Democratiefestival? Maar er is helemaal geen democratie

Op initiatief van de afschaffer van het referendum Ollongren viert Nijmegen het democratiefestival op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus. Het vervelende probleem is echter dat er helemaal geen democratie is. Er is zelfs geen enkel land waar het volk regeert. Overal heersen kleine elites zonder dat de bevolking werkelijk iets te zeggen heeft.

De democratie is de meest subtiele leugen die er is, in stand gehouden door lieden die er voordeel bij hebben dat de bevolking meestal zijn zin niet krijgt. Iedere vier jaar wordt er verdeel en heers gespeeld. Het volk mag wat vertegenwoordigers, zogenaamd uit hun midden kiezen, die vervolgens het land gaan regeren. Helaas wat blijkt al zolang democratieën bestaan? De regering behartigt niet de belangen van de bevolking, maar van de elite van rijken en multinationals die daardoor hun bevoorrechte positie behouden. De democratie is niets anders dan een groot circus.

Om duidelijk te maken wat ik bedoel, zet ik vijf leugens op een rij.

1. Een democratie heeft een regering van, door en van het volk

Dit eerste voorwendsel is krachtig en wordt eindeloos herhaald. Het Griekse woord democratie betekent ‘macht aan het volk’. Het volk benoemt een regering of een raad die het volk dient. Althans dat is wat ‘de wet’ zegt.

Helaas dienen wetten niet de burger. Een wet is een verzameling van bevelen die een regering heeft uitgevaardigd. Het naleven van deze wetten wordt afgedwongen met boetes en straffen. Daarnaast wordt niet de overheid maar de burger in toenemende mate gecontroleerd, denk aan de sleepnetwet en het risicoprofileringssysteem SyRI.

Vervolgens beweren politici bij hoog en bij laag dat zij het volk vertegenwoordigen gedurende de periode van 4 jaar. Zij bezweren dat hun besluiten ‘democratisch’ zijn. Vandaar dat ze het bestaan van een referendum volledig overbodig vinden, zij nemen toch steeds democratische besluiten? Er zijn zelfs mensen die dit heel gewoon vinden, omdat ze het volk eigenlijk te dom vinden om zichzelf te kunnen besturen.

2. Een Kamerlid, gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten vertegenwoordigt de burgers

Als je een persoon naar de winkel stuurt die jou gaat vertegenwoordigen door in plaats van jou een brood te kopen kan hij nooit meer doen dan jij zou doen bij de bakker. Hij mag als jouw vertegenwoordiger niet ineens meer dan jij, met andere woorden als jij de bakker niet mag beroven, dan mag jouw vertegenwoordiger dit evenmin.

Dat geldt echter niet voor volksvertegenwoordigers, die mogen altijd meer dan de mensen die hen hebben gekozen. Het Kamerlid mag besluiten goedkeuren, bijvoorbeeld over het voeren van oorlog met Rusland of het doen van miljardenaankopen van gevechtsvliegtuigen. Op dat moment vertegenwoordigt dit lid jou niet meer, maar heeft hij opeens bevoegdheden die een gewoon mens niet heeft. Hij mag ook beslissen dat jij als je een uitkering krijgt ervoor een tegenprestatie moet leveren. Zelf kan jij geen enkel medemens opleggen voor jou als slaafje te werken, want dan overtreed je een wet.

Deze gekozen leden vertegenwoordigen dus niet, maar besturen jou. Zij krijgen opeens ongekende macht. Gewone mensen kunnen niet zichzelf besturen daarvoor hebben zij bijzondere mensen nodig, dat zijn namelijk bestuurders, die opeens over bovenmenselijke capaciteiten beschikken, nadat zij volksvertegenwoordiger zijn geworden.

3. Een meerderheid mag besturen namens een minderheid

Waar komt toch het idee vandaan dat een meerderheid opeens de baas kan zijn over een minderheid? De minderheid zal het hiermee nooit eens zijn. Gelukkig voor een democratie wisselt steeds de meerderheid en de minderheid van samenstelling, zodat mensen van de minderheid soms toch hun zin krijgen. Dit maakt het echter niet logischer.

Met andere woorden bij verkiezingen stemt de minderheid van de kiezers stilzwijgend in met de macht van de meerderheid. De ene kiezer legt dus zijn wil op via een regering aan een andere kiezer. Daarnaast zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen mensen die hun stem niet hebben uitgebracht, omdat zij geen enkel vertrouwen in de overheid meer hebben. Deze groep heeft dus helemaal niets in te brengen en moet lijdzaam afwachten wat er gaat gebeuren.

4. Door op een grondgebied te wonen stem je stilzwijgend in met de regels van dat land

Het wordt zo vaak in discussies over vluchtelingen gezegd, als deze mensen ‘onze’ regels niet aanstaan dan gaan ze maar terug naar hun eigen land. Het idee hierachter is dat iedereen vrij is om het land te verlaten. Maar wat blijkt, door te wonen in een stad, provincie of land bestaat er opeens een ‘overeenkomst’ die je verplicht je te houden aan de regels die zijn bedacht door bestuurders van dat gebied. Je hebt je nooit akkoord verklaard met deze regeltjes, maar vanaf het moment dat je daar woont gelden ze ook voor jou. Om het nog scherper te stellen: kinderen die geboren worden in Nederland vallen onder alle bepalingen, zonder dat zij dit kunnen weigeren.

5. Een regering is noodzakelijk om chaos en onlusten te voorkomen

Dit idee komt van de gedachte die ons van jongs af aan geleerd is, namelijk dat we iemand nodig hebben die leiding geeft. Het voelt voor ieder vreemd aan en roept zelfs angst op, als de wereld zou bestaan zonder gezagsdragers en bestuurders. We hebben geleerd dat de wereld dan onder zal gaan aan bendes en geweld.

We vergeten hierbij echter een heel bijzonder gegeven, namelijk dat deze bendes niet zo maar van ons het recht krijgen over ons te regeren. Wij zijn namelijk allemaal uitermate vakkundig geïndoctrineerd met het idee dat wij onszelf niet kunnen besturen en dat wij daarvoor ‘de overheid’ nodig hebben. Die titel overheid en gezagsdrager geven wij niet zo maar aan de een of andere bende of groep mensen die zegt ons te gaan besturen. Wij moeten eerst geloven dat hem of haar die macht toekomt en in een hele reeks symbolen van gezag, tekens en wetten van ‘de overheid’.

Deze feitelijke overgave van het initiatief van burgers aan de overheid schept een gevoel van onverantwoordelijkheid. Dit slaat om in passiviteit. We gaan wachten totdat de overheid iets regelt. We kunnen ook niet anders want er zijn ongekend veel regels die de meeste initiatieven bij voorbaat onmogelijk maken.

Rob Vellekoop, 31 augustus 2019

3 Comments

  1. Referendum afgeschaft, dit is een zogenaamde troostprijs hiervan, net als morfine, drugs etc voor het volk?

  2. De moeder van alle politieke leugens ;

    pensioenactivist.nl/een-verkozen-parlement-is-overbodig-en-schadelijk-2/

  3. Bijna alle centrale banken staan onder het beheer van een kleine kliek heel rijke eliten, die de wetten uitmaken voor die landen en die het beheer hebben over het geld van die landen. Regeringen moeten van het internationale bankier systeem geld lenen, om hun zaken te kunnen voeren. En dat geld kost natuulijk rente, wat via de belasting opgehoest moet worden door het publiek. Iran, noord Korea en Cuba staan niet onder de macht van dat cartel, wat in privéhanden zit. Vóór 9/11 waren dat er nog 14, maar die landen zijn intussen beroofd van die vrijheid van zelfbeslissing. Nathan Mayer Rothschild.zei eens: “I care not what puppet is placed on the throne of England to rule the Empire, …
    The man that controls Britain’s money supply controls the British Empire.
    And I control the money supply.”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.