‘Mijn verslaving is vrijheid’, volgens Nederlandse dissidente Irhuia voor de rechter

De weg naar de vrijheid

Nederland kent zijn eigen dissidenten, zoals ieder WEF-land. Dat zijn mensen die kritiek durven te hebben op de regering en een bepaalde mate van bekendheid genieten. Rutte vervolgt hen: laat hen stalken door ‘onze’ ‘geheime diensten’, oppakken met onnodig politiegeweld en veroordelen door de rechterlijke macht. Denk aan Micha de Kat, Huig Plug, Irhuia, Max en Willem Engel om een paar critici te noemen. Iedere uiting van hen, wegen overheidsdienaren om te controleren op de onwettigheid van hun uitspraken. Deze week stond Irhuia voor de politierechter. We doen verslag van het vrijheidsstreven van deze moedige vrouw.

Twee weken geleden

Nieuwsverslaggever Irhuia van ReVrouwLutie is op vrijdag 6 januari van haar bed gelicht en naar de gevangenis in Den Haag gebracht. In december 2021 had ze al een dergelijke ervaring, toen werd zij opgepakt door maar liefst een peloton politie (7 stuks) in de vroege ochtend van de 23e. Destijds was de aanklacht dat ze zich bedreigend naar de politie zou hebben geuit. Voor dezelfde uitspraak is zij nu opnieuw ingerekend.

Op 28 november 2022 post zij een filmpje waarin zij letterlijk zegt, zonder de minste zweem van angst:

“Voor mij is vrijheid: Je vrij kunnen uitspreken. Dat dat niet meer kan in ons land heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Ik heb zes weken vastgezeten voor het uitspreken van mijn waarheid op dat moment, 12 november 2021 – het waterkanon over allebei mijn ogen. Een waterkanon waarmee je dus helemaal niet op mensen mag richten.”

“En ik heb toen een uitspraak gedaan en ik ga hem nog een keer herhalen: Als jij als agent, hier willens en wetens aan blijft bijdragen, dan vind ik dat je je uniform niet waard bent. Dat je je kapot moet schamen. En dan mag je wat mij betreft voor een volkstribunaal gesleept worden….en dan vind ik persoonlijk de doodstraf passend.”

Hier kan je een stukje van haar geschiedenis met Rutte lezen.

Straf

Op woensdag 18 januari was de zitting van Irhuia in de rechtbank van Den Haag.
Ze heeft er dan al dertien dagen voorarrest op zitten wanneer ze voor de politierechter staat. De Officier van Justitie eist een gevangenisstraf van 10 weken waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en de Officier wil dat ze direct de straf gaat uitzitten.
De overheid onderbouwt die straf met een breed opgezet verhaal, dat de gebeurtenis volledig uit zijn verband rukt en opblaast tot ongekende proporties.

Soevereine beweging

Volgens de vrouwelijke officier behoort Irhuia namelijk tot ‘de soevereine beweging’, Dat klinkt al heel spannend. Deze beweging zou bestaan uit anti-overheidsactivisten, die het hebben over agenten en andere functionarissen die het huidige systeem in stand houden en daarvoor veroordeeld zouden moeten worden door een volkstribunaal. En hiervoor zouden ze de doodstraf moeten krijgen.
Let ook op het gebruik van de woorden ‘volkstribunaal’ en ‘doodstraf’. Echte taboewoorden.
En volgens de politie moet de door Nieuwsverslaggever uitgesproken tekst in haar Facebookfilmpje in die context worden gezien.
Maar, zo gaat de Officier van Justitie op samenzweerderige toon door, die oproep is onderdeel van de retoriek van, jawel, ‘de radicale onderstroom van het coronaprotest’.

Wanen

Zelfs suggereert de overheid dat er sprake is van een waan:”Ze lijken zich in een wereld te ‘wanen’ (letterlijke tekst) waarin de burger in een permanente staat van oorlog verkeert.” Om haar verhaal nog meer body te geven, verwijst ze naar het jaarverslag 2021 van de geheime dienst AIVD.  Deze dienst gelooft dat een deel van de anti-overheidsactivisten geradicaliseerd is.
Dit gegeven leiden ze af uit de stijging van het aantal bedreigingen aan het adres van ministers, Tweede Kamerleden, media, politie, agenten en journalisten.
En, nu komen we bij de crux van dit verhaal, die toename zou toe te schrijven zijn aan aanjagers van critici met eigen mediakanalen. Zo komt de officier zonder de link openlijk uit te spreken bij Irhuia en haar kanaal Revrouwlutie. Deze media schilderen wetenschappers en politici namelijk af als het Nieuwe Kwaad, dat met vooropgezette plannen de bevolking kwaad doet.

In het kort

Kort gezegd volgens het Openbaar Ministerie zijn de woorden van de verdachte strafbaar omdat

– het woord ‘volkstribunaal’ omverwerping van gezag inhoudt,
– het oproepen tot de ‘doodstraf’ ‘redelijke vrees’ bij de politie oproept, dus bij de politiemensen kan in redelijkheid angst ontstaan,
– de verdachte zich met haar oproep richt tot mensen die daarvoor gevoelige zouden zijn.

De verdediging

Irhuia’s verdediging verzoekt vrijspraak, want betoogt haar advocaat zij geeft slechts haar mening en heeft op basis van de grondwet het recht op de vrije meningsuiting. De grens ligt bij het plegen van een strafbaar feit en dat heeft niet plaatsgevonden. Politici in de Tweede Kamer hebben eveneens het woord ‘volkstribunaal’ in de mond genomen (met andere woorden, die zijn geen lid van de soevereine beweging).

De ‘doodstraf’ zou slechts een mogelijke straf van dit tribunaal kunnen zijn.

Verder betoogt de advocaat dat de woorden van Irhuia te algemeen zijn geformuleerd om een bedreiging voor het leven van een agent te kunnen inhouden, want zij heeft immers geen specifieke personen genoemd. Verder roept zij nergens op haar Facebookpagina op tot gewelddadig verzet tegen de overheid of politie. Evenmin kan de politie uit het onderzoek opmaken dat de dissidente tot de radicale soevereinen behoort.

Ik ben persoonlijk heel benieuwd waar deze soevereinen zich overigens bevinden, want ik heb nog nooit iets van deze ‘radicale beweging’ vernomen.

Laatste woord

Het laatste woord voor de uitspraak van de rechter is aan Irhuia Beekwilder.

Zij is heel strijdbaar en zegt onder andere, “Ik ga me het komende jaar nog meer verdiepen in common law en autonomie. Ik ben een vrije ziel die niet geleerd heeft te lopen om te knielen en niet geleerd heeft te spreken om te zwijgen.”

De rechter is van dit alles niet onder de indruk. Zij blijft hangen aan de twee nieuwe taboewoorden:’ doodstraf’ en volkstribunaal’, want ze vindt de combinatie van deze woorden op zichzelf bedreigend. Ze volgt het rapport van de AIVD over de ‘onrustbarende toename van de bedreigingen van functionarissen’. Met die achtergrond ziet zij de uitingen van Irhuia als ‘gewelddadig’ met opzet.

‘Met het filmpje heeft ze de kans aanvaard dat politieagenten zich hierdoor daadwerkelijk bedreigd zouden voelen’. Daarmee heeft ze de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden, volgens de rechter.

Straf

De Haagse politierechter legt haar een taakstraf op van 100 uur met aftrek van voorarrest en daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken met een proeftijd van drie jaar. Dus als Irhuia het in haar hoofd haalt de beruchte twee woorden opnieuw te gebruiken, dan is de kans groot dat Justitie haar laat oppakken.

Conclusie

Critici van Rutte worden geïntimideerd met celopsluitingen, de mond gesnoerd door het Ministerie van Justitie en veroordeeld door de Rechterlijke Macht.
Dag, vrijheid van meningsuiting!
Rob Vellekoop, 20 januari 2023

2 Comments

  1. Ahum 26 januari??
    Niet te min uit het verslag blijkt dat men voorbeelden stelt. De rechtsspraak of de dienaren daarvan zijn blijkbaar in een soort van kokervisie gevangen.
    Het zal wel erger worden verwacht ik. Bepaalde woorden zullen de gehoorzame dienaren triggeren en deze in een soort van kokervisie plaatsen waarin zij hun nek niet meer kunnen bewegen.
    Hopelijk gebeurt er een soort van wonder dat Gezond verstand terug keert.

  2. Jij kunt bijna sneller lezen dan dat ik mijn artikel plaats. Datum is ondertussen aangepast. Dank je.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.