Terug naar de basis (4): Hoe start je met een levensboerderij?

Terug naar de basis van de kleine gemeenschap

Bijdrage van Fred Teunissen*

De overheid als idee en organisatie is failliet en toe aan afschaffing. Dat bewijst de coronacrisis, iedere uitbarsting van onvrede, de armoede in een rijk land als NL, iedere demonstratie en iedere krankzinnige oorlog. Daarvoor in de plaats suggereren allerlei denkers een wereld met duizenden vrije gemeenschappen waarin de mensen gelijke rechten hebben. De levensboerderij kan zo’n oplossing zijn. Fred Teunissen brengt het in de praktijk. Dit is deel 4 van de serie (zie ook deel 1, deel 2 en deel 3).

Benodigd

Om te starten met een levensboerderij heb je vijf dingen nodig:
1 een krachtige intentie
2 voldoende geschikte grond om te bewerken
3 zaai-, plant- en pootgoed
4 een gebouw (of ruimte in een gebouw) voor de activiteiten van de coöperatie
5 een kernteam dat alles in gang zet

Intentie

Lokale, creatieve ‘werkplaatsen’ zijn niet alleen het antwoord op repressieve maatregelen van een autoritaire staat, maar – en dat is uiteindelijk veel belangrijker – de kiemen van een nieuwe samenleving.
Levensboerderijen zijn nieuwe samenlevingen in het klein.
Ze zijn in hoge mate zelfvoorzienend. Zeg – op den duur – voor 70 procent. Voor de overige 30 procent kan een afdeling inkoop worden ingericht.

Geschikte grond

In het Franse model is sprake van 1 hectare die 500 mensen van gezond voedsel kan voorzien. Sommigen denken dat daar meer grond voor nodig is, maar laten we daar niet over gaan discussiëren. De praktijk wijst wel uit wie gelijk heeft.
Ook met minder grond dan die hectare kun je met een levensboerderij starten. Ook hoeft niet alle grond zich op het terrein van de basisboerderij te bevinden. Het is denkbaar dat je met een paar kleinere stukken in de buurt van de boerderij bebouwt, die samen om en nabij een hectare zijn (of worden). Je kunt klein beginnen en later stukken grond toevoegen.

De samenstelling van de grond is van groot belang. Het is goed om daar een deskundige naar te laten kijken. Evenals naar drainage, ligging ten opzichte van de zon, enzovoort. Maar staar je daar niet op blind. Ook een minder goede locatie of minder goede grond geeft oogst, zij het minder dan een goedgeleien locatie met goede grond.

Zaai-, plant- en pootgoed

Ga er niet van uit dat je zaai-, plant- en pootgoed altijd wel kunt inkopen. Zorg zo snel mogelijk voor een eigen aanmaak daarvan. Door van krachtige planten het zaad te oogsten en goed te bewaren. Ook kun je van sommige gewassen (zoals aardappels) ongeveer een tiende van de oogst bewaren als pootgoed voor het volgende jaar. Dat is een oeroude goede gewoonte. Dit kan ook met knoflook en andere groenten. Je kunt ook je eigen pootuien kweken en die bewaren voor het volgende jaar.

Gebouw

Het gebouw is het zenuwcentrum van de coöperatie. Hier vergaderen de leden en vinden allerhande werkzaamheden plaats. In de opbouwfase kun je klein beginnen. Een kluslokaal is dan voldoende. Later is meer ruimte nodig. Zoek locaties waar die groei mogelijk is.

Kernteam

Het mooiste is een klein kernteam, zag van drie mensen. Maar wacht daar niet op. Begin desnoods moederziel alleen. De steun komt er later toch wel.
Richt je gedurende de winter en het voorjaar vooral op het opstarten van de voedselproductie. Later in de zomer kunnen er andere activiteiten van de coöperatie aan worden toegevoegd.

Wat moet je vooral NIET doen?

* Je het hoofd breken over de juridische vorm van de coöperatie en die eerst helemaal helder willen hebben. Begin gewoon en zoek deze vragen ‘on the fly’ verder uit. Misschien kan het allemaal wel zonder ‘juridische vorm’.

* Gaan zoeken naar een terrein (plus boerderij) om aan te schaffen. Zulke trajecten zijn tijdrovend en die tijd hebben we niet meer. Kijk of je eigenaren kunt vinden die het idee van een levensboerderij ondersteunen en van wie je een stuk grond mag huren. Doe dat dan voor minimaal twee jaar.
De ervaring in Frankrijk leert dat het vier jaar duurt voordat alle aspecten van ‘zelfvoorziening’ zijn gerealiseerd. Dus twee van zulke perioden van twee jaar.

* Eerst aan het ‘groepsproces’ gaan werken als voorwaarde voor een stabiel project. Dat is een garantie voor instabiliteit. Je leert elkaar het beste kennen in het werk zelf. Handen uit de mouwen. Dat verbroedert en geeft vertrouwen.

* Eigen tuintjes willen gaan vormen binnen het project. De coöperatie werkt voor het geheel. Voor iedereen door iedereen. Wie een eigen tuintje wil (volkstuin of tuin bij het huis) moet dat vooral doen, daar is niks op tegen, integendeel, maar het uitgangspunt van een levensboerderij is anders. Dit is een collectieve inspanning.

Nu starten

Het nieuwe tuinseizoen start al in februari (voorzaaien), maar op de volle grond voor de meeste groenten eind maart, begin april. Dat houdt in dat we nog maximaal twee-en-een-halve maand hebben om van start te gaan met een levensboerderij en dit jaar al oogst te hebben. Ook gezien de politieke situatie is het raadzaam dat je NU start.

Dit artikel verscheen ook op Transitieweb.

Terug naar de basis

De overheid als idee en organisatie is failliet en toe aan afschaffing. Dat bewijst de coronacrisis, iedere uitbarsting van onvrede, de armoede in een rijk land als NL, iedere demonstratie en iedere krankzinnige oorlog. Daarvoor in de plaats suggereren allerlei denkers een wereld met duizenden vrije gemeenschappen waarin de mensen gelijke rechten hebben.

Dit is deel 5 van de serie Terug naar de basis (van de kleine gemeenschap), zie ook de andere delen.

deel 1 Rivendell

deel 2 Anastasia

deel 3 Zonneleen

deel 4 Levensboerderij

deel 5 Terug naar de basis

2 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Ja terug naar wat het eerst was….nou daar denkt en spreekt de vergruisde meneer Poetin ook over.

  De Cuba–Venezuela crisis…weet u het nog???

  Wat het Amerikaantje met zijn en haar EU bontje broeders schap doen in Oekraïne…..aan de Nederlandse grens met Rusland,gaat ook gebeuren in Cuba en Venezuela.

  Tja het potje schaken is begonnen…VS-EU(HET DUITSE VIERDE RIJK) tegen Rusland…Wie is de slimste mens???

  Ik dank U!

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Beste mede mens,
  nou weet ik dat er hier vele mensen zijn die op het malieveld zijn geweest,er zijn ook mensen geweest die in elkaar zijn geslagen door politie..die aangevallen zijn door afgerichte politie honden die als wapen in zijn gezet tegen de burger,onschuldige persoon die zijn been is af gezet ivm een beet van een politie hond,zichtbaar is een mens onderste boven gereden door een bus,mensen die geslagen zijn met de knuppels die de politie hanteren,onschuldige burgers die zonder enige vorm van foute dingen te hebben gedaan zomaar verwijdert worden….een verkapte vrijheids beroving…mensen die aangifte zouden doen worden gechanteerd door de politie.
  Is eigenlijk toch best wel leuk als je politie bent en een bepaalde status hebt..toch….ik sta boven jou en jij doet wat ik je zeg….dat is politie…en als er ander mensen zich daar eens overgaan buigen dat er wel degelijk iets aan de hand is…dan moeten al die mensen die tegen geluid geven in hun hoenden hok braaf gaan liggen???

  Al die gedupeerde mensen wil ik het volgende verzoeken,ga massaal aangifte doen in Brussel bij de rechten van de mens,waarom???

  Lees en huiver,

  Halsema stuurt VN-rapporteur Melzer brief over politiegeweld.

  De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft VN-rapporteur Nils Melzer een brief gestuurd na zijn kritiek op het optreden van de Nederlandse politie tijdens coronaprotesten.
  Dat meldt Halsema in een brief aan de gemeenteraad over de verboden coronademonstratie op het Museumplein van 2 januari.

  Halsema heeft de rapporteur in haar brief gewezen op het “beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties” en “het belang om bij een incident op basis van gedegen en gewogen informatie te oordelen”.
  Ook heeft ze Melzer “verzekerd van onze vanzelfsprekende bereidheid tot ondersteuning mocht hij tot een onderzoek besluiten”.

  De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling plaatste een dag na het Amsterdamse protest tweets waarin hij politiegeweld in Nederland hekelde.
  Daarbij plaatste hij een filmpje van maart vorig jaar waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld in Den Haag een man slaat die op de grond ligt.
  Ook deelde hij een video van een politiehond die een man grijpt in de buurt van het Museumplein op 2 januari.
  Hij riep getuigen van politiegeweld op om bewijs aan te leveren in aanloop naar een bezoek dat hij dit jaar wil brengen aan Nederland en andere Europese landen.

  Officiële klacht

  De Nederlandse politiebonden dienden vorige week een officiële klacht in tegen Melzer.
  Ze vinden dat de rapporteur voorbarige conclusies trok.
  Ook is hij volgens de bonden bevooroordeeld en daardoor niet meer geloofwaardig.

  De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie tegen de coronamaatregelen op 2 januari,omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels.
  Ook was de verwachting dat er zo’n 25.000 deelnemers naar het Museumplein zouden komen, waardoor de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd zou kunnen worden.
  “Aangezien de driehoek niet tot afspraken met de organisator kon komen werd de vrees voor de volksgezondheid en wanordelijkheden groter en had ik geen andere mogelijkheid meer dan de demonstratie te verbieden”,aldus Halsema in de raadsbrief.

  Bij het protest werden ondanks het verbod op het drukste moment zo’n 10.000 mensen geteld.
  Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, trad de politie op door een ME-linie te vormen.
  Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en heeft een aantal agenten geweld moeten gebruiken.
  Er werden dertig mensen aangehouden en vier agenten raakten gewond.

  Voor Mevrouwtje Halsema wil ik dit zeggen…..U staat helemaal NIET boven de RECHTEN VAN DE MENS,het Europees strafhof is er voor de BURGER te beschermen tegen jullie soort ALS MENSELIJK WEZEN!

  Ik dank U!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.