Nederlandse staat onbevoegd rekenrente voor pensioenen vast te stellen

Foto 123rf

Een aantal seniorenorganisaties dagvaarden de Nederlandse Staat omdat deze op basis van de Europese Richtlijn kiest voor extreem lage rekenrente voor de pensioenfondsen. De organisaties gaan ervan uit dat de Staat helemaal geen bevoegdheid heeft om dit te doen.

Pensioenfondsen ontvangen pensioenpremies en beleggen deze. Na hun pensionering ontvangen werknemers het ingelegde geld plus de opbrengsten van de beleggingen als pensioen. Een rendement op die beleggingen van 2,5 á 3% per jaar is ruim voldoende om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Al jaren behalen de pensioenfondsen een rendement van meer dan 5%, waardoor het totale vermogen van alle fondsen in Nederland de afgelopen tien jaar meer dan verdubbelde tot 1.600 miljard euro.

Europese Richtlijn

Een Europese richtlijn schrijft dat pensioenfondsen hun vermogen ‘voorzichtig’ moeten beleggen. Het is aan de individuele lidstaten om in te vullen wat dit inhoudt. Tot 2007 mochten de fondsen er vanuit gaan dat ze een rendement op hun beleggingen zouden halen van 4%. De Nederlandse regering heeft in dat jaar echter bepaald dat ‘voorzichtig’ beleggen wil zeggen dat er bij het bepalen van de opbrengsten van de beleggingen gedaan moet worden alsof er alleen nog maar belegd wordt in risicoloze staatsleningen.

Als je van deze extreem lage ‘rekenrente’ uit moet gaan, is dit niet genoeg om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. In werkelijkheid wordt er al jaren een rendement van meer dan 5% wordt gehaald.

Nederland hanteert verreweg de laagste rekenrente van Europa en er is dan ook geen enkel land in Europa waar de pensioenen op basis van deze Europese richtlijn niet meer geïndexeerd worden, laat staan gekort.

Nederlandse pensioenwetgeving klopt niet

Stichting PensioenBehoud en KBO-Brabant, gesteund door Vereniging van Gepensioneerden Pensioenfonds PGB (VVG-PGB) en Vereniging van Oud Hoogovens Medewerkers (VOHM) vinden dat de Nederlandse pensioenwetgeving in strijd is met Europese regels, waardoor pensioenen:

 • ten onrechte al jaren niet meer geïndexeerd worden en
 • er binnenkort zelfs gekort moet worden.

In de rechtszaak stellen de organisaties dat de Europese richtlijn alleen geldt voor fondsen die een gegarandeerd pensioen uitkeren. De meeste pensioenen zijn echter niet gegarandeerd: indexatie blijft al jaren uit, er is reeds gekort en nieuwe kortingen dreigen.

Wanneer de rechter dit standpunt volgt, vervalt de wettelijke basis onder de noodzaak van bevriezen en korten.

Verarming pensioengerechtigden

Rekenregels zijn van Haagse makelij maar de regering wijst de ECB als schuldige aan. De Nederlandse pensioenfondsen beheren veruit het grootste pensioenvermogen in de Eurozone en álle landen in de Eurozone hebben met hetzelfde ECB-beleid te maken.

Maar alléén Nederland kiest in zijn wetgeving voor pensioenfondsen voor een rekenrente die het aanvullend pensioen van werknemers en gepensioneerden doet verdampen.

In alle andere landen van de Eurozone worden pensioenen gewoon geïndexeerd, behalve in Nederland. Gepensioneerden voelen dat al tien jaar lang in hun portemonnee. Werknemers komen na hun pensionering van een koude kermis thuis.

Nu dreigt daarnaast nog eens een extra korting op de pensioenen door de lage rekenrente.

Organisaties

De Stichting PensioenBehoud behartigt de belangen van gepensioneerden in ons land.
KBO-Brabant is met 130.000 leden een van de grootste seniorenverenigingen in Nederland.
Deze seniorenorganisaties worden gesteund door de Vereniging van Gepensioneerden Pensioenfonds PGB (VVG-PGB) en de Vereniging van Oud Hoogovens Medewerkers (VOHM). Andere verenigingen van gepensioneerden en een groeiend aantal individuele deelnemers en gepensioneerden steunen de actie financieel.

Rob Vellekoop, 26 september 2019

20 Comments

 1. Dit is geld van de Hardwerkende Nederlanders mensen die 30 a 40 jaar betaald hebben snap niet dat de Nederlandse regering hierover mag beslissen wordt tijd dat ze terug worden gefloten door de hoge Raad

 2. Zou het zo kunnen zijn dat onze regering uiteindeijk af wil van de pensioenfondsen en willen dat deze worden geprivatiseerd? Er moet een reden zijn waarom de staat der Nederlanden deze extreen lage rekenrente wil. Jammer is dat de grote partijen hier geen aandacht aan schenken.

 3. De regering heeft pas “recht van spreken” wanneer ze eerst de gestolen premies uit de periode Lubbers en Kok hebben terugbetaald. Hierdoor zou onze pensioenpot nog bijna 100 miljard meer zijn geweest!
  Daarnaast zou ik wel eens willen weten waarom het pensioenfonds van de EU ambtenaren slechts een dekkingsgraad hebben van minder dan 30%, waarvoor deze ambtenaren geen premie hoeven te betalen, en zij niet geïndexeerd worden, laat staan gekort

 4. Voorbeeld ABP, van een bedrag met een huidige waarde van 80 miljard beroofd, in 2008 173 miljard in kas en nu 450 miljard. Uitgaven 31 miljard per jaar. Premies 30 miljard per jaar. Rendementen reken ik niet mee. Hoe lang kun je dat volhouden? Juist 450 jaar. Ik ben dat gelieg en bedrieg van Rutte en Knot helemaal zat. Tuig. En dan ook nog de verplichting om de waardeloze Nederlandse staatsobligaties te kopen. Opnieuw roof van ons geld. Puur diefstal. Rutte en het kabinet is gewoon een criminele organisatie. Tuig.

 5. Zeker. Grote verzekeringsmaatschappijen kijken kwijlend naar de bulk geld die pensioenfondsen in hun potten hebben zitten. Net zoals de ziektekostenverzekeringen zijn geschonken door de overheid aan de maultinationals, zo kan dat natuurlijk ook met de pensioenverzekeringen.

 6. Die Knot en Rutte proberen de burgers alleen maar aan het lijntje te houden, laatste bericht van Klaas KNOTS is weer dat de pensioengerechtigen toch hun verlies moet nemen, wat een slappe LULAUWHOER, ze denken ermee zo weg te komen?

 7. Nou in deze tijd dat rente nihil bijna is, moeten ze juist in de ouderdom investeren vanuit het rijk, die ongekend grepen in de pensioenpotten doen, vb LUBBERS?
  Het lijkt erop dat ze alleen op het geld van de oudjes teren?

 8. Het blijkt steeds maar weer dat de overheid alleen voor het binnenhalen van de centen goed is. Het uitgeven gaat, het meest, naar Europa en naar andere “goede doelen”.

 9. Schandalig zoals de overheid omgaat met de rekenrente. Ik voorzie dat ze weer een greep in de pensioenkassen willen doen zoals al eens eerder is gedaan. Ik hoop dat men een plan bedenkt waarmee de overheid buitenspel wordt gezet. Afblijven van onze pensioenen!

 10. Dit kabinet heeft ze niet allemaal op een rijtje, Neem nou ruttepetutje geef de man een functie en zijn ware aard komt te boven !! Toen hij begon met regeren, had hij zijn keuze al gemaakt wat betreft meewerkende partijen. Ook ziet hij niets anders dan geld, want, zoals hij dan zegt, dan gaat de economie goed?? Toen eenmaal zijn plannetje op niets uitliep en hij zwaar geld nodig had om dit plannetje te laten werken,moest hij toch wat en begon te zeuren over ons geld, dat was wel heel veel?? Dus, moesten WIJ maar inleveren, want dan kon HIJ zijn plannetje verder uitwerken? In tussen zorgde meneertje ervoor dat ALLES duurder werd waardoor er zeer veel mensen in de problemen kwamen, ( keek hij niet naar) vele ouderen zijn gestorven onder dit beleid, omdat hij de ziekenzorg onbetaalbaar heeft gemaakt ( keek hij niet naar) mensen die hem erop wezen dat hij fout bezig was ( luisterde hij niet naar !! Het is gewoon een vieze narcist die denkt alles te kunnen maken om hij “de president “is?? Deze man en vele die met hem op deze manier plannetjes bedenken om geld te verzamelen ten kosten van de bevolking, moet absoluut voor de rechter wegens smaad, diefstal leugens, volksverlakkerij voor eigen belang en het doden van vele onschulgige hulpbehoeftigen !!!!

 11. De gore verzekeringsmaatschappijen zitten weer hierachter!!! Privatiseren betekent voor hun een enorme bulk geld!! En dat wordt weer netjes verdeeld onder ‘het bestuur’…. Nederland!! Let op je zaak!! De dieven zijn op pad!!!

 12. Dieven zijn het, het is geld dat door vele mensen is ingelegd, dieven moeten gewoon berecht worden.
  Hoop dat het allemaal goed komt.
  En de verantwoordelijke in het kasjot geknikkerd worden?

 13. Pensioenverzekeraars zijn ook niet te vertrouwen. Mijn pensioen word niet gekort. En winst is er helemaal niet gemaakt ach

 14. Dat is interessant dat het geen ECB beleid is maar
  Komt uit de koker van ons eigen kabinet.
  Ik weet dat er een grote som uit de pot is
  Genomen van ABP de zogenaamde socialist hr Kok groot
  Kapitalist met anderen. Dit is ook nooit terug betaald aan de
  Medewerkers. Hoe kan dat dat is toch diefstal?
  Waarom eisen jullie mensen die daar hebben ingelegd dit niet terug? En nu dit dat in andere landen er met andere rekenretrs wordt gerekend. Mensen inleggers bij ABP/ ondernemingsraad doe hier wat aan. En stem vooral anders. !!!!

 15. Minister Koolmees moet voor de rechter verschijnen

  Minister Koolmees moet voor de rechter verschijnen wegens overtreding van EU-pensioenregels. De eerste terechtzitting vindt plaats op woensdag 2 oktober 2019 bij de Rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60.

 16. Een volk krijgt de regering die het verdient, gebruik volgende keer eens je hersens wanneer je gaat stemmen !!!

 17. Het is ONS geld. Besturen Pensioenfondsen treed eens eindelijk op als de eerst verantwoordelijken en betaal die indexatie uit en eis bovendien van de Staat de gestolen miljarden terug !!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.