Nog een keer Spoedwet, Noodwet of Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Foto R. Vellekoop ingang Binnenhof

De Tweede Kamer behandelt op 20 augustus in een commissievergadering al de Spoedwet. De coalitiepartners VVD, D66, CU en CDA samen met GroenLinks en SGP hebben hiervoor gekozen. Zij vormen niet alleen een meerderheid in de Tweede maar ook in de Eerste Kamer. De enige die deze wet nog kan tegenhouden zal de Koning zijn. Nederland houdt de adem in, voor zover zij tenminste op de hoogte zijn van de inhoud van het wetsvoorstel. Heel veel mensen blijken niet te weten wat er in een moordend tempo gaande is.

Wel zorgen de reguliere media ervoor dat het angstvuur blijft branden. Dagelijks circuleren allerlei cijfers over besmettingen met mogelijk covid-19. De tijd van de dagelijkse rapportage mogelijke overlijdens AAN covid-19 zij voorbij. En de IC-opnames lijken er ook niet meer toe te doen (omdat deze cijfers schommelen rond nul). Desondanks zet het parlement alles op alles, om naar het lijkt de eerste dictatuur die ons land ooit heeft gekend uit te gaan rollen. Met als dictator de Volksgezondheidsminister De Jonge met bijna onbeperkte bevoegdheden om alles te doen wat hij nodig acht in het belang van de volksgezondheid.

Behandeling coronawetsvoorstel

Het wetsvoorstel Tijdelijk wet maatregelen COVID-19 (Kamerstuk 35526) is op 13 juli naar de Kamer en is volgens Wim Voermans strijdig met de grondwet volgens. De professor schrijft “doet het voorkomen alsof de Kamers bevoegdheid krijgen om mee te praten over de inhoud van ministeriële regels, maar niets is minder waar; ze krijgen helemaal niks – de grondwettelijke bevoegdheid tot amendement wordt ze via een machtigingsconstructie onthouden, en moties maken mochten ze de hele tijd al, ook over die noodverordeningen.”

En schrijft hij verder in zijn blog “Dit wetsvoorstel geeft de Kamers niet meer dan postbezorging… en ontneemt het grondwettelijke amendementsrecht en de tijd en rust om ordentelijk en inhoudelijk te debatteren over de inhoud van heel ingrijpende maatregelen.”

Aanvankelijk zou op  9 september 2020 de Kamer de procedure vaststellen voor de behandeling van de Tijdelijke Wet maatregelen (Bron). De coalitiepartijen hebben blijkbaar haast nu de behandeling al op 20 augustus om 14 uur zal de eerste commissievergadering plaatsvinden. De plenaire vergadering staat voor begin september gepland.

Enkele belangrijke bezwaren

 • De wet is een gevaar voor de grondrechten
  – de anderhalve meter-maatregel wordt vastgelegd
  – Minister krijgt bevoegdheid om zonder instemming van het parlement hele bedrijfssectoren, scholen, verpleeghuizen, gebouwen, openbare plaatsen, gebieden en inrichtingen te sluiten
  – De minister mag demonstraties, vergaderingen en manifestaties verbieden.
 • Vangnetbepaling
  – hiermee kan de minister bijvoorbeeld de mondkapjesverplichting opleggen
  – ook eventueel verplichte vaccinatie en gedwongen quarantaine
 • Straffen
  – verhoogd van minimaal 444 tot duizenden euro’s en enkele maanden celstraf. Kinderen worden naar Bureau Halt gestuurd als zij geen anderhalve meter afstand tot hun vriendjes of vriendinnetjes houden.
 •  Ontmanteling rechtsstaat
  – geldigheidsduur van de wet is zes maanden, maar de minister kan zonder instemming van het parlement de geldigheid telkens met twee maanden verlengen.Veel deskundigen beschouwen deze wet als een ontmanteling van de rechtsstaat.

Kamerlid Theo Hiddema vat de kern van de wet in vier minuten als volgt samen (vlak na Hemelvaartsdag toen ook al een zogenaamde Tweede Golf dreigde).

 

Lees hier het complete Wetsvoorstel.

Rob Vellekoop, 18 augustus 2020

33 Comments

 1. Noodwet is op drijfzand gebaseerd, de overheid doet hiermee de grootste bevolkingsgroepen in de ban, met gevaar instorting van economie, maatschappelijke onrust?

 2. Hugo de Jonge je slaat nu echt helemaal door.
  Deze wet mag er niet komen.
  Als dit toch het geval is moet deze wet zichzelf opheffen binnen een jaar. M.a.w er is houdbaarheid datum.
  We willen geen noord Korea staat.
  Complete controle heeft niets met christen te maken. Want dat ben je toch.
  Ja we moeten voorzichtig zijn met dit virus daar is de mens persoonlijk verantwoordelijk voor.
  Maar dwang wat deze wet uitstraalt werkt niet.
  Het CDA zal volgend jaar hiervoor afgestraft worden.
  Hoe kan de SGP hier nu ook mee eens zijn met deze wet. Dit was een uitgelezen kans om hier niet achter te staan en als enige chr. Partij zich te onderscheiden van de rest.

 3. Hiddema. Compleet helder! Ik ben en was niet perse FVD. Maar , omdat nu blijkt wat zij ‘ hoe dan ook ‘ in huis hebben , is nu links , rechts of midden compleet ondergeschikt aan de onontkoombare en noodzakelijke helderheid van Hiddema.

  Ivm de tweede kamer verkiezingen , is er ook God zij dank , een perspectief om nu binnenkort ieder kamerlid tegen het licht te houden .

  Een zeldzaam ultiem , tegen het licht houden van ieder afzonderlijk kamerlid, en iedere partij. De uitslag maakt het mogelijk , hun al überhaupt ongekende hoogst onwetenschappelijke ongekend verontrustende meegaandheid met dit bedrog-circus , met al deze ballon blazers , stuk voor stuk door te prikken .

  De verkiezingen zullen dan ook zeer binnenkort, alle munitie ontvangen , noodzakelijk om , al het nog wel resterend vermogen op scherp te zetten , tegen dit opheffen van de rechtsstaat en democratie dmv deze noodwet .
  Kortom , Nederland , dit zal heviger zijn dan een uitslag van een referendum. De verkiezingsuitslag die dus zeer binnenkort , onder onze ogen geboren gaat worden , gaat Nederland confronteren met de keuze , opheffing tweede kamer,
  Opheffing democratie ,
  Opheffing recht
  Consolideren bedrog en alles en iedereen die daaraan meewerken , inclusief de krachten erachter . Of hieraan geen enkele ruimte nog laten !

  Zichtbaar zal zijn aan wie de oogkleppen zijn uitgedeeld . En wie in coma , blind voor angst en uit handen geven van zelfbeschikking gaat , naast een daarmee gegeven klimaat van voortdurende ongewenste intimiteit en ingrijpen in ieder zijn volstrekt particuliere levenssfeer.

  De troon van de macht van Loekasjenko zijn bajonetten.
  De troon van de macht van het Corona angst circus , zijn injectienaalden .

  In beide gevallen zullen deze wankelende machten , beide ijlend , beide in coma, beide stuiptrekkend , door hun troon zakken. De massa’ s hen geen bodem meer laten , hun grond hervinden .

  Berlijn zal in dit licht eind deze maand , Europa doorlichten !
  De verkiezingsuitslagen zijn al zeer binnenkort , onder ogen, inclusief het zicht op wie wie is – en dus al die tijd al was !

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Waarom plegen de mensen niet massaal een staats greep,kom massaal in opstand….net als op dit moment in—Wit-Rusland gebeurd—gewoon doen!!
  Wees niet bang van een paar aangekleden apen met rubberen knuppeljes en traangas en stroomstoot wapentje.

  VECHT VOOR JE VRIJHEID!!
  Daar waar je recht op hebt.

  Een wetje hier een wetje daar—–dat recht hebben zij helemaal niet…overtreden de wetgeving van de rechten van de mens,dat is wat er nu aan het gebeuren is en dat rechten hebben die lui daar…lands verkwansellaars niet!

  Wat men ook kan doen is ..massaal elke dag hun wetje overtreden en zo veel mogelijk bonnetjes uit laten schrijven…lekker oplaten lopen tot je 60.0000 euro of nog meer aan boete hebt staan…ben je namelijk ook failliet en van een kaal geplukte kip valt weinig te halen.

  U weet toch nog wel waar NSB-club voor staat??
  Moet U nooit vergeten!

  Ik dank U!!

 5. Het mag duidelijk zijn dat Nederland zich lekker heeft laten pamperen en in de watten heeft laten leggen, maar dat dit de Nederlanders een hele nare allergische reactie tot gevolg geeft…. Luieruitslag en wat te doen…. Huilen achteraf…. Had nu maar eerder geluisterd naar alle waanzinnige die blijkbaar toch enige waarheid verkondigden…. Als 20 augustus de wet er door wordt gedrukt zijn de Nederlanders nog steeds als een baby in diepe slaap, en als ze dan wakker worden blijkt dat de wereld ineens vol boze heksen is…

 6. Op 20 augustus is er toch een commissie vergadering en geen plenaire vergadering. Commissie vergadering dient te voorbereiding op de plenaire vergadering.

 7. Als onze koning deze wet ondertekent sluit ik mij aan bij het Republikeins Genootschap.

 8. Die politici sturen ons met een kluitje in het riet en liegen van alles aan elkaar !
  Wat wil de politiek een tweede WitRusland !
  Dat mensen nu meer dan boos worden sta ik niet meer van te kijken , en dat straks Rutte en zijn companen binnen kort door de bevolking in vijver worden gegooien bij het Binnenhof zou ik niet heel vreemd vinden .
  De politiek heeft ons al te veel voor gelogen en als ze nietwillen stemmen lopen ze vlak voor de stemming massaal de Tweede Kamer uit ongestraft !
  Ze zitten daar toch om ons land gezonder en sterker te maken !
  Nee ze hebben daar de dicipline van een natte luier
  En dat moet ons land regeren , Schandalig dat men zo hypocriet mag en kan zijn in de regering !
  Beter demoncratie dan anarchie maar wat nu gebeurt
  Dit mag toch zomaar niet !

 9. Er is veel inspanning en tijd voor nodig om de invloed van indoctrinatie en censuur door de massamedia te keren. De haast, zoals hier met de Spoedwet, toont aan dat de zo verkregen invloed en macht geoogst moet worden voordat een groter deel van de bevolking inziet wat er aan vrijheid geofferd wordt. Gelukkig blijft er steeds een aantal mensen dat zelf onderzoekt en nadenkt over wat er gaande is. Hoewel de diepere oorzaken van dit fenomeen van stelselmatige misleiding lastig te vatten zijn, is, wat er nu plaats heeft, een uitdaging voor de mens om wakker te worden en ondermeer voor zelfbeschikking en eerlijkheid te kiezen in plaats van slavernij in verhulde vorm.

 10. Ik hoop dat alles dat ons verdeelt, dus ook de betekenis van links of rechts, gaat verdwijnen. Want als we samen de handschoen opnemen tegen deze regering die haar eigen volk de oorlog heeft verklaard en samen opmarcheren naar de regeringsgebouwen in Den Haag dan maakt het niets meer uit of je een de linker- of rechterkant marcheert.

 11. Even over Wit Rusland,dit is de werkelijke reden waarom er een zgn “kleuren revolutie”(denk aan Oekraïne) in dat land gevoerd wordt tegen Lukashenkho.Goh wie zou dat toch organiseren?….
  xandernieuws.net/algemeen/president-wit-rusland-wees-omkoopsom-van-940-miljoen-af-die-hem-moest-verleiden-in-corona-lockdown-te-gaan/

 12. Iedereen die TEGEN deze wet is: KOM ACHTER JE SCHERM VANDAAN, TOON GEEN ANGST EN GA MORGEN NAAR HET BINNENHOF!!

  De tijd van praten is voorbij. We moeten nu handelen. Als de boeren er iets mee kunnen bereiken, kunnen wij dat ook ✊???✊?!!

 13. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Ook Mark Rutte gaat weer eens vele male te veel ver!!

  Een ambtenaar van buit uit die bij U thuis–binnen in de woning–de dienst uit komt maken met hoeveel mensen er wel niet mogen zijn?!?!?!?!

  Hier zakt letterlijk mijn broek van af en wel deze keer in de deur opening van mijn woning!.

  Mark Rutte is de baas in Uw huis—–HA-HA-HA-HI-HO-HA-HA!!!!!!!!

  HOE BIZAR KAN HET ZIJN!!!!

  Waar zijn de mensen van het advocatuur…is er nou geen 1 die op durft te staan tegen deze ambtenaren met hun dictatoriale wetjes die zij letterlijk en figuurlijk uit de mouw schudden?
  Waar is en zijn de mensen in Brussel van de Rechten van De Mens???
  Als menselijk wezen bent U beschermt tegen zulke ambtenaren met hun wetjes en gedrag!

  Wat is het volgende???*stiekem is de PEST aan het opkomen..Mongolië/China en nu ook in de VS)

  Ik dank U!

 14. De jong is een hele gevaarlijke man!!!! En die is ook nog voor de volksgezondheid echt gevaarlijk, Rutte is Pinokkio en heeft hele bruine armen bij Hugo ??? we worden van ons vrijheid en mening beroofd

 15. Er zijn meer totalitaire regimes geweest die democratisch aan de macht zijn gekomen. Ik hoop dat de Kamer leert van de geschiedenis en dat ons staatshoofd tijdens zijn studie goed heeft opgelet.

 16. Hoewel ik het ontzettend eens ben met dit artikel zijn er ook dingen die niet kloppen: “de eerste dictatuur die ons land ooit heeft gekend uit te gaan rollen”. Dit is niet de eerste dictatuur hoor. Kijk maar naar de geschiedenis. Maar het is wel de eerste dictatuur+ politiestaat van bijna iedereen die nog in leven is.

 17. De koning heeft digitaal getekend terwijl hij op een Grieks eiland zit! De wet komt erdoor….?

 18. Dit is dictatuur puur.
  Het gaat niet om Corona,Corona is de boeman en wordt alle schuld in de schoenen geschoven (slim bedacht).
  De wereldeconomie wordt gereset zie “The Big Reset” van o.a. Willem Middelkoop etc…
  De vrijheid is ingevaar wie krijgen de grootste (beurs)crash alle tijden. (Zie Dr.Markus Krall econoom in Duitsland)
  Tijd om in aktie te komen.

 19. Nietmeergrappighaus toont met zijn feest de arrogantie van de macht. Komt hij hiermee weg, dan is de democratie gevallen en zijn de schapen rijp voor de scheer en de slacht. Spreekwoord van de illuminati: Meansen die hun intelligentie niet gebruiken zijn als de dieren die geen intelligentie hebben en zijn gelijk lastdieren en biefstuk op tafel. Wordt a.u.b wakker. Het is twee voor 12.

 20. ik ben tegen de spoedwet en noodwet het totaal niet nodig hier in nederland
  wij willen dat niet , ook geen nieuw normaal dus weg met die spoedwet ! gewoon normaal leven zonder poespas , en dus geen spoedwet voor het volk is dat duidelijk ! weg met belachelijk spoedwet .

 21. Ik ben voor een ongeschonden lichaam in een mooi en eerlijke wereld
  Laten we de leugenaaren zijn geld de wereld uitsturen

 22. Als er geen nood is, dan is Corona voorbij. Hoe kan men dan een noodwet maken? Wees eerlijk, noem het dan anders.

 23. Na Grapperhause z’n bruiloft,zal deze wet niet meer doorgan lijkt me.

  Want kom op zeg, kindertjes naar bureau halt???

  En grapperhause nog niet eens een bekeuribg,strafblad oid…

  WIE IS HIER NOU DE OPPER ASO DAN?!

  EN ONZE KONING???? Gezellig naar code oranje en op de foto…

  Sorry hoor, maar niks is meer geloofwaardig nu.

 24. Wijs een dader aan als de veroorzaker van ellende “Corona”, draag een oplossing aan; lockdown, social distancing en we laten ons als makke schapen naar de slachtbank leiden.
  In de oorlog waren de joden de dader volgen onze besnorde vriend H, velen zijn daar ingetrapt ook wereldwijd!

 25. Rutte is een dictator
  Ons landje naar de klote geholpen
  Schande = voedselbanken , MH 17.
  De zorg en ons leger alles heeft hij om zeep geholpen.Rutte pleeg aub vlug euthanasie.

 26. Ben met bovenstaande reacties helemaal eens wij leven in een democratie en niet in een dictatuur

 27. RUTTE is RECHTS, FvD en PvdV zijn ook rechts. Zij praten alleen maar links om STEMMEN TE TREKKEN!! Doe niet zo dom, mensen!!

 28. Waarom is er geen voorbeeldbrief aangeboden zodat we als nog kunnen protesteren tegen de uitvoering er van?

  Ik wil hem alsnog wel ontvangen hoor!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.