Geen Gezond Verstand bij Parlementsleden D66 en GL

Beeld 123rf - Gevangen in angst

Het incident waarbij twee Kamerleden het blad Gezond Verstand willen verbieden staat niet op zich. De vrije mening ligt in toenemende mate al maanden onder vuur. De onderdrukking van de andere mening over bijvoorbeeld de mondkapjes en de 1,5 meter maatschappij wordt met de dag meer voelbaar en in de praktijk steeds meer zichtbaar. Het is aan de wakkere mensen, die desondanks tegen de stroom durven in te varen, om het hoofd fier boven water te houden. Maar hoe doe je dat in een omgeving die steeds vijandiger is en wordt aangevoerd door politici en massa media?

Conformisme

Professor Michaéla Schippers, hoogleraar gedrag en prestatiemanagement Rotterdam School of Management, wijst op framing door de overheid. Ze zegt:”De coronacrisis wordt geframed als een oorlog tegen een onzichtbare vijand.” Ze bedoelt met framing, de informatie op een bepaalde manier weergeven. Je kunt bijvoorbeeld nadruk leggen op het aantal doden, of op het aantal overlevenden. “…de overheid legt de nadruk op bepaalde aspecten zoals mortaliteit en de noodzaak om elkaar te helpen.”
Dit proces van framing zorgt dat mensen gehoorzaam worden.
(Lees haar getuigenverklaring voor de BPOC)

Tegelijkertijd betekent dit ook dat de maatschappij verdeeld wordt in gehoorzamen en ongehoorzamen. Deze laatste groep vormt de minderheid en ondervindt steeds meer groepsdruk om zich aan te passen aan de zogenaamde gangbare mening, die de massa media en politici breed uitdragen. De mensen die niet meedoen met de grote groep is ‘onverantwoordelijk’ en ‘schuldig aan het strenger worden van de coronamaatregelen’.

De gehoorzamen reageren meestal niet met rationele argumenten op de non-conformisten, maar emotioneel. Ze spelen op de persoon, die zij (onbewust) zien als een bedreiging (van hun geloof in de overheid).

Steen door de ruit

Het meest recente voorbeeld van intolerantie is de aanval op de hoofdredacteur van het nieuwe blad Gezond Verstand Karel van Wolferen, die een baksteen door zijn ruit kreeg.

GroenLinks (Lisa Westerveld) en D66 (Kees Verhoeven) vinden dat het tijdschrift desinformatie verspreidt. Dat mogen ze natuurlijk vinden, maar daar blijft het niet bij. Ze willen ook dat dit blad niet meer verkocht wordt.

Voordat de steen bij Van Wolferen door de ruit ging hadden de beide Kamerleden het blad in de ban gedaan. Zij roepen dus onverbloemd op tot censuur, terwijl normaal gesproken dat een taboe in de ‘vrije Nederlandse samenleving’ was. Echter niet meer in deze tijd van ‘de neuzen dezelfde kant op, om het virus eronder te krijgen’.

Overigens voor alle ondertussen ongerust geworden burgers, Kees keurt Lubach op Zondag wel goed hoor!
Dus alle trouwe tv kijkers mogen hem leuk blijven vinden.

Trouwens de afgelopen maanden hebben de voorvechters van de vrijheid (onder andere Viruswaarheid) het ook regelmatig aan de stok gehad met een overheid die er alles aan deed om demonstraties te verbieden, organisatoren te intimideren, geweld bij vreedzame betogers uit te lokken. Met allerlei pesterijen waarbij eerst wel ‘toestemming’ verleend werd voor een demo, die daarna aan het einde van de vrijdagmiddag nog even ingetrokken werd.
Lees dit nog maar eens terug
Vrijheidsdemonstraties slaan nieuwe weg in tijdens derde pleindemo
Demo vraagt 1e kamerleden hun hart voor vrijheid te laten spreken

Asociaal

Toch vindt dit overheid dit niet genoeg.

Deze en andere politici proberen de wereld te scheiden in leveranciers van door hen toegelaten informatie en die van verboden info. Daarmee bepalen zij voor de lezer wat hij mag lezen. Daarna is het aan de overheidsgetrouwen om zich af te zetten tegen de critici van het overheidsbeleid. Deze afvalligen worden complotdenkers, wappies, fakenieuwsbrengers, desinformanten en rechtse extremisten genoemd.

Daarnaast worden ze ook gebrandmerkt tot asociaal!

De massa media laten geen gelegenheid voorbijgaan om als ware bloedhonden uit te vallen naar tegenstanders van de 1,5 meter.
Zoals Joop dat daarvoor dankbaar een onderzoek citeert.

Emigreren

Minder heftig, maar wel typerend zijn deze boze linkedin reacties op mijn artikel, dat stelt dat we in een dictatuur zijn terecht gekomen. Deze mensen kunnen de gedachte niet verdragen dat iemand durft te beweren dat Nederland een dictatoriaal land is.

Let op dat de reacties van de lezers op het artikel voornamelijk emotioneel en op de persoon van de schrijver zijn gericht. Inhoudelijk gaan deze schreeuwende medemensen niet op het stuk in.

Ook raden ze mij aan te emigreren. En dat begrijp ik, want ik trek het handelen van de overheid in twijfel. En uitgerekend deze overheid volgen zij in hun goedgelovigheid, rechtstreeks de economische afgrond in (dankzij de coronamaatregelen).

Ze adviseren mij ook onder te duiken. Waar heb ik die term eerder gehoord? O ja, 80 jaar geleden.

Zondebok

Een stap gevaarlijker wordt het als de tegenstanders van de corona maatregelen van de regering als schuldigen worden aangewezen. Kijk ook hierboven naar de reacties. Daarin suggereren de gelovigen in het overheidsbeleid dat aanscherping van de maatregelen de schuld is van hun tegenstanders.

In de geschiedenis zijn hele bevolkingsgroepen uitgeroeid die eerst op deze manier tot zondebok gebombardeerd werden.

Natuurlijk is dit een onuitstaanbare wantrouwige gedachte van mij, waarop de overheidsgetrouwen ongetwijfeld zullen inhakken.

Solidariteit en Vrije media

De wakkere medemens die ziet wat er in ons land aan het gebeuren is op politiek gebied zal sterk in zijn schoenen moeten staan om bij zijn of haar standpunt te blijven. Niet omdat de tegenargumenten indrukwekkend zijn, maar door de sociale druk die voortdurend wordt uitgeoefend. Dat is wat deze tijd ook zo zwaar maakt. De coronacritici moeten zich continu verdedigen.

Gelukkig komen er in het land steeds meer steungroepjes van mensen die kritiek hebben op de corona maatregelen. Zij zoeken elkaar op en steunen elkaar.

Ook hebben vrije en van overheid of multinational onafhankelijke journalisten de koppen bij elkaar gestoken en een unieke vereniging voor het vrije woord opgericht. Deze Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten zal censor Verhoeven een doorn in het oog zijn.. Deze club van kritische schrijvers en verslaggevers durft in tegenstelling tot de journalisten van de gevestigde pers, zeg maar de massa media, wel de ontwikkelingen in ons land kritisch te verslaan.

Het zal niemand verbazen dat de overheid, de eerste aanvallen al lang tegen deze vrije vrouwen en mannen heeft ingezet. De Andere Krant en zoals hierboven Gezond Verstand vielen al in de prijzen.

 

Rob Vellekoop, 29 oktober 2020

16 Comments

 1. Rob. Ik liet je vandaag weten. Dat op de OBA, Oosterdok, Amsterdam, de bezoekers uitgesloten worden van inzien van het nieuwe – al tijden ontbrekende tijdschrift – Gezond Verstand ! Zij grijpen in een leeg schap. Ik vroeg ernaar, werd schamper tegemoet getreden, en verwezen voor antwoord naar de directie. Waarmee ik daartoe contact ga opnemen, om uit hun mond te horen vanuit welk recht ze tijdschriften uit de schappen mogen houden , omdat de inhoud hun niet overeind houdt , waar ze in moeten geloven. Robert.

  P.S. Zou graag zien dat andere OBA kranten en tijdschriften lezers op andere locaties en stadsdelen, eveneens zien of dit gedirigeerd beleid is!

 2. ik wens je veel kracht, moed liefde en licht toe Rob De waarheid komt altijd weer naar boven
  We zijn soevereine wezens
  geen informatie is gelijk aan duisternis informatie is gelijk aan LICHT

 3. Rutte en zijn trawanten hebben zo veel mogelijk domme mensen nodig om hun misdaden er dóór te kunnen drukken.

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Om te beginnen mensen die tegen al dat gezeik van het covid-19 gebeuren is/zijn,hebben al een stempel in de nek staan—–recht extremisten–holligens relschoppers …als het maar extreem slecht is.
  Net als de….NOS…..alles wat zij vertellen over Rusland is ALTIJD!!!! negatief!!!

  Nog effe dit gevonden:
  Europa overspoeld met agressievere variant coronavirus!!!…..uhhhh????????????

  Het coronavirus dat Europa in zijn greep houdt,is een agressievere variant van het virus dat eind vorig jaar in Wuhan van dier op mens oversprong.
  Het zou zelfs kunnen verklaren waarom China de epidemie zoveel makkelijker onder controle kreeg,schrijft De Volkskrant.

  Grofweg bestaat het coronavirus uit de G- en de D-variant.
  Die eerste waart rond in Europa en de VS en bevat een aminozuur ‘glycine’ (G) waar oorspronkelijk het aminozuur ‘asparagine’ (D) zat.
  Daardoor zuigt het virus zich soepeler aan cellen vast.

  De mutatie D614G is al langer bekend,maar een Zwitserse en een Amerikaanse studie hebben nu onafhankelijk van elkaar aangetoond dat de variant zich sneller verspreidt en dus de overhand heeft gekregen in de VS en Europa.
  Het is als het ware of het coronavirus een turboknop heeft gekregen.

  Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) sluit niet uit dat het virus daardoor in China gemakkelijker te bestrijden was.
  Dat is wel iets wat door mijn hoofd speelt:dat we in Europa pech hebben gehad.
  Het verklaart zeker niet alles,maar misschien toch wel iets van het verschillende verloop van de epidemie in China en in andere landen,zegt ze in de Volkskrant.

  De huidige variant van het virus is niet dodelijker. Ook worden we er niet zieker van. Het verspreidt zich alleen gemakkelijker.

  Vraag je—-wordt U nu ook o zo bang????
  Of is dit gewoon weg NEP/FAKE-NIEUWS van de bovenste plank….en BANGMAKERIJ???

  Ik dank U nogmaals O zo vriendelijk!!

 5. De enige covid-patiënten die we hebben zitten in ons parlement.

  Pas als alle restaurants, cafés en kleine bedrijven zijn weggevaagd komt het fascistische falderappes er achter dat je van het dragen van maskers, handjes wassen en afstand houden alleen niet leven kunt.

  Aan domheid is dit niet te overtreffen. De mensen geloven werkelijk alles en vinden alles goed.

 6. Rob wat krijg je valse comments op je werk, zo erg had ik niet verwacht.

  Het siert je dat je rechtop blijft staan.

 7. Ook officieel is Nederland geen democratie maar een land dat volgens democratische beginselen geregeerd wordt. En geloof me: dat is echt iets heel anders. Het woord “beginselen” is immers een sleutel die op elk slot past.

 8. Even een praktijksituatie: een familielid van 90+ voelde zich niet lekker en kroop, met lichte verhoging, in bed. Voor de zekerheid toch maar even de huisarts laten komen. De beste man had géén testmateriaal bij zich en zei direct: “Corona!” en “Alle aanwezigen een mondkapje op!” en “U moet naar het ziekenhuis!”. Dat wilde de persoon in kwestie niet, dus dat ging mooi niet door. Ik dacht dat de ziekenhuizen uitpuilden??? Waarom moet iemand met zeer milde klachten daar dan direct naar toe??? Gelukkig had deze persoon nog genoeg Gezond Verstand om op eigen krachten uit te zieken en loopt hij, na een paar dagen in bed gebleven te zijn, alweer als vanouds. Enneh….een arts die een second opinion kwam uitvoeren wist te vertellen: “Meneer heeft géén C.”. Dus laat je vooral niets wijs en niet nodeloos bang maken.
  Ik ben trots op een blad als Gezond Verstand!

 9. WEER aan het discrimineren!!, de motherfuckers moeten de mensen die van nederland iets moois gemaakt hebben, maar blijven veroordelen en demoniseren ?
  Alles afpakken en ons straatarm maken, vrijheid beperken op basis van leugens en dan zijn wij ongehoordzaam ?
  Stelletje motherfuckers en landverraders zijn het.
  Als mens, die nog steeds vrij is en zijn/haar hele leven voor de maatschappij heeft klaar gestaan mag toch wel wat meer fucking RESPECT voor getoond worden.
  De enige mensen die kennelijk het rationele bewustzijn nog hebben worden weer voor de leeuwen gegooid, en daar doet de “alternatieve” media ook vrolijk aan mee.
  Dus wie maakt zich hier nu eigenlijk strafbaar ?
  Het dagelijks manipuleren van mensen die hun leven gegeven hebben voor deze VOC en asociale ingestelde overheid.

  en wedden dat dit gecensureerd word ?
  Kutvolk, lekker over de rug van anderen mooi weer spelen,en dan die mensen veroordelen ?
  De inquistie 2020.
  De fucking overheid die op oorlog aanstuurt met de bevolking, omdat die weigeren zich als slaaf te laten knevelen ?

  En Wat zei Prutte tegen Erdogan ?

  Iets met vrijheid van meningsuiting ?

  Hypocrieten.

 10. Het personeel van de kleine boekenwinkel waar ik mijn boeken bestel loopt nu ook met mondkapjes. Bij de laatste paar bezoeken heb ik deze, overigens zeer aardige, mensen geadviseerd om ervoor te zorgen dat ze genoeg frisse lucht binnen krijgen. Ze reageerden daar positief op en ik hoop dat ze wat gaan nadenken over de schadelijkheid en de onzin van zo’n muilkorf. Dat probeer ik ook in andere winkels.

  Een zeer leerzaam gesprek met Jan Storms over psychopathie:
  https://www.youtube.com/watch?v=TzYTIIM5eWU&t=787s
  Het huidige regeringsbeleid vertoont psychopathische kenmerken.

  Ik heb een korte maar zeer stevige mail (zonder scheldwoorden, in keurig Nederlands) naar een aantal Eerste Kamer senatoren gestuurd waarin ik mijn afkeer uit over de aangenomen ‘coronawet’. Zowaar kreeg ik van enkelen een antwoord, ze lezen dus kennelijk wel (enkele?) mails die zij krijgen.
  Van hr Verkerk van de CU kreeg ik een bijlage waarin uitgelegd wordt waarom CU vóór heeft gestemd. Best wel schokkend hoe slecht en eenzijdig zij geïnformeerd lijken te zijn. Misschien weten zij stiekem wel beter?
  Voorwaarde is denk ik dat je het zo kort mogelijk houdt maar wel zeer duidelijk je mening of bezorgdheid verwoordt. Christelijke politici kun je wijzen op hun christelijke normen en waarden ten aanzien van het huidige onmenselijke (goddeloze?) regeringsbeleid.

  Baat het niet dan schaad het niet, zo’n mail, dat in tegenstelling tot het coronabeleid.

 11. Er moet een onafhankelijke commissie van filosoof, maatschappelijke, culturele, ea om het politieke debat te stromen, waarbij de individuele vrijheid en Gezondheid van de burger gegarandeerd is !

 12. Maar gelukkig dat er tegenberichten zijn,voorbeelden te over van het geblunder van het kabinet,vb onlangs Wodc en de beinvloeding ervan door ambtenaren?
  Grabhaus gast gewoon door zonder zijn beslissing tot aftreden te nemen?
  Het gemak dat tijdens crisis Olongren weigert de huizenmarkt in te tomen??
  Jetten met zijn dictatoriaal gedrag,zeker overgenomen door Franz?

 13. aan de sloper: de chinese regering heeft begin februari 50 ton vitamine-c gekocht van een chinese dochter van DSM. een patient kreeg 24 gram en soms 12 gram en iedereen werd beter. dat is volgens mij het verschil.

  de officiele kanalen proberen vit-c te onderdrukken. dat doen ze onder andere door vit-d te propageren, voor het klok-en-klepel effect, en door chloroquine in de balans te gooien. het zal allemaal wel helpen, maar vitamine-c is essentieel voor je immuunsysteem. zoek maar naar dat cytokinestorm horrorverhaal. gewoon een stevige shot vit-c erin en het is gelijk gefixt. zoek naar dr. paul marik, 2016. hij kwam er per ongeluk achter dat hij de 30% dode patienten in zijn intensive care unit, dag in, dag uit, allemaal kon redden hiermee. er waren een paar aardige youtube filmpjes met intervieuws van hem. weet niet of die er nog staan. het is verbijsterend zoals hij daarna aangepakt is, maar zoek dat zelf maar op.

  en rob, houd vol, je staat ijzersterk. ik ben 40 jaar geleden geemigreerd en sinds ik breedband internet heb vraag ik mij, na de eerste cultuurschok, voortdurend af wat ze daar bij jullie in het drinkwater doen. hoe kan het zijn dat de mensen zo dom zijn geworden. geen enkel argument telt nog, alleen maar waar je achteraan loopt. er is duidelijk iets heel vreemds gaande en dit leidt overduidelijk in de fascistische richting, leider en kudde. de leider is altijd een psychopaat en de kudde wordt gedreven door angst. ik ben van mening dat fascisten geen slechte mensen zijn, ze hebben juist een sterk moreel probleem. de angst die dat opwekt, namelijk de angst een moreel verkeerde beslissing te nemen, koppelt ze keihard aan hun leider. zo wordt alle verantwoordelijkheid effectief op de leider overgedragen en verdwijnt alle morele angst. nou ja, tot iemand ze aan het twijfelen brengt, jij dus. er was ooit een experiment van ene milgram geloof ik, die de f-schaal voor fascisme heeft uitgevonden. dat is de kern van de zaak. en het tragische is juist dat mensen met een sterke maar door angst gedreven moraal hier hoog scoren. het zijn geen slechte mensen, ze zijn alleen erg bang. en angst is een belangrijke factor in het vitamine-c metabolisme. een beetje stress en je zit gelijk op de bodem van je c-voorraad.

  wel dat waren wat quasi psychologische kletsjes, waar misschien wat inzit. ik heb er verder weinig verstand van.

  in elk geval: hou je taai, je bent goed bezig en alleen door mensen die hun nek uitsteken en daardoor een coordinerend effect hebben kan de weerstand ontstaan die nodig is om de totale rampspoed die men voor ons in petto heeft te keren.

  ja en neem een paar gram vitamine-c per dag, dan blijf je helder denken en wordt je niet depressief van al die zielepoten.

 14. Weer een artikel waar we niks aan hebben Rob. Ik begrijp je woede,maar laten we relax blijven en net doen alsof.Dat het niet goed gaat zo is duidelijk. Maar laten we het gewoon negeren. Ga je eigen weg.
  Schrijf een brief aan je huisarts dat je niet langer gebruik wil maken van de diensten. Schrijf een brief aan je verzekering dat je niet wil betalen voor rare maatregelen. Storneer een automatische betaling voor een keertje.
  Weet iedereen wel wat die gratis mondkapjes,handsdesinfectie en testen kosten? De controles bij ziekenhuizen,de extra boa’s? Dat betalen we via de premies.
  En wat bereiken we ermee? Niets…
  Ik begrijp ook de reactie van de linkse partijen. Die vragen om kortstondige volledige lockdown. Kabinet rekt alleen maar,om politieke redenen en weet ik veel wat voor redenen.

 15. Hmm Eric, waarom negeer je dan niet gewoon mijn artikel, als negeren zo gemakkelijk is.

 16. Vorige week nam een verontwaardigde Rutte het op voor Wilders, die bonje had met Erdogan, over een spotprent. ”Vrijheid van meningsuiting is ons hoogste goed,’ liet hij in een reactie weten. Ondertussen proberen twee kamerleden makkelijk te scoren en vallen ze de vrijheid van meningsuiting aan. Waar blijft Rutte? Helaas pleit het niet voor de kamerleden dat ze zich totaal afsluiten voor andere invalshoeken en de staatspropaganda kritiekloos slikken. Nu maar hopen dat heel veel mensen van de gratis publiciteit gebruik maken en zich abonneren. Karel van Wolferen is een moedig man, die zijn nek durft uit te steken. Bovendien weet hij als geen ander wat er werkelijk speelt achter de schermen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.