Levensboerderij Wilp: een vliegende start dankzij hooibalen (8)

Terug naar de basis van de kleine gemeenschap

Een bericht van Fred Teunissen*

De overheid als idee en organisatie is failliet en toe aan afschaffing. Dat bewijst de coronacrisis, iedere uitbarsting van onvrede, de armoede in een rijk land als NL, iedere demonstratie en iedere krankzinnige oorlog. Daarvoor in de plaats suggereren allerlei denkers een wereld met duizenden vrije gemeenschappen waarin de mensen gelijke rechten hebben. Deze serie artikelen zet ze in het voetlicht. Fred doet verslag van zijn ervaringen met de opzet van een levensboerderij.

Wilp

De levensboerderij in Wilp bij Deventer is uit de startblokken! We hebben een geschikt terrein, een klein team met een krachtige intentie, een ruimte om samen te komen en voldoende zaai- en pootgoed. We staan nu voor de eerste grote uitdaging: 2500 vierkante meter weiland in heel korte tijd omtoveren tot groente-akker. Hoe doe je dat?

Mijn eerste en achteraf nogal romantische idee was een team van tien vrijwilligers te mobiliseren die gewapend met evenzovele spitvorken het terrein te lijf zouden gaan. Als je dat een paar weekenden doet, zo was mijn aanname, dan heb je een aardig stuk onder controle.

Die spitvorken komen er aan te pas omdat ik – in de meeste gevallen – tegen spitten, frezen of ploegen ben. Het woord spitvork is in dit geval heel verwarrend, want je spit er juist niet mee. Je trekt de pollen gras er mee los en schudt ze vervolgens uit op de plek zelf. Wat je overhoudt zijn grassprieten en wortels. Die kunnen op de mestvaalt om te composteren.

Nadelen van spitten

Nadeel van spitten, frezen en ploegen is dat je de structuur van de grond aantast. En daarmee de doorlaatbaarheid van de grond voor water en lucht. Bovendien overleven veel wormen en andere bodemdiertjes deze ingreep niet. En die heb je juist nodig voor het omzetten van organisch materiaal in compost.

Ook wil ik als het even kan geen machines op de grond, want die drukken hem teveel samen. Maar goed, nood breekt wet, er is niet veel tijd meer voordat het seizoen begint, dus dan toch voor deze ene keer dan maar wel een machine op het terrein loslaten?
Mijn antwoord was: nee.

Fantastische bodem

Wat daarin sterk meespeelde was dat ik weet dat de aarde onder het gras fantastisch is. In januari nam ik met een grondboor op vier verschillende plekken op het terrein grondmonsters tot op anderhalve meter diepte. Ik trof overal prachtige zavelgrond (zand, klei en humus gemend) tot wel een halve meter diep. Daarna een laag met zachte kleiachtige aarde en daaronder weer vastere klei en dan het grondwater. Kortom een prachtige bodem.

Dit terrein is waarschijnlijk al vele tientallen jaren achtereen een weiland geweest. De laatste jaren hebben er paarden op gelopen die de grond nog eens extra hebben bemest.
Alles in mij zei: vooral zo laten, niet verstoren.

Handen tekort

Dus deed ik een oproep in de nieuwsbrief van ons lokale netwerk Voorster Verbinding en daarop kwam welgeteld één aanmelding. Wat nu? Onze ambitie aanpassen en een kleiner stuk in gebruik nemen? Dat lag voor de hand.

Ware het niet dat een lid van ons kersverse team iets zei over grondbedekking met hooi. Eerst kon ik dat niet goed plaatsen, maar via een andere weg kwam ik uit bij een video die deze manier – de Ruth Stout methode – goed toelicht.

Hooi als helper

In het kort: je bedekt het gras met een dikke laag hooi (20-30 centimeter). Daardoor gaat de graslaag eronder composteren. En ook de wortels lossen geleidelijk op. Aanbevolen wordt om dit al in het najaar te doen. We zijn daar nu dus rijkelijk laat mee. Kan het dan toch? Het is een risico, vonden we, maar we besloten het te proberen. In elk geval op een groot deel van het terrein.

Alleen: hoe komen we aan zoveel hooi?
Opnieuw een oproep geplaatst in het lokale netwerk. Ditmaal voor oud hooi. Dat wil zeggen: hooi dat niet meer geschikt is voor consumptie door dieren. Ik plaatste voor de zekerheid ook nog een advertentie in het lokale huis-aan-huisblad Voorster Nieuws. Ditmaal was de respons verrassend goed. Twee met hun bedrijf gestopte boeren schonken ons bijna honderd hooibalen en van twee anderen kregen we ook nog een aanzienlijk aantal. Deze donaties maken nu een vliegende start mogelijk.

hooibalen voor de levensboerderij

 

Ploegen van drie

Met een team van vijf mensen brengen we het hooi nu aan op de akker-in-wording. In wisselende personele samenstellingen. Gebleken is wel dat werken met z’n drieën het meest effectief is. Een voert de balen met een kruiwagen aan. De andere twee trekken ze los en schudden de plakken met de riek uit over het land.

We hebben nu zo’n 400 vierkante meter gedaan. Een procent of 16. Maar goed, we hebben nog de hele maand maart voor de overige 84. Dit gaat lukken!

Toch een stuk frezen?

Alhoewel… dat we zo laat gestart zijn hiermee is waarschijnlijk (hopelijk?) geen probleem met het poten van aardappels en het planten van pompoenen, knolselderij en pootuien. Je maakt een opening in het hooidek en plaatst de plant of de pootui daar in. Maar dat werkt niet bij het zaaien, zoals van wortelen en zaaiuien. Daar heb je echt lossere grond voor nodig. Vandaar dat we op de stukken waar gezaaid gaat worden toch – voor deze ene keer dan – gaan frezen.

Met ons team van vijf pioniers zijn we inmiddels drie keer samengekomen. Om elkaar te leren kennen, uitgangspunten vast te stellen en samen op het land te werken.

Dit bericht verscheen ook op Transitieweb.nl

N.B. Als je in Twello-Zuid, Posterenk of Wilp woont en mee wilt doen met onze levensboerderij, neem dan contact op.

Terug naar de basis

Dit is deel 8 van de serie Terug naar de basis (van de kleine gemeenschap), zie ook de andere delen.

Deel 1 Rivendell

Deel 2 Anastasia

Deel 3 Zonneleen

Deel 4 Levensboerderij

Deel 5 Zelfvoorzienend in Frankrijk

Deel 6 Cheran

Deel 7 Ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei (7)

2 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Beste mede mens,

  Kijkt U ook even verder dan Uw neus lang is????????

  De volgende brandhaard staat op stapel die de VS aan het creëren is…..Taiwan/USA—–China.

  Word ook eens WAKKER!!!

  Kom in opstand,geloof NIET ALLES voor zoete koek wat er op de Nederlandse staatsomroepen uitgezonden wordt…met name al die pret-pep-tok tafeltjes….het is een en al show orkest en om een statement te kunnen maken voor de buhne—-blonde dolly…ex voetbalanalisten…STOP liever die waanzin van de USA en de NATO!!!!!!!!!!!
  STOP de waanzin om het zaakje NOG MEER op te jutten(wapens leveringen).

  U als gewone burger bent hiervan de dupe…U gaat niet een beetje meer betalen voor alles wat U nodig heeft maar een heeeeeel erg veel meer betalen voor alles….kom in verzet tegen de GLOBALISTEN van de planeet,Mark Rutte was als eerste bij de kippen dat SWIFT buiten werking gesteld moest worden….U zal maar een bedrijf hebben en zaken doen met een gewoon bedrijf in Rusland.

  Geef geen geld op rekening 555….U krijgt ook niets!!!
  KEI-HARD!!!
  Groningen(gas)—Limburg(overstroming)—gedupeerde burgers(toeslagen)–jongeren met studie schulden(foute leningen).

  Ik dank U en doe Uw voordeel mee!

 2. als we alleen maar denken aan financiële voordelen
  zijn we (als volk en niet vanuit persoonlijke overtuiging)
  toch echt pas egoïstisch bezig want uiteindelijk
  hebben we elkaar allemaal nodig

  daarom is de geboden hulp en ondersteuning van veel landen
  ook uit die landen tot nu toe verdacht waren van alles en nog wat
  bv Oost Europese landen hartverwarmend en deze wens kan leiden
  tot pacificatie

  dat de reden hiervan is om ook nog zonder enig idealisme
  behalve de allesoverheersende angst voor een grotere oorlog
  die zeker terecht is wat betreft de afspraken
  dan
  wordt het moeilijk en op een gegeven moment
  denkt iedereen alleen nog maar aan geld
  en vergeten daarbij om goed bezig te zijn
  met de middelen die je hebt

  we moeten met alle macht proberen optimistisch te blijven
  en het kwaad tegen het goede in vergelijking te houden

  het positieve is dat er in Europa
  waar de wereldvrede en rechten voor alle mensen
  met voeten getreden wordt er een bewustzijn is ontstaan

  Nelleke

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.