mc zijn van stal gehaald. We proberen om in elk dorp een bakkie te plaatsen.

De overheid had een paar jaar geleden de dieseltrein geschrapt. Vrijheidsstrijders hebben gevochten om hem weer op de rails te krijgen en het is gelukt. Voor een euro kunnen we weer naar de stad. Daarnaast is er een meerijdcentrale waarbij via een website aankunt geven waar je heen gaat of waar je heen wil. Voor een klein bedrag kun je meerijden. Bovendien is liften hier nog steeds normaal.

Educatie

Voor het uitwisselen van kennis zijn er maandelijks bijeenkomsten tijdens welke een medebewoner kennis deelt met mensen uit de vallei. Bijvoorbeeld over broodbakken, het stekken van planten of je immuunsysteem opkrikken met behulp van kruiden. Erg nuttig en gezellig.

Kinderen krijgen hier veel thuisonderwijs. Dat was al het geval aangezien het Franse onderwijs zo slecht is dat het meer wegheeft van mishandeling dan van educatie. De leerlingen worden door de overheid bestookt met lesstof waaruit blijkt dat indoctrinatie het hoofddoel is van modern onderwijs.

Amusement

Vrij snel na het invoeren van de vrijheidsbeperkende maatregelen gingen concerten, dansavonden, koorrepetities en dergelijke ondergronds. Aangezien de openbare gemeentelijke ruimtes hiervoor niet meer toegankelijk zijn, maken we gebruik van schuren, leegstaande fabrieken en andere privégebouwen. Zolang je dit met enige discretie doet en niemand lastig valt is alles prima.

Gezondheid

Naast het feit dat hier nog veel kennis aanwezig is van oude, effectieve huismiddelen zijn er veel mensen actief met allerlei massages en therapieën.Veel mensen verzamelen kruiden om die te verwerken tot gezonde geneeskrachtige hulpmiddelen. Lokale artsen verstrekken discreet de middelen die verboden zijn. Ergens speelt nog het idee om in ieder dorp een EHBO-post in te richten, maar voorlopig ontbreekt de noodzaak daartoe, aangezien de lokale brandweer goed en graag eerste hulp verleent. En vooralsnog kun je in de ziekenhuizen terecht zonder geïnjecteerd te zijn.

Energie

Op de grote gemeentelijk gebouwen in het dorp liggen zonnepanelen en ‘s nachts gaat de openbare verlichting uit in de hele vallei. Het geld dat daarmee uitgespaard wordt is gereserveerd voor het opknappen en ombouwen van oude windmolentjes tot energiecentrale. Meer en meer huizen worden losgekoppeld van het energienet aangezien de bewoners kiezen voor eigen stroomvoorziening.

Conclusie

Door de aanwezigheid van goedlopende alternatieven vergeet je deze crisis. Hierdoor kunnen we onze focus houden op hetgeen voor ons van belang is en hebben we tijd en ruimte om aandacht te besteden aan onze toekomst. De hierboven genoemde initiatieven zijn dan ook slechts voor een periode van transitie. Om het pad te effenen naar een toekomst die het menselijke potentieel volledig tot zijn recht doet komen. En waardoor zal blijken dat wij mensen, indien wij ons potentieel laten opbloeien, veruit superieur zijn aan de technologie. Die nu oppervlakkig gezien op mensen indruk maakt, maar niet in de schaduw kan staan van de kracht die in ieder mens in potentie en latent aanwezig is.

Lokale gemeenschap - zelfvoorzienng

Dit artikel verscheen ook op Transitieweb.nl

Terug naar de basis

Dit is deel 7 van de serie Terug naar de basis (van de kleine gemeenschap), zie ook de andere delen.

Deel 1 Rivendell

Deel 2 Anastasia

Deel 3 Zonneleen

Deel 4 Levensboerderij

Deel 5 Zelfvoorzienend in Frankrijk

Deel 6 Cheran

 

3 Comments

 1. Schitterend om te lezen. Een ware verademing in een algeheel verstikkende maatschappij.

 2. goed geschreven origineel stuk tekst
  complimenten
  zeer aansprekend en bemoedigend
  hoop dat andere mensen ook zin krijgen
  en zich gaan verenigen
  het is niet zo moeilijk
  denk bijvoorbeeld aan wat je met elkaar
  al kunt bereiken door volkstuinen
  een wat meer gemeenschappelijk karakter geven
  door het werk en de kosten te delen
  en ook de opbrengst (oogst) van al die moeite

  groetjes uit Leusden

 3. Heel goed, want er is zoveel mogelijk en door met een kleine groep gelijkgestemden de schouders eronder te zetten maak je het ook mogelijk, waarbij zaadjes uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een werelds woud. Succes aan zulke voorbeeldige initiatieven, want in wezen zijn wij vrije geesten, al denken anderen daar wellicht anders over, maar niemand kan je geest knechten, tenzij jij dat zelf toestaat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.