Worden gepensioneerden beroofd door De Nederlandsche Bank?

Tijdens een interview dat Pieter Lakeman had met ‘Gold Republic’ komt naar voren dat De Nederlandsche Bank gepensioneerden al jaren benadeelt door wat Lakeman noemt een ongelofelijke ‘blunder’. Hij laat in het midden of hier sprake is van opzet. Destijds ontketende Lakeman de bankrun en ondergang van DSB door voor 100.000 rekeninghouders op te komen. Wie weet biedt zijn nieuwe actie mogelijkheden om de miljoenen benadeelde pensioengerechtigden en deelnemers alsnog hun te weinig ontvangen pensioen uitbetaald te krijgen van hun pensioenfondsen.

Blunder

Pieter Lakeman, al meer dan 50 jaar actief op financieel terrein, komt met een aantal onthullende inzichten in het functioneren van De Nederlandsche Bank (DNB) die niet bepaald in het voordeel van pensioengerechtigden en deelnemers uitpakken. De meest beruchte is de Rekenrente, die gebaseerd blijkt te zijn, volgens Lakeman op een heuse blunder.

In 2004 kreeg DNB het toezicht op het functioneren van pensioenfondsen. En wat blijkt? De toezichthouder gaat financiële eisen aan pensioenfondsen stellen tegen risico’s die niet bestaan. Banken moet namelijk over voldoende middelen beschikken om een plotselinge vraag naar liquide middelen te kunnen voldoen en diezelfde eis stelt DNB ook aan pensioenfondsen. Echter kan dit scenario onmogelijk een fonds overkomen, want daar liggen de uitgaven voor de komende 50 jaar vast. Met andere woorden zij kunnen geen geld tekort komen, zoals banken dat risico wel lopen.

Voor dit niet bestaande risico moeten fondsen extra vermogen aanhouden, die ze dus niet aan pensioengerechtigden kunnen uitkeren. Door de regeltjes van DNB zijn miljoenen pensioengerechtigden meer dan 15 jaar lang benadeeld. Pieter kan niet zeggen of dit opzet is en noemt het daarom maar een blunder.

Rekenrente

Naast deze ‘blunder’ blijkt de Nederlandse overheid, die zoveel sympathie zegt te hebben voor de EU, zich niet aan de EU pensioenrichtlijn te houden. De rekenrente wordt namelijk niet vastgesteld volgens de Europese richtlijn, maar volgens maatstaven die DNB bepaalt. Hierdoor moeten de fondsen rekenen met een veel lagere rekenrente dan reëel is.

Lakeman geeft aan dat voor 2020 de rekenrente op die manier 0,2 % was, terwijl het werkelijke gemiddelde beleggingsresultaat 5 tot 6 procent bedroeg. Hetzelfde scheve beeld gold voor 2021, met een rekenrente door DNB vastgesteld van 0,6 %.

Het gevolg is dat vanaf 2008 de pensioenuitkeringen niet zijn geïndexeerd, dus ze zijn niet meegegaan met het stijgende prijspeil. Evenmin zijn de pensioenrechten opgetrokken. Op deze manier zijn vele miljarden te weinig uitgekeerd, de schattingen hiervan lopen uiteen van 20 tot 50 miljard euro.

Volgens Lakeman hebben de fondsen een veel groter vermogen in werkelijkheid dan dat ze nu moeten berekenen en laten zien, door toedoen van De Nederlandsche Bank.

Lees ook Nederlandse staat onbevoegd rekenrente voor pensioenen vast te stellen

Rentederivaten

Hij vertelt dat dit echter niet het enige akkefietje is. DNB heeft de fondsen verplicht zich te beschermen tegen toekomstige rentedalingen met zogenaamde rentederivaten. Daardoor hebben de fondsen gezamenlijk vorig jaar een verlies geleden van 300 miljard! Daar gaat u pensioengeld.

De nationale centrale bank heeft een enorme vinger in de pensioenpotten van de fondsen. Niet alleen als toezichthouder van de fondsen zelf maar ook door toezicht op de bestuurders van de pensioenfondsen. Deze mensen moeten namelijk getoetst worden door de bank en zullen daardoor geneigd zijn naar de nationale bank te luisteren.

Vals

De financiële man beschuldigt het DNB ervan pensioenfondsen te dwingen ‘valse’ balansen te deponeren.  Dat komt omdat er vanaf 2008 onzichtbare en geheime reserves gecreëerd zijn door gebruik van de door DNB aangegeven rekenrente, die fout is.

Op die manier laat de balans een veel te hoge schuld zien dan deze in werkelijkheid is. Een hogere, dus meer reële rente, levert namelijk een lagere schuld en daardoor meer vermogen van de fondsen op.

Nieuwe Pensioenwet

Volgens Lakeman kleeft er maar 1 echt nadeel aan het oude pensioenstelsel en dat is de rekenrente die onjuist door DNB wordt bepaald. Over de Nieuwe Pensioenwet is hij niet bepaald positief. Hij meldt dat de eigendomsrechten van de deelnemers door de pensioenfondsen worden doorgeknipt, onteigend.

Volgens een uitspraak uit 2012 van de Hoge Raad zijn zowel pensioengerechtigden als de deelnemers (werkenden) eigenaren/rechthebbenden op hun pensioen. Het Europese Hof heeft dit eveneens bepaald. Juristen die Pieter Lakeman hierover gesproken heeft, vinden dat de overheveling naar 20 miljoen afzonderlijke pensioenpotten op verduistering lijkt.

Nieuw initiatief

Samen met anderen is Lakeman bezig met een initiatief om de schade die pensioengerechtigden en deelnemers hebben opgelopen door de te lage rekenrente om te verhalen op de fondsen. Nadere informatie hierover volgt nog.

Het interview met Pieter Lakeman

> Meer info over onze pensioenen, vind je hier

Rob Vellekoop, 30 januari 2023

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.