Hoax, conspiracy en complotdenkers, maar vooral kritische journalisten verenigen zich in de NVVJ

Freedom of speech crisis concept and censorship in expression of ideas symbol as a human tongue wrapped in old barbed wire as a metaphor for political correctness pressure to restrain free talk or limit communication.

Als het aan mij ligt is het afgelopen met het complotdenkertje pesten, over met de verheerlijking van het overheidsbeleid, klaar met het demoniseren van andersdenkenden. De eerste stap is daarvoor gezet. De vrije en onafhankelijke journalisten, die wel taboedoorbrekend durven te schrijven en publiceren, hebben de koppen bij elkaar gestoken. Er is een vereniging opgericht die bedoeld is elkaar te ondersteunen en bij te staan met het roeien tegen de massa media stroom in van eenzijdige berichtgeving, maar ook om op te staan voor de vrijheid van publicatie.

Demoniseren

Journalisten die durven te schrijven tegen de algemene opinie in, lees overheidsbeleid, hebben het niet gemakkelijk. Gelukkig sterkt de meesten van hen dit in hun streven de waarheid boven tafel te krijgen. Des te meer tegenwerking des te groter hun verbetenheid om de andere kant van de medaille te tonen. Naar schatting zijn er zo’n vijftig van overheid en multinationals onafhankelijke media. Denk aan nieuwssites, videoverslaggevers op YouTube en dergelijke.

Zij worden voorlopig nog zonder tegenwerking, weggezet als hoaxsites, complotdenkers of gelovers in UFO’s. Ook wel fakesites genoemd. Dit gebeurt zelfs door de vrijheid van meningsuiting en drukpers belovende overheid. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet een rapport opstellen om het ‘fakenieuws’, zoals zij dat benoemen in kaart te brengen. (Ministerie voor schut met rapport over alternatieve media)

Recente voorbeelden van demoniseren zijn de oproepen van nota bene Tweede Kamerleden om het nieuwe blad ‘Gezond Verstand’ te weren uit de schappen van boekhandels, omdat er sprake zou zijn van ‘desinformatie’.(Geen Gezond Verstand bij Parlementsleden D66 en GL) Daarnaast beschuldigen de massa media de Ander Krant ervan banden met de Russen te onderhouden. Tja, ze vinden het natuurlijk niet leuk dat beide media even een miljoen exemplaren wegzetten.

Intimideren

Of denk aan Flavio Pasquino die eerst ‘gezocht’ wordt door de politie, en daarna aangesproken door de politie coördinator (SGBO) Oost Nederland omdat hij iemand heeft durven interviewen met een van het overheidsbeleid afwijkende mening, de politie noemt dat een video maken waarin je een “complotdenker” een podium geeft.
(Kijk zelf even)

Ook de arrestatie van een Internetjournalist in de cel gegooid wegens kritiek op ambtenaren spreekt boekdelen.

Daarnaast bestrijden de sociale media platforms alles wat de overheid niet zint of wat strijdig is met hun belangen om zo veel mogelijk winst te kunnen maken. Ondertussen zijn YouTube en LinkedIn berucht voor het verwijderen van berichten of het opheffen van accounts. Maar ook Twitter en Facebook censureren er lustig op los. Ze voelen zich zo sterk dat ze dit dan ook openlijk toegeven. Kijk bijvoorbeeld naar ieder coronabericht dat een gebruiker op Facebook durft te zetten, waarna vrijwel direct overheidsboodschappen met het covid-19 beleid worden toegevoegd.

Actie geeft reactie

Een reactie op deze onderdrukking van de vrije meningsuiting kon natuurlijk niet uitblijven. Daarom meld ik met trots de oprichting op 6 oktober van de Nederlandse Vereniging van Vrije Journalisten. In onze oprichtingsakte draaien we er niet omheen. Onze doelstelling is ‘het opkomen en verdedigen van de persvrijheid in Nederland, om zodoende iedereen vrijelijk (schriftelijk, digitaal en/of online) berichten te kunnen laten publiceren’. Dit willen we onder andere bereiken door de ‘censuur verspreid door de overheid en/of bedrijven te bestrijden’.

Het heeft er alle schijn van dat we de eerste belangenvereniging zijn van vrije en onafhankelijke journalisten ter wereld en ik hoop dat er veel zullen volgen.

In het eerste bestuur van de vereniging zitten Sander Campagner (De Andere Krant) als voorzitter, Kathie Schene (RT Dutch) als penningmeester, ondergetekende als secretaris, Guido Jonkers (Wanttoknow) en Lietje Perizonius.

Hier kan je een groot deel vinden van de vrije pers.

Rob Vellekoop, 14 november 2020

18 Comments

 1. Bij deze wens ik deze nieuwe vereniging alle succes toe.
  Dat eindelijk de ketting van censuur doorbroken kan worden.

 2. Ik ben erg blij dat er zo veel journalisten hun nek durven uitsteken, Het is hard nodig om tegengas te geven aan onze regering, die denkt heer en meester te zijn over onze bevolking.
  De tunnelvisie van ons kabinet zorgt er voor dat het overgrote deel van ons klakkeloos doen wat er verlangd wordt om de “pandemie” terug te dringen. Er heerst verdeeldheid en de gewone man/vrouw krijgt het niet voor elkaar om op een normale manier te discussiëren over dit heikele punt. Ik maak mij grote zorgen om de toekomst van Nederland.
  Hopelijk bereiken deze dappere journalisten dat we teruggaan naar onze vroegere normale samenleving. Heel veel succes gewenst

 3. Open en transparante journalistiek hebben we nodig en de zogenaamde complotdenkers kunnen dit massaal gaan promoten zodat er steeds meer mensen wakker worden.

 4. Het is belangrijk dat elk geluid gehoord wordt. De mens kan zich pas een mening vormen als voor en tegen afgewogen kunnen worden. Informatie = informatie. Het word pas misinformatie indien het doel niet informeren maar manipuleren word. Het geloof is daar een perfect voorbeeld van. Miljoenen zijn de dood in gejaagd met de mededeling dat God er voor hen was…… al iemand teruggezien die dit feitelijk kon staven.

 5. Blij met de kennelijk steeds groter wordende groep vrije journalisten. Dankjewel voor jullie inzet. Maken we het tegelijkertijd de overheid niet te makkelijk om jullie als groep weg te zetten?

 6. Eindelijk! Eindelijk een stevig én duidelijk signaal. Een signaal die torenhoog uitsteekt boven de onbetrouwbare, framende en bedoezelende Main Stream Media!

  Een besluit waarin wij, de nieuws hongerende mens weer zicht krijgt op EERLIJK, BETROUWBAAR en ONGESECUREERD nieuws.

  Bravo! Chappeau! Bis bis bis

 7. Fantastisch! Ik wacht het aanmeldingsformulier af en word dan lid! Want eerlijke informatie is zo nodig nu! Grote pluim voor deze journalisten!

 8. Is er al een vereniging voor vrije mensen die geen journalist zijn, zo niet, hoe kom je aan de titel ‘journalist’? 🙂

 9. Open en transparant is schrijven zonder vooringenomenheid, je bij de feiten houden, hoor- en wederhoor plegen, twee kanten belichten en bronnen vermelden. Open staan voor conspiracies maar net zo open staan voor een gedegen debunk. En ook accepteren dat er soms een andere uitkomst is dan je wilt horen. We hebben geen dictatuur, wel linksere en rechtsere kranten (VK versus Telegraaf) en fantastische kritische nieuwe media als De Correspondent en Follow The Money plus topprogramma’s zoals Zembla en tegenlicht. Gemaakt door integere onderzoeksjournalisten. Er bestaat geen amorfe ‘Main Stream Media’, ja in China is alles staatsTV. Iedere mafkees kan in Nederland vrijelijk en ongehinderd publiceren – maar helaas houdt geen hond zich aan journalistieke principes en wordt er heel veel ongefunderdeerd of tendensieus gescholden en vingergewezen. Nog even en we krijgen hier Amerikaanse toestanden, een Trump-cult waarin feiten, wetenschap, relativering en fatsoen niet meer meetellen. Mensen die alleen willen horen wat ze denken, precies het tegenovergestelde van Wakker. Maar het is zo lekker om de oorzaak van je angst, woede en ongenoegen buiten jezelf te leggen. Alles is de schuld van “De” mainstream media, de Cabal, de illuminati en daar zijn ze weer: de Joden. De geschiedenis leer dat dit zelfkritiekloze superioriteitsdenken (De Wakkere Ubermenschen versus de domme rest) toe leidt. Blijf kritisch, ook naar jezelf en je bubbel (zie The Social Dilemma op Netflix). “A mind is like a Parachute, it doesn’t work until it is open!”

 10. Beste Rob,

  Naast “gezond verstand” is dit een onwijs goed initiatief waar ik als lezer al heel lang op hoopte. Na het lezen van het boek “gekochte journalisten” (Ulfkotte) zag mijn vertrouwen in het journalistieke toneel er heel slecht uit. Vanuit mijn werk heb ik veel contact met de pers. Op basis van de interviews die ik geef is het schrijnend om te merken dat de gedeelde waarheid compleet wordt geskipped doordat met een andere agenda heeft. dat is niet alleen frustrerend maar het is ook nog eens huichelachtig naar de lezers die vaak bewust verkeerd worden voorgelicht. Bij mij resulteerde dat in een zoektocht naar dat wat wél waar is, om vervolgens te merken dat die oprechte waarheid die niet gehoord mag worden door bijna alle MSM als complot worden afgedaan. Toen ik daar eens op LinkedIn over sprak en 20.000 views haalde, werd ik door de directie van DPG media afgemaakt. tja, meestal als je gelijk hebt worden mensen boos. Uiteindelijk werd ik in de nacht telefonisch bedreigd.(dan weet je helemaal dat je goed zit) Laat ik eerlijk zijn, er is inmiddels zoveel onder het tapijt geschoven dat mensen schrikken als ze de waarheid horen. en toch moet die waarheid naar buiten. Waarom? omdat mensen in Nederland recht hebben op de waarheid…. Dank dat jullie dit in het licht willen zetten!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.