Politieoptreden verziekt vreedzame demo Den Haag met arrestaties

Foto Nellie

Op 3 plaatsen zijn demo’s toegelaten op 30 mei door de burgemeester van de stad. Per gebiedje mogen niet meer dan 30 mensen demonstreren. Daarvoor hebben de organisatoren op de Koekamp, het Schelpenpad bij het Malieveld en op Plein 1813 met linten een aantal vierkante meters grond afgezet. Hier wordt op sterk ingeperkte schaal geprotesteerd met sprekers. Met name op de Koekamp (vlak naast het centraal station van Den Haag) is de politiemacht nadrukkelijk aanwezig. Niet dienstbaar zoals het hoort in een democratie, maar dreigend en intimiderend zoals in een politiestaat.

Op de Koekamp, waar de demo door Tinus Koops vervroegd is naar 10 uur, staat een massieve politiemacht dreigend in de volle zon. Rondom staan overvalswagens, 10 politiemensen te paard, veel ME in volle gevechtsuitrusting, politie in burger en camerawagens alsof ieder moment de vreedzame betogers gewelddadig zullen uitbreken.

Aanfluiting

Foto Nellie

Deze aanfluiting van de democratie en de vrijheid van meningsuiting wordt nog groter als de ‘ordemensen’ van deze demo de aanwezigen die buiten het 30 meter lint staan voortdurend smeken te blijven bewegen. De politie vat omstanders namelijk op als onderdeel van de demo en dat mag niet, want slechts 30 mensen mogen hun onvrede met lock down en anti coronamaatregelen kenbaar maken. De rest moet ophoepelen, mag er helemaal niet zijn.

Desondanks is de sfeer onder de betogers warm en vriendelijk. Een scala aan sprekers delen gepassioneerd hun boodschap. Voor de aanwezigen die zich ernstig zorgen maken over het afglijden van ons land richting politiestaat is de Koekamp even een warm bad in barre tijden. De ME gaat later pas een negatieve hoofdrol spelen.

Foto R. Vellekoop
Foto R. Vellekoop

Bussen klaar

Ondanks alle vreedzaamheid en harmonie aan de kant van de demonstranten staan rond 11 uur al vijf bussen van de HTM klaar naast het Malieveld. Deze bussen dienen niet als extra inzet  voor toeristen die naar Scheveningen willen. Dit is de verklaring die een HTM-personeelslid de verslaggever voorliegt. Later op de dag worden er twee richting het Centraal Station gecommandeerd om arrestanten af te voeren. Blijkbaar is dit het scenario dat de burgemeester of zijn baasjes vooraf bedacht hebben. Wees vooral massief en dreigend aanwezig, frustreer de demo’s vanaf de start en pak daarna weer (zie demo 5 mei) voldoende demonstranten op om twee bussen te vullen.

Video arrestaties

Rond 14.30 uur drijft de massaal aanwezige politie de aanwezigen van de Koekamp naar het Centraal Station. Zie beelden van de gebeurtenissen. Een deel van de mensen kan geen kant meer op doordat ze volledig omsingeld worden met politie te paard, overvalswagens en ME. Er is geen enkele aanleiding, de enige reden die we kunnen bedenken is dat de politiecommandant er genoeg van had. Wat daarna gebeurt is typisch voor een politiestaat. Kijk zelf maar.

Langzaam maar zeker maakt de Mobiele Eenheid de cirkel kleiner en komt steeds dreigender op de aanwezigen binnen de kring af. De opgesloten mensen blijven rustig en laten zich niet imponeren of uitlokken tot het uiten van boosheid.

Het zal een half uur duren voordat de 37 in bussen worden afgevoerd. Hun misdaad: aanwezigheid tijdens een demonstratie tegen de beperking van de vrijheidsrechten door coronakabinet Rutte. Nederland beleeft opnieuw na 5 mei een zwarte dag van de democratie.

Plein 1813

Binnen de linten van de demo op Plein 1813 en dat van het Schelpenpad blijft de politie aanwezig, maar zal zich niet zoals op de Koekamp laten verleiden tot machtsmisbruik. Zij laten de betogers ongemoeid hun verhaal doen en protestspeeches afsteken. Zoals het hoort in een democratie.

Foto R. Vellekoop

 

Rob Vellekoop, 31 mei 2020

6 Comments

 1. Walchelijk!
  En al de opgepakte demonstranten natuurlijk flinke boete achteraf?
  Als ze zo doorgaan vraag ik me af wanneer hier de vlam in de pan slaat? ?

 2. De BildeRberg- Groep Sloper,
  De Sloper,

  Politie Ambtenaartjes,vraagje….ja ook ik heb eens een indirecte vraag..en die luidt…
  Vrijheid…..???
  Jullie anderhalve meter waar ook jullie zich aan moeten houden,wat ook niet uit gevoerd is door jullie massaal,krijgen jullie daar ook een boete voor van 400,00 euro die jullie dan ook uit eigen zak moeten betalen???

  Het antwoord weet ik al,zonder op jullie te wachten en wel hier om—de arrogantie/dictatuur/loop lui van de kapitalistische elite(graai tuig van de AM-ZUID-AS)/onder drukkers van het grote massa volk.

  Ga zo door zou ik zeggen,je gooit alleen maar steeds meer jullie eigen ruitjes in!!(met namen die o zo geweldige rambo buurman).
  Vroeg of laat,laat het gewone voetjes volk zich niet meer commanderen /dirigeren/gebruiken en misbruiken voor ander mans statements te kunnen maken!
  Als voetjes volk weet men onderhand wel dat ook politie ambtenaren zeer grote criminelen zijn geworden,hoe hoger in de rang en status hoe vuiler men is geworden,en als er stront aan de knikker komt dan dekt men zich letterlijk en figuurlijk.(heb ervaring mee).

  Tot spoedig in het geweld der Nederlanden.
  Lang leven de revolutie en de massale volks opstand,laat U zich niet slaan/sla dan gewoon terug wie het ook mogen zijn!
  U bent namelijk ook geen hond.

  Ik dank U!

 3. Heel erg! Politie en zelfs ME met zwarte helmen onherkenbaar!! Er mochten maar 30 demonstranten zijn. Wat een waanzin. Jodenvervolging voor 37 demonstranten!!! Dat maakt alles veel erger. De politie is je beste vriend???? Blijf dan maar rustig, wat gebeurt er met je waar word je heen gebracht? En geïsoleerd en hoeveel geld kost dat allemaal??????? Wij zijn in Den Haag weggehaald bij de Amerikaanse ambassade omdat we op het gras zaten te mediteren! Heel erg intimiderend kwamen twee mannen bij ons staan. Dit is allemaal heel herkenbaar. Wij zijn ook opgepakt in ons huis toen mijn zus overleed, we zaten dezelfde avond in een cel met ons drieën, afgevoerd. Ze zeiden dat er niets aan de hand was, maar ‘s avonds zaten we vast apart van elkaar. We hebben 2 jaar 7 advocaten nodig gehad om hier weer goed uit te komen. We stonden in alle kranten, vrouw dood gevonden en achtergelaten. Mijn zus was heel rustig in mijn handen overleden, na haar 17 jaren geholpen te hebben. Het is echt een verschrikkelijke maatschappij, alles wordt omgedraaid. Als je je zus helpt of voor je moeder opkomt die vergiftigd wordt door 100 pillen per week, 30 jaar lang en overlijdt, ben je een dader en misdadiger, als je niets doet, volgzaam bent en gehoorzaamt ben je een goede burger. Wat is hier aan de hand?

 4. https://www.youtube.com/watch?v=mRsS9lqJ23w&list=PLfYkZ1T1XkyLPhF4ojsOFE0OdrRtFxoj4&index=1

  Mijn eigen beelden vanaf de koekamp, waar ik tot 14:15u alle groepen agenten heb aangesproken op hun daden. Peter Politie is een oude bekende van en is zijn menswaardigheid al lang verloren. Hij zou de leiding gehad hebben, maar dat mochten z’n collega’s me niet vertellen…… video’s zijn helaas deels scheef, maar audio is goed en de boodschap en hun reacties glashelder.

 5. 2 dagen later in amsterdam de hele dam vol “demonstranten”, maar geen politie te bekennen en Halsema en RGW zagen dat het goed was…. Uiteraard, want dit was een goedgekeurde politiek correcte demonstratie en een dikke middelvinger naar “alleen samen”.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.