Maastrichtenaren in verzet tegen #5G, maar bieden gemeente wel een plan

Maastricht is de eerste stad in ons land met een 5G-verbinding, meldt Vodafone trots. Een groep ongeruste Maastrichtenaren is in actie gekomen om de bevolking en de gemeenteraad te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van 5G. Daarnaast hebben zij de wethouder een plan geboden dat in ieders voordeel kan uitpakken.

Samen met netwerkpartner Ericsson heeft Vodafone het eerste 5G-basisstation in de lucht gebracht, dit  gebruikt de 3,5 GHz band. “Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt ‘live’ en maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen”, aldus Sauder, directeur mobiel netwerk van VodafoneZiggo.

De groep ‘Maastricht Stralingsinfo‘ heeft op woensdag 21 augustus een informatieavond georganiseerd met de gemeente om inwoners van Maastricht te informeren over de gezondheidsrisico’s van 5G. Ook is er voorafgaand aan de avond een protestactie geweest in de stad.

Dit is het complete videoverslag van deze avond.

Deze informatieavond is goed bezocht door zo’n 100 belangstellenden waaronder politici van verschillende partijen.

Plan

Daarna hebben enkele mensen van de groep ‘Maastricht Stralingsinfo‘ een gesprek gehad met de wethouder voor gezondheid Mara de Graaf in Maastricht op donderdag 29 augustus. Hier hebben zij de wethouder een plan voorgelegd.

Dit plan komt erop neer twee onderzoeken te doen, die gefinancierd gaan worden met het EU geld van 100 miljoen euro dat voor Groningen ter beschikking staat. Deze onderzoeken moeten in kaart brengen hoe schadelijk of onschadelijk elektro magnetische velden (EMV) zijn die ontstaan door het gebruik van 5G. Alle overheden, adviesraden, Ngo’s, politieke partijen, bedrijven en media verwijzen als het om EMV gaat naar het ICNIRP. De voorzitter van deze organisatie zou welwillend staan tegenover het bijstellen van wat nu precies schadelijke EMV is. Na de onderzoeken is alles duidelijk en wint Maastricht als stad veel goodwill vanwege zijn aanpak. (Lees hier het complete plan)

Maastricht wacht ondertussen gespannen af of de wethouder het plan overneemt. De eerste signalen zijn niet positief.

Invoering 5G

Het probleem is echter dat de beslissing om 5G in te voeren al genomen is door de EU en Nederland zich verplicht heeft om het 5e generatie mobiele netwerk te (laten) installeren.

Eind 2018 heeft het EU parlement en de Raad een Richtlijn (EU) 2018/1972  goedgekeurd tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. De Nederlandse burger heeft geen enkele inbreng.

 • Op 3 juli 2018 heeft de overheid het Actieplan Digitale Connectiviteit gepubliceerd, waarin staat dat de overheid koploper wil worden in de installatie van 5G.
 • Daarop heeft de overheid op 16 juli een concept wetsvoorstel gepubliceerd waarin staat dat gemeenten verplicht zijn mee te werken aan de uitrol van 5G, met andere woorden ook de gemeenteraad wordt volledig gepasseerd.
 • Als voorbereiding op de bespreking van het wetsvoorstel in de Kamer is er een zogenaamde internetconsultatie. Klik daar op de knop ‘Geef uw reactie op deze consultatie’ en type je bericht in het tekstvak ‘Uw reactie’.  De al geplaatste openbare reacties kan je hier nalezen. Reageren kan nog tot 9 september. Na sluiting van de consultatie wordt het voorstel een wet.
 • Uitrol zal in eerste instantie plaatsvinden via de aanwezige 4G zenders. Gestart wordt met een relatief lage frequentie tot 2600 Megaherz.
 • De veilingen van de frequenties zal plaatsvinden eind 2019 en begin 2020 en eind 2021/ begin 2022.

Gezondheid

Met andere woorden er is geen aandacht besteed aan de gezondheid. De uitrol van 5G is een technische aangelegenheid en de politici verdiepen zich niet in de gezondheidsconsequenties die de 5G straling met zich mee zal brengen. Kortzichtigheid viert hoogtij, zij maken zich absoluut niet druk over de effecten op de lange termijn, die buiten hun ambtsperiode zal vallen.

De overheid wil de uitrol van 5G makkelijker gaan maken, maar neemt de volksgezondheid niet serieus. Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat 5G veilig is voor onze gezondheid. Terwijl er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar straling van 2G, 3G en 4G, waaruit wel degelijk gezondheids­risico’s zijn gebleken.

In het Actieplan Digitale Connectiviteit staat dat de overheid 98%-dekkingsgraad wil. Dan blijft er nog maar weinig plek over voor mensen die gezondheidshinder ervaren door straling. Daardoor hebben mensen dus evenmin nog keuzevrijheid om in een stralingsarme omgeving te gaan leven.

Verplichte uitrol van 5G

In het wetsvoorstel staat onder andere dat overheidsinstanties (rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen) de verplichting hebben om:

 • Redelijke verzoeken tot plaatsing van draadloze toegangspunten op billijke, redelijke, transparante en niet-discriminerende voorwaarden in te willigen.
 • Toegang te verlenen tot publieke infrastructuur, inclusief straatmeubilair (zoals bushokje en verkeerslichten) voor de plaatsing van small cells (5G kastjes van 20x20x5 cm).
  De gemeenteraad heeft dan geen zeggenschap meer over wat er in de gemeente gebeurt.

Ook op dit gebied is voor de burger geen eer meer te behalen.
Iedere mogelijkheid op tegenstand lijkt volledig dichtgetimmerd.

Vervolg – Maastricht is blauwdruk voor Eindhoven

Het doel van het 5G-station in Maastricht is om in het bestaande netwerk ervaring op te doen met nieuwe 5G-technologie en diensten die met 5G mogelijk worden. “We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen”, verklaart Matthias: “Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen.” In de komende periode volgen nadere praktijktesten om alles rond dit basisstation te finetunen. Maastricht vormt zo een ‘blauwdruk’ voor Eindhoven.

Landelijke demo 9 september

Op maandag 9 september m 12.00 uur start de landelijke demonstratie in Den Haag tegen de uitrol van 5G.

 

Rob Vellekoop, 30 augustus 2019

9 Comments

 1. Is een foto uit 2013 genomen in Atlanta Georgia Amerika, heeft niets te maken met 5G.

 2. Ik denk dat we straks allemaal gaan vluchten naar Afrika of andere gebieden waar je nog geen last hebt van het gevaarlijke elektrosmog door 5g. Schijnbaar.geven bestuurders ook niks om hun kinderen en kleinkinderen als ze zo onnadenkend alles maar accepteren. En dit terwijl vele wetenschappers al gewaarschuwd hebben voor de desastreuze gevolgen voor mens en dier.

 3. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Gebakke lucht verkoopt goed….het is en blijft gewoon gebakken lucht niet meer en niet minder en er draaien heel wat economieën op.
  Op een snelle en korte manier grote sommen geld verdienen…net als wat Trumpie doet in de USA….en wat er allemaal schaad..dat is voor latere zorg.
  Het beleid is…eerst plaatsen en als er problemen komen daar door..dan gewoon niet thuis geven.
  meer dan 20jaar geleden is er/zijn er onderzoeken gedaan naar straling op de mens…de uitkomst is toen ook ter zijde gelegd….net doen of je gek bent want dat worden zij ook allemaal van de straling….dat zijn nou de ambtenaren die naar zij zeggen voor het zeggen hebben.

  Allemaal,73.

 4. Dag Emil, e.a.,

  Je hebt ‘t over ICNIRP en het verwijzen daarnaar. Bij dat verwijzen gaat het altijd over de ICNIRP normen (blootstellinglimieten) van onder meer de elektromagnetische velden (EMV), ofwel EM straling, van draadloze communicatie.
  In de volgende link deze normen en mijn commentaar daarop:
  stopumts.nl/doc.php/Reacties/12039/redir
  Tamelijk ontluisterend. Als je dezelfde normen nl. toepast op bijv. Röntgen straling, roken, chroom-6 en asbest dan zijn die geen van allen schadelijk voor de gezondheid.

  Vriendelijke groet,
  Leendert Vriens

 5. 5 G is het prachtige wapen voor de perfectie uitvoering van agenda 21. Dit agenda is door pakweg 120 naties ondersteund. De George guard stones zeggen daar alles over. De stenen zijn in 1979 geplaatst door een onbekende. Ze zijn enorm groot en in verschillende talen staat precies beschreven wat het agenda is. Nederland wordt genoemd als een van de eerst landen omdat het zo dichtbevolkt is. Zo slecht voor moeder aarde, waar deze psychopaten van zeggen dat het goed voor de aard is dat 95% van de mensheid moet verdwijnen. Wat overblijft zal perfecte slaaf zijn. Ook daarvoor is 5 G een mooi wapen. https://youtu.be/MIjrirW3Gno

  Dus als we het niet stoppen, hoe dan ook, is het onze dood.

 6. het belangrijkste argument om tegen te zijn
  lijkt mij:
  wie schiet hier iets mee op?
  de kranten staan bol over de negatieve bijwerkingen
  van het (opgedrongen) gebruik van mobiele telefonie
  of de risico’s gepaard aan veelvuldig gebruik
  internet
  iets wat wat makkelijk gebruikt kan worden tegen burgers
  die hun onvrede uiten en dan heb ik het niet over de scheldende aso’s

  het gaat de burger een berg geld kosten zodat de Nederlandse regering
  weer eens kan laten zien hoe vooruitstrevend we als klein
  landje wel/niet zijn

  ik wens verder een ieder een ontspannen weekend
  zonder zorgen
  zet het spul uit dat je dag kan verpesten
  laat je niet leven

 7. Heb provider gezegd een aansluiting te maken zonder wifi, maar geen ene kan mij hierin tegemoet komen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.