Corona in cijfers – blijft de piek uit?

foto 123rf

Wat drijft ons in deze corona crisis? Wat houdt ons thuis? Dat zijn de maatregelen van de overheid om een piek in het aantal acute besmettingsgevallen van corona of covid-19 te kunnen opvangen op de intensive care afdelingen van ziekenhuizen. Iedere dag schallen drie getallen door de ether: het aantal positief getesten op het virus, het aantal overleden mensen en het aantal intensive care bedden. Om een beter inzicht in de verhoudingen te geven, heb ik de eerste twee getallen samen met de totale Nederlandse bevolking in een grafiek gezet.
<

De verhouding tussen het aantal sterfgevallen en de totale bevolking is volkomen zoek. Op 27 maart overleden 112 mensen aan de gevolgen van COVID-19.
Dat betekent op een bevolking van 17,2 miljoen zielen, dat gemiddeld 1 op elke 153.571 mensen op die dag aan de ziekte overleed.

Staan de draconische maatregelen die Rutte met zijn beperkte lockdown de hele bevolking oplegt in de juiste verhouding tot de verspreiding van het corona virus?
Is het realistisch op basis van deze cijfers (Bron RIVM) een recessie te veroorzaken, waarvan de gevolgen nu al voelbaar zijn bij talloze ZZP-ers?

Corona
virus
datum positief getest overleden bevolking
27-3 1172 112 17200000
26-3 1091 78 17200000
25-3 852 80 17200000
24-3 811 63 17200000
23-3 545 34 17200000
22-3 573 43 17200000
21-3 637 30 17200000
20-3 534 30 17200000
19-3 409 18 17200000
18-3 346 15 17200000
17-3 292 19 17200000
16-3 278 4 17200000
15-3 176 8 17200000

 

Iedere dag sterven gemiddeld 420 mensen in Nederland in 2018 (cijfers CBS). Dat is dus zonder corona.

De gezondheidszorg zet zich ook in om deze mensen te redden. Desondanks overlijden zij.
Naast deze zorg doet de overheid voor deze mensen niets extra.

Waarom wordt er dan nu zo buitensporig gehandeld? Wat is het verschil tussen 2018 en de huidige situatie? Wat rechtvaardigt onderstaande draconische maatregelen?
Miljoenen mensen worden ondergedompeld in een economische crisis en hun vrijheden worden afgenomen, kijk eens naar het rijtje maatregelen, dat er niet om liegt.

Maatregelen

Maatregelen 23 maart

 • Groepsbijeenkomsten worden verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.
 • Het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft staan. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Ook moet de 1,5-meter-regel in acht worden genomen.
 • Binnenshuis geldt vanaf nu: maximaal drie mensen op bezoek. Dat betekent dus dat veel verjaardagsfeestjes niet kunnen doorgaan.
 • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Uitgezonderd zijn mensen met een ‘cruciaal’ beroep.
 • Winkels en openbaarvervoerbedrijven moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Te denken valt aan een deurbeleid. Ook vakantieparken moeten dergelijke maatregelen nemen.
 • Mensen met ‘contactberoepen’ als kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep tot 6 april niet uitoefenen.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, bijvoorbeeld parken, stranden of bepaalde wijken. Bij groepen van drie mensen of meer, gezinnen uitgezonderd, kan worden opgetreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro. Parken, stranden en campings kunnen worden gesloten.

Maatregelen 19 maart

 • Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen, met uitzondering van stervenden.

Maatregelen 16 maart

 • Scholen, kinderdagverblijven en horeca moeten sluiten tot en met 6 april.

Maatregelen 12 maart

 • In het hele land krijgen mensen met een neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn of koorts het advies om thuis te blijven; ze moeten sociale contacten zo veel mogelijk mijden tot ze weer zijn opgeknapt.
 • Voor personeel in de zorg en andere “vitale processen” een hogere drempel: voor hen geldt dat ze alleen met de genoemde klachten én koorts thuis moeten blijven.
 • Advies om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Restaurants met meer dan 100 zitplaatsen moeten passende maatregelen nemen om besmetting te voorkomen, De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april.
 • Scholen blijven nog open (Premier Rutte zag nog geen reden om scholen te sluiten. Onder jongeren zijn er tot nu toe weinig besmettingen en scholieren zijn minder vatbaar. “Bovendien zou de maatschappelijk ontwrichting bij het sluiten van scholen wel zeer groot zijn”. Hij wees erop dat als de scholieren thuis moeten blijven, ook hun ouders thuis moeten blijven. “En die werken ook in de zorg waar we ze hard nodig hebben.”)
 • Bezoeken aan ouderen en personen met een verminderde weerstand moeten beperkt worden. Ze krijgen ook het advies om het openbaar vervoer te mijden en grote gezelschappen uit de weg te gaan.

Wat is het verschil?

De enige reden voor de ‘beperkte lockdown’ van Rutte is de angst dat Nederland op een bepaald moment niet in staat zal zijn alle acute gevallen van corona een intensive care plek te geven. Let op, dit is angst gebaseerd, want na twee weken zien we dat de piek in intensive care behoefte nog steeds niet opgetreden is. Er wordt iedere dag angst gezaaid, met als resultaat dat het land op slot zit.

Ik herhaal de vraag: Rechtvaardigt de corona uitbraak een corona crisis die zich aan het ontwikkelen is?

 

Rob Vellekoop, 28 maart 2020

 

5 Comments

 1. Het is nu immers het tijdperk van het crony kapitalisme en de doorgeslagen globalisering ;

  economedian.com/2020-03-27corona-crisis-brengt-devaluatie-van-het-westelijk-mensbeeld-zichtbaar.html

  hpdetijd.nl/columns/corona-zegt-dat-nederland-uit-de-fantasiewereld-moet-ontwaken/

  De massa zal er zelf achter moeten komen dat het zo niet langer meer kan.

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De Rockefeller familie,
  De Rothschild familie,
  De Soros familie,
  zo zijn er nog een aantal familie’s die vinden dat deze planeet over bevolkt is om al die monden te voeden.
  Is dit niet een mooi moment geweest om een virus uit te rollen??…of te wel een biologische oorlogsvoering—de mens verdwijnt en alles blijft heel.
  Heeft u er ook bij stil gestaan—China die zo genaamd een virus verspreid terwijl zei juist de motor van de maak industrie is van de wereld??
  2-het is een manier te vinden om 1 totale wereld te creëren,elk menselijk wezen wordt gestuurd en gedigitaliseerd door 1 overheid.
  3-deze virus is en was er al geruime tijd voor carnaval in Brabant.

  Ik zal afgelopen week op NOS1 op de dag naar een debat te kijken….daar uit bleek dat er geen test konden plaats vinden ivm dat die er niet waren(op).
  Nu een moment later het RIVM—er zijn geen besmetingen er bij gekomen vandaag….uhhhh???….nee nogal logisch als ze er helemaal niet zijn!!!

  O nog even voor al die angst hazen die naar een supermarkt willen,wil ik dit zeggen—ren je rot—-haasje rep je!!!
  Ik dank U!!!

 3. Vandaag was er voor het eerst weer een nieuwe maatregel bijgekomen bij de AH De Gaard. Je moest achteraan sluiten in een lange rij om te wachten totdat je een karretje kon pakken. Een jonge medewerkster bitste mij toe dat ik of mijn man alleen in de winkel moest komen. Omdat wij met zijn tweeën winkelen kost het andere mensen meer tijd om naar binnen te komen. Ik snauwde terug dat ik altijd samen met mijn man winkel en dat gewoon blijf doen. Daar had zij geen antwoord op en ik liep dus gewoon door. Ik had geen zin om haar uit te leggen waarom ik zo doe! Zij zal mij maar een stront eigenwijs oud mens gevonden hebben maar dat is dan jammer. Dat heb je als je in de jaren 70 bent opgegroeid, zoals veel 65 + ers en ouder!

 4. Langzaamaan worden al onze vrijheden afgepakt. Straks zul je zien dat er hooguit een paar terug worden gedraaid van de maatregels en we blijven zitten met beperkte vrijheid en men kan ons blijven monitoren via onze mobiele telefoon. 2030 is nog maar 10 jaar van nu.

 5. Als je eenmaal beseft welke misdaden overheden tegen hun eigen bevolkingen plegen is er geen weg meer terug. 9/11 was de eyeopener voor mij. Waarom zou Nederland dan zo’n gaaf land zijn? Ze doen het hier ook elke dag. Het staat ook in de postbus51 kranten en msm. Toeslagenhel. PGBhel De overheid geeft ons niets. Alles wat we krijgen hebben en zullen we zelf moeten betalen. In de vorm van de afgeroomde belastingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.