Franse stakingen en acties tegen #pensioenkorting duren al 57 dagen

Er woedt een ongekend oproer in Frankrijk als protest tegen de aantasting van de pensioenrechten van de Fransen door Macron. Het is zo enorm van omvang dat het moeilijk te bevatten is. De Fransen laten zien op welke manier vreedzaam verzet tegen de afbraak van de verzorgingsstaat mogelijk is. Met een unieke vastberadenheid en moed gaan ze de straat op. De woede lijkt onuitputtelijk. Elke dag, een klap, een staking, opstand in het land. Dit is een samenvatting van acties en stakingen die sinds 5 december aan de gang zijn. Geen volk weert zich meer verbeten en krachtig dan de Fransen tegen de afbraak van de verzorgingsstaat, de democratie en met name het huidige pensioenstelsel.

Spoorwegen

De RATP (openbaar vervoer in Paris) staakt al 45 dagen. Parijs is verlamd tijdens de feestdagen. Dagelijkse blokkades van busstations, vaak onderdrukt. Een staking bij de SNCF duurt al enkele weken en is nooit eerder vertoond. Spoorwegwerkers verspreiden de acties over het hele land. De staking wordt “onderbroken” op 20 januari om de blokkades te kunnen ondersteunen. Op 5 december rijdt de TGV lijn Paris-Lyon-Marseille TGV niet door sabotage. Eind december loopt het verkeer van de treinlijnen in oostelijk Frankrijk aanzienlijke vertraging op.  Demonstranten bezetten verscheidene stations in Savenay, Bordeaux en Parijs.

Energie

Stroomuitval in december, speciaal in de Prefecture van Nantes tijdens een demonstratie en op het politiebureau van Bordeaux. Stroomuitval in januari: bij de Rungis markt, de CFDT (Franse Democratische Vakbondsfederatie), luchthaven van Orly. De stroomtoevoer is afgesneden tijdens de rustige uren voor honderdduizenden gezinnen. Op 15 januari blokkeren werknemers de Gravelines atoomenergiecentrale en steken vuurwerk af voor de gebouwen. Andere centrales dreigen eveneens te sluiten. In raffinaderijen wisselen de stakers elkaar af sinds december.

Havens en dokken

Operatie ‘dode havens’ geldt in de belangrijkste havensteden. Op 15 januari verstoren dokwerkers in Le Havre de Nieuwjaarsvieringen van de werkgevers van de Kamers van Koophandel door het verspreiden van vuurwerk en rook. De vieringen worden afgeblazen. Er zijn verschillende blokkades in Montoir de Bretagne en Fos. Eveneens in Le Havre vallen stakers het stadhuis binnen en verschalken gebakjes en champagne tijdens de nieuwjaarsreceptie van de burgemeester.

Onderwijs

De panden van de academische inspectie van Alès zijn ingesloten. Gedateerde boeken in de kantoren van de rectors gegooid. Verschillende flash mobs. Selectieve steun van hoge school studenten die hun scholen blokkeren. In verscheidene scholen, houden leerkrachten studenten tegen om aan de examens van 20 januari mee te doen. De minister belooft “waarschuwingen” en “klachten”. Ontslagen geëist.

Cultuur

De Opera van Parijs geeft een serie straat concerten. Openlucht voorstelling van het “Zwanenmeer” met orkest en ballerinas tijdens de Kerst. Het koor van Radio France onderbreekt de nieuwjaarsspeech van de baas op 8 januari met de opvoering van Verdis “Slaven Koor”. Op 7 januari ontregelen stakende technici en artiesten het programma van het Opera Huis van Rouen en geven een concert op straat. Het Louvre wordt geblokkeerd. Het kasteel van Versailles staakt. De Franse Nationale Bibiliotheek staakt en heeft banners opgehangen.

Justitie

Advocaten kamperen voor de deur van het hof van Bobigny op 15 januari. Die van Parijs nemen de dossiers in beslag als een “onmiddellijke presentatie voor een strafhof tijdens een arrestatie”, en houden een pleidooi voor niet-verschijning en bevrijden de beschuldigden. In Rennes houden advocaten pleidooien voor de vrijlating van alle vreemdelingen die gevangen zitten in de cel. In de meeste gerechtshoven leggen de advocaten hun toga’s af. De nieuwjaarsspeech van de Minister van Justitie wordt in Caen onderbroken. Alle 164 juridische associaties leggen het werk neer.

Industrie

Tal van werkonderbrekingen en stakingen. Op 17 januari trekken de werknemers in de luchtvaartindustrie in Clermont-Ferrand hun overalls uit.

Hotelwezen

Op 20 januari nodigt Macron werkgevers uit in Versailles. Twee werknemers hebben het lef om te weigeren de minister-president te bedienen. Zij worden op staande voet ontslagen. Anderen schrijven protest boodschappen op borden, waardoor ze veel spanning veroorzaken bij de organisatie van de gelegenheid.

Belangrijke gebeurtenissen


Op 5 december gaan meer dan een miljoen demonstranten de straat op door heel Frankrijk. Het zijn er zelfs 2 miljoen op 17 december. In de dagen na de algemene staking protesteren nog eens 1 miljoen mensen.  Het leidt tot ernstige botsingen in Parijs, Rennes en Nantes. Op 7 januari dringen spoorwegwerkers het gebouw van supranationaal investeerder BlackRock binnen. Op 9 januari raken vakbondsleden gewond tijdens de onderdrukking door de politie van hun protesten in Parijs. Talrijke kantoren van de LREM (Macrons partij) worden aangevallen. Macron wordt geëvacueerd uit een Parijs theater op 17 januari. Ook gewelddadige onderdrukking van de demonstraties van Gele Hesjes (Gilets Jaunes) in de hoofdstad op 18 januari..

Originally published by Nantes revoltée. 

Vertaling Rob Vellekoop

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.