Rusland versus Navo, twee versies van de werkelijkheid

Bericht van De Sloper*

Voor diegenen die nu nog achter een cabaretier c.q. danser (president van Oekraïne) en een burgemeester van Kiev, die een bokser is geweest, aanlopen. Al decennia waarschuwen deskundigen dat uitbreiding van de NAVO Rusland zou provoceren tot oorlog en zie daar de gevolgen. Het valt niet te ontkennen dat de Russische inval in Oekraïne een barbaarse daad is, maar evenmin dat er twee versies van de werkelijkheid bestaan als basis van het conflict.

Naakte agressie

De mening van het Kremlin is dat de veiligheidszorgen van Rusland oprecht zijn en dat de uitbreiding van de NAVO naar het oosten door hen wordt gezien als gericht tegen hun land.
Of dat een valabel argument is of niet, houden we even terzijde: het is belangrijk dat een pak deskundigen al decennia waarschuwen dat dit zou leiden tot een hoop miserie en oorlog.

De meer wijdverbreide en bekende opvatting in het Westen is dat Rusland een expansionistische staat is en altijd is geweest. Ook dat zijn huidige president Vladimir Poetin, de belichaming is van die essentiële Russische ambitie is: het bouwen van een nieuw Russisch rijk. “Dit ging altijd over naakte agressie, over Poetins verlangen naar een imperium met alle mogelijke middelen”, zei president Joe Biden vorige week nog.

Veiligheidszorgen

Poetin maakt al jaren duidelijk dat als de uitbreiding wordt voortgezet, de Russen dat niet zullen pikken.

De Amerikaanse diplomaat George F. Kennan, de vader van de inperkingsdoctrine van de Koude Oorlog, waarschuwde in 1998 al voor uitbreiding van de NAVO.
Ook de huidige CIA-directeur van Joe Biden, William J. Burns, is bang voor het provocerende effect van de uitbreiding van de NAVO op Rusland sinds 1995.

Toen meldde Burns, destijds werkzaam op de Amerikaanse ambassade in Moskou, aan Washington: “Vijandigheid tegen de uitbreiding van de NAVO is hier bijna universeel voelbaar in het hele binnenlandse politieke spectrum.” En dat was vijf jaar voordat Poetin aan de macht kwam.

De NAVO van toen is niet de NAVO van nu – maar de Russen zien dat toch een beetje anders.

NAVO

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie of NAVO, is een militaire alliantie die in 1949 werd gevormd door de VS, Canada en verschillende Europese landen om de USSR en de verspreiding van het communisme in bedwang te houden.
Tegenwoordig is de opvatting in het Westen dat het niet langer een anti-Russische alliantie is, maar in plaats daarvan een soort collectieve veiligheidsovereenkomst vormt die erop gericht is haar leden tegen agressie van buitenaf te beschermen en een vreedzame bemiddeling bij conflicten binnen de alliantie te bevorderen.

De NAVO erkende de soevereiniteit van alle staten en hun recht om een ​​bondgenootschap aan te gaan met welke staat dan ook, en ging na verloop van tijd in op de verzoeken van Europese democratieën om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten.

Voormalige leden van het door de Sovjet-Unie opgerichte Warschaupact, dat een Sovjetversie van de NAVO was, werden in de jaren negentig ook bij de NAVO betrokken en in 2004 volgden drie voormalige Sovjetrepublieken – Estland, Letland en Litouwen.

De westerse opvatting is dat het Kremlin geacht wordt te begrijpen en te accepteren dat de activiteiten van de alliantie, waaronder oorlogsspelletjes met Amerikaanse tanks in nabijgelegen Baltische staten en raketten die in Polen en Roemenië zijn gestationeerd – waarvan de VS zegt dat ze op Iran zijn gericht – in geen geval een bedreiging vormen voor de Russische veiligheid.

Kremlin

Maar het Kremlin denkt daar anders over.
Toen de regering van president Bill Clinton besloot Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek aan de NAVO toe te voegen, schreef Burns dat de beslissing “op zijn best prematuur was en in het slechtste geval nodeloos provocerend”.

Hij vervolgde: “Dit gaat een stempel drukken op de betrekkingen van Rusland met het Westen die nog tientallen jaren voelbaar zal zijn.” “VS geleide inspanning om de NAVO uit te breiden is een beleidsfout van historische proporties.”

In juni 1997 ondertekenden 50 vooraanstaande deskundigen op het gebied van buitenlands beleid een open brief aan Clinton,waarin stond:“Wij geloven dat de huidige door de VS geleide inspanning om de NAVO uit te breiden … een beleidsfout van historische proporties is” die “de Europese stabiliteit gaat verstoren”.

In 2008 schreef Burns, toen de Amerikaanse ambassadeur in Moskou,aan minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice: “De toetreding van Oekraïne tot de NAVO is de helderste van alle rode lijnen voor de Russische politieke elite (niet alleen Poetin).

In meer dan twee en een half jaar van gesprekken met belangrijke Russische spelers, van idioten in de donkere uithoeken van het Kremlin tot de scherpste liberale critici van Poetin, heb ik nog niemand gevonden die Oekraïne in de NAVO ziet als iets anders dan een directe uitdaging aan Russische belangen.”

Realist

Analisten die Poetin al jaren volgen, zeggen dat Poetin in zijn buitenlands beleid gewoonlijk heeft gehandeld als een realist die onsentimenteel en amoreel de balans opmaakt van de machtsdynamiek tussen staten.
Hij zoekt mogelijke bondgenoten die bereid zijn om de belangen van Rusland te overwegen – onlangs vond hij zo’n bondgenoot in China – en is bereid zijn toevlucht te nemen tot gewapend geweld wanneer hij denkt dat Rusland wordt bedreigd.

Maar soms heeft hij ook gehandeld op basis van zijn ideologische voorkeuren, waaronder zijn verzonnen geschiedenissen van Rusland.
Af en toe handelde hij impulsief, zoals bij het veroveren van de Krim in 2014. Dat draaide goed uit voor hem.

De annexatie van de Krim na de Oekraïense pro-democratische Maidan-revolutie in 2014 combineerde zowel een strategische noodzaak om de marinebasis aan de Zwarte Zee bij Sebastopol vast te houden als een nationalistische rechtvaardiging achteraf om de ingebeelde bakermat van het Russische christendom en een historische verovering van de tsaren terug te brengen in de schoot van het moederland.

Heeft uitbreiding van NAVO naar het oosten de veiligheid van Europese staten vergroot of ze juist kwetsbaarder gemaakt?

Getraumatiseerd

De rampzalige beslissing om Oekraïne binnen te vallen, zal wellicht niet zo goed voor Poetin uitdraaien.
Zijn gevoel van Ruslands onveiligheid ten opzichte van een veel machtiger NAVO is oprecht, maar tijdens de huidige impasse over Oekraïne zijn Poetins recente verklaringen koortsiger en zelfs paranoïde geworden.
Meestal een rationalist, lijkt Poetin nu zijn geduld te hebben verloren en wordt hij gedreven door zijn emoties.

Poetin kent genoeg geschiedenis om te erkennen dat Rusland in de 20e eeuw niet is uitgebreid – het verloor delen van Polen, Oekraïne, Finland en Oost-Turkije na de revolutie van 1917 – op uitzondering van een korte periode voor en na de Tweede Wereldoorlog, toen Stalin de Baltische republieken annexeerde en stukken van Finland, en gebieden van het interbellum Polen met Sovjet-Oekraïne verenigde.

Poetin was (en is) ongetwijfeld getraumatiseerd door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, het verlies van een derde van het voormalige grondgebied en de helft van de bevolking.
In een oogwenk verdween de USSR en werd Rusland veel zwakker en kwetsbaarder voor rivaliserende grootmachten.

In het nauw

Veel Russen zijn het met Poetin eens en voelen wrok en vernedering, samen met angst voor de toekomst.
Maar daarom willen ze geen oorlog, zeggen Russische opiniepeilers.

Het probleem is dat leiders zoals Poetin, die zich in het nauw gedreven en genegeerd voelen, kunnen toeslaan.
Poetin heeft al gedreigd met “militaire en politieke gevolgen” als het momenteel neutrale Finland en Zweden proberen lid te worden van de NAVO.

En het valt ook niet te ontkennen dat paradoxaal genoeg de NAVO kleine landen aan de grens met Rusland in gevaar heeft gebracht die ernaar streven om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten.
Zoals bijvoorbeeld Georgië in 2008 leerde. Het is dus zeker een pertinente vraag of de opmars van de NAVO naar het oosten de veiligheid van Europese staten heeft vergroot of ze juist kwetsbaarder heeft gemaakt.

Ik hoop dat jullie als Nederlanders tot inkeer gaan komen(en zich niet laten beïnvloeden door de staatsmedia), dat het zo niet langer kan en mag gaan zoals het hier geschreven staat. DE uitbarsting van President Poetin staat dus NIET op zich zelf, het is gecreëerd door foute politicus….dus ook alle voorgaan de kabinetten en zekers nu de huidige kabinetslieden….dan nog NIET te spreken over de mensjes in Brussel.

Meer berichten over Oekraïne, Rusland en Poetin:

Rusland in oorlog met Oekraïne: volgende game van elite en puppets

Poetin interviews andere verhaal oekraine en krim
Poetin laat zich niet verleiden tot oorlog (2017)

7 Comments

 1. Dit verhaal is niet compleet genoeg om te begrijpen waarom Poetin heeft besloten Oekraïne binnen te vallen. De ‘revolutie” van februari 2014 was een ordinaire en bloedige staatsgreep waarbij de VS een heel dikke vinger in de pap had. De gekozen president Janukovich moest weg omdat het aanbod voor hulp aan de Oekraïense economie van Rusland gunstiger was dan die van Europa. De laatste stelde heel veel eisen die het volk in nog diepere armoede zou storten. De VS bepaalde hoe de nieuwe regering eruit moest gaan zien (Nuland: “Fuck the EU”) en daar zaten heel wat ultra rechtsen en zelfs neo-nazi’s in. De bewoners van de oostelijke provincies voornamelijk Russen, gingen daar niet mee akkoord wat leidde tot een burgeroorlog die inmiddels zo’n 13 000 levens heeft gekost. Hetzelfde dreigde voor de Krim, dat trouwens pas sinds de begin jaren vijftig aan Oekraïne werd toegevoegd, vóór die tijd was het Russisch. Een referendum maakte duidelijk dat een overweldigende meerderheid van de Krim bewoners ‘terug’ bij Rusland wilde horen. Daarnaast is de Krim van groot strategisch belang voor Rusland.
  Neo-nazi’s hebben nog steeds een grote invloed in de Oekraïense politiek en stoken continu de haat tegen Russen op. Stefan Bandera, een tweede wereld oorlog misdadiger die zich bij de Duitse SS aansloot en duizenden mensenlevens op zijn geweten heeft (voornamelijk Joden) wordt vereerd als een held en heeft onlangs een standbeeld gekregen.
  Corruptie en invloeden van buitenaf hebben het land, eens de graanschuur van Europa, door en door laten verrotten. De gifmengers van Monsanto hebben de landbouw overgenomen en vergiftigd, de vee-industrie is beestachtig en in het geniep heeft de VS er een aantal laboratoria voor genetische manipulatie onderzoek (gain of function) geplaatst.
  Rusland zag dit gebeuren en heeft eindeloos geprobeerd om via diplomatie het tij te keren (Lavrov mag wat mij betreft als de grootste diplomaat van dit moment gezien worden). Ruslands zorgen werden niet serieus genomen en vaak weggelachen en de westerse brutaliteit jegens Rusland bleef doorgaan. Poetin heeft meerdere malen gewaarschuwd dat er een rode lijn is die bij overschrijding vergaande gevolgen zou hebben. Die lijn is ruim overschreden.
  Was dit de bedoeling van de gewetenloze westerse oorlogshitsers? Hebben zij nu hun zin? De oorlogsindustrie kan de komende tijd vette omzet draaien net als de farma-maffia de afgelopen twee jaar heeft gedaan tijdens de covid-hoax.
  Het is een k*twereld waarin we leven, de machthebbers geven helemaal niets om een mensenleven en wat moet je als integer mens als je leven bedreigd wordt door een onmens? Mag hem doden om je eigen leven te redden? Wat moet je als land dat continu bedreigd wordt? Wachten tot je naar de verdommenis geholpen wordt?
  Hoe verschrikkelijk elke en ook deze oorlog is, deze is door het westen uitgelokt en onschuldige burgers zijn ook hier weer de grootste slachtoffers.

 2. En dan nog even dit: een aantal maanden geleden stonden 10 duizenden vluchtelingen, veelal uit het midden oosten, aan de grens met Polen. Loekasjenko van Wit Rusland, getergd door de sancties van de EU, gaf ze een soort vrije doortocht naar het westen. Toen werden ze massaal door de Poolse politie tegengehouden. Nu, een paar maanden later, staan er 100 duizenden Oekraïners aan dezelfde grens. En het worden er miljoenen als ik Putin goed inschat. Vreemd genoeg worden ze nu met open armen ontvangen. Geen lange asielprocedures. Vrij reizen door de gehele EU. Met een speciale status als kers op de taart. De komende 3 jaar mogen ze overal binnen de EU werken. Zo wordt het tekort aan (goedkope) arbeidskrachten waar de EU mee kampt in één keer opgelost en de bevolking stevig vermengd. En Loekasjenko: die ligt plat van het lachen! Klaus Schwab ook. De 4e industriële revolutie kan beginnen…. Dankzij al die domme (veelal geprikte) Europeanen die hun eigen ondergang tegemoet gaan, ligt het WEF ver voor op het schema van 2030.

 3. in de tekst die op zichzelf interessant genoeg is
  ingezonden door trouwe lezers van DML Plus geschreven
  door macho’s die het onnodige moorden en vernietigen
  van mensen en historische
  bouwwerken door Poetin willen goedpraten
  ontbreekt de menselijke maat

  dat is een wereldwijd probleem meestal veroorzaakt door
  de mannelijke hormonen en ja daar kunnen ze inderdaad
  zelf weinig aan doen
  beetje dieper nadenken
  kan echter geen kwaad
  dat hebben ze blijkbaar niet van hun moeder geleerd

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  @Nelleke Rondeltrap,

  Wat zou U er van vinden als Duitsland en België raketinstallaties op zouden stellen richting Uw woning?….terwijl U van geen kwaad bewust bent??

  Na de val van DE Berlijnse muurrrrr….is er openlijk afgesproken dat DE NATO NIET uit zou breiden richting het oosten in dit geval was dat Rusland….die afspraken staan nog steeds op papier.
  De inval kon je op wachten…..hier was al in oktober/november over gesproken met de Chinezen…tussen de VS en China…..dit wordt U NIET verteld.

  De volgende premier van Nederland wordt ook een cabaretier(die knul die de meneer van FWD te kak zetten tijdens een tafel ronden) en de burgemeester van Amsterdam gaat DE NEUS(Holleeder want die kent de stad op zijn duimpje) worden.

  Mens word eens wakker.

  De Rus had een kerncentrale beschoten…..nou nou…wat een stampij maakt men hier van….in het BIJgebouw zaten Oekraïense soldaten verschanst….wist U dat ook???…..die soldaten die die kerncentrale gebruiken als schild!!!!

  Tja dat wordt U helemaal niet verteld..anders komt het niet goed bij u over van uit de veroorzakers van deze ellende….de westerlingen.

  Ik dank u.

 5. @nelleke

  Het ontbreken van de menselijke maat wordt mij verweten
  Maar wordt er niet met 2 maten gemeten?
  Landen,bedrijven, instellingen en ook jij gaan prat op hun morele kompas
  Maar wat weten jullie eigenlijk over de Donbass?

  Zelensky bestookt het al bijna 8 jaar met bommen en granaten
  Gefinancierd door de EU en de Verenigde Staten
  Milosovic en Karadzic voor het tribunaal
  Zelensky en zijn vertegenwoordigers een warm onthaal

  ‘Oorlogsmisdaden’ roepen Rutte en Hoekstra
  Maar wat deden ‘wij’ in Hawija
  Het onderzoek naar de ‘wapeninzet’ aldaar verloopt uitermate stroef
  Putin is de nieuwe boef!

  Ik zie hem nog staan in 2013 met onze koningin, samen werd het glas geheven
  Met als afsluiting een werkdiner met het Nederlandse bedrijfsleven
  Het halve Tsjetsjeense volk inmiddels uitgemoord
  Geen CEO heb ik daar ooit over gehoord

  Doe voortaan je eigen onderzoek
  Slik niet alles voor zoete koek
  En besef, terwijl de oorlog voortwoedt
  Ook onze koning heeft Russisch bloed

 6. Neen @Nelleke, het onnodige vermoorden van mensen en vernietigen van historische gebouwen is juist NIET de strategie van Poetin. Als dat zo zou zijn had hij, net als wat de Amerikanen in elke oorlog doen die zij beginnen, met een paar bommenwerpers alle belangrijke steden platgebombardeerd. De ellende die zij onder onschuldige burgers en cultureel erfgoed aanrichten heet dan: ‘collateral damage’, bijkomende ‘schade’ dus.
  Het Russische leger maakt jacht op neo-nazi’s en ander tuig dat zich nu verschuilt achter burgers. Dat tuig richt ook nu nog steeds een gruwelijke slachting aan onder de burgerbevolking.
  Die voorzichtigheid heeft wel tot gevolg dat het Russische leger behoorlijke verliezen lijdt.

 7. bedankt voor alle reacties
  stof tot nadenken en checken
  Nelleke

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.