Parlement opent wildwest: schieten op boeren mag

Dat politie het vuur opent op boeren met het doel om hen aan te houden mag sinds 1 juli. Het wetsvoorstel hiertoe is al in 2019 door een bijna voltallige Tweede Kamer aangenomen. De gebeurtenissen met Jouke en andere boeren zijn geen incident, maar het bewuste gevolg van een Parlement dat geweld van de politie al op voorhand goedkeurt!

Jouke

Nederland komt in beroering nadat blijkt dat een agent een jongen van 16, op zijn trekker heeft beschoten. Hierop is Jouke aangehouden voor een poging tot doodslag en opgesloten in de cel. Gisteravond is hij weer vrijgelaten, nadat Leeuwarden steeds meer was volgelopen met boeren en demonstranten die de onmiddellijke vrijlating van de jongen eisten.

Brief

Jouke schrijft na zijn vrijlating een brief waarbij hij iedereen voor de steun bedankt. Hij vertelt ook hoe het een en ander is gebeurd.

“We stonden met z’n allen bij een DC in Heerenveen op het industrieterrein. Toen had de ME gemeld dat ze gingen vegen. Toen hebben wij met z’n alleen besloten weg te gaan, toen zijn we met zijn allen door Heerenveen heen gereden en bij Thialf geparkeerd, was een gezellige boel even wat drinken en eten toen zeiden we, we moeten nog maar een rondje door Heerenveen, ons even laten horen en dan naar huis.

Dus de stoet vertrekt, ik er achteraan door Heerenveen heen, toen ging de koploper de oprit op bij Oranjewoud, richting de MAC Heerenveen toen de eerste afslag ook gelijk gepakt en daar stonden politie auto’s beneden. Toen vloog een groot gedeelte er omheen er stonden nog een paar voor mij, achter mij was bijna alles weg dus ik dacht ik moet ook er omheen, dus ik rustig over het stoepje ik reed zeer rustig.

Ik ging kijken of er verkeer aankwam en of ik kon oversteken terwijl ik rijd zie ik naar de andere weg, waar ik er weer op moest. Nog steeds reed ik rustig, ineens PANG in m’n rechter oor, ik denk wat krijgen we nou piep in het oor.. Ik denk snel weg wezen, uit paniek, straks komt er een tweede achteraan.

Ik had geen schade, dacht ik, dus ik dacht een rubberen kogel, die is terug geschoten maar bij Oudehaske stonden we even stil loop, een rondje om de trekker zag ik een gat zitten in het ijzer! Toen ging er van alles door me heen, het had echt niks gescheeld, dan was het einde verhaal geweest iets harder gereden of iets langzamer had ik dit niet kunnen na vertellen.

En toen paar 100meter uit Oudehaske stond de politie er al, ik werd verdacht van poging tot doodslag handen in de boeien en naar het politiebureau. Toen besefte ik het allemaal even niet meer, dan gaat er zo’n adrenaline door je heen, dan weet je niet meer wat je allemaal overkomt.. het was schrik op schrik maar ik ben gelukkig vandaag  6-7-2022 ben ik vrij gelaten om 21:15 uur.”

Diezelfde avond blijkt de politie meerdere keren te hebben geschoten in Heerenveen. Ook hebben politie-agenten een aantal keer hun pistool getrokken als dreigement, zoals bijvoorbeeld in onderstaande tweet te zien is.

Spoeddebat

Naar aanleiding van het politiegeweld in Heerenveen heeft Forum voor Democratie in de Tweede Kamer een spoeddebat aangevraagd, maar hiervoor was geen meerderheid te vinden. Dit is niet zo verwonderlijk als je weet hoe de bijna voltallige Kamer daarover in 2019 dacht en nog steeds blijkbaar.

Politie

Otto Adang, bijzonder hoogleraar Veiligheid en Collectief gedrag aan de RU Groningen, werkt ook voor de politie-academie geeft desgevraagd zijn toelichting op het geweldsincident:”Politie mag schieten, maar ook ter aanhouding voor een zwaar vergrijp.”

Uit de omschrijving van Jouke blijkt geen enkele vorm van een zwaar vergrijp. Wel schijnen de ouders van Jouke de politie een poging tot doodslag op hun zoon ten laste te leggen. Het blijkt echter zeer de vraag of deze poging een kans van slagen heeft als je leest hoe het Parlement staat tegenover politiegeweld.

Met ingang van 1 juli 2022 geldt namelijk een zogenaamde ‘stelselherziening geweldsaanwending’. Het parlement is hierover een aantal jaar bezig geweest vanaf 2016.

Parlement

Uiteindelijk hebben de beraadslagingen opgeleverd dat de voltallige Tweede Kamer dit artikel heeft goedgekeurd op 29 oktober 2019, behalve de fractie van DENK.
Voor waren: SP, PvdA, GroenLinks, Van KootenArissen, PvdD, Van Haga, 50PLUS, D66, VVD,SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FvD.

(lees toelichting)

Er komt hierdoor een nieuw artikel in het Wetboek van Strafrecht. Daardoor kijkt Justitie voortaan op een andere manier naar politiegeweld. Er wordt niet langer gekeken of zij een strafbaar feit hebben gepleegd, maar of de politie de ambtsinstructie heeft opgevolgd!

Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, was de hele Kamer voor behalve PvdD.
Voor: SGP, CDA, Fractie-Nanninga, FVD, VVD, Fractie-Otten, GroenLinks, SP, 50PLUS, PvdA, OSF, D66, PVV en ChristenUnie.

De Wet van 12 mei 2021 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het opnemen van een specifieke strafuitsluitingsgrond voor opsporingsambtenaren die geweld hebben gebruikt in de rechtmatige uitoefening van hun taak en een strafbaarstelling van schending van de geweldsinstructie en wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het opnemen van een grondslag voor het doen van strafrechtelijk onderzoek naar geweldgebruik door opsporingsambtenaren
(geweldsaanwending opsporingsambtenaar) (Stb. 2021, 233) treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

Geweldsspiraal

Het artikel laat zien dat het NL Parlement niet alleen de politie meer mogelijkheden tot inzet van geweld geeft, maar hen zelfs daadwerkelijk aanmoedigt dit te doen! Dat verklaart ook waarom de Kamer de inzet van gemaskerde politie, de zogenaamde romeo’s, niet veroordeelt en zelfs negeert.

Dit ondanks oproepen vanuit de samenleving, omdat ze tijdens het sinds de boerenacties van vorige week steeds weer opduiken en mensen arresteren of tot geweld uitlokken. (Bizar politiegeweld in Den Haag tijdens #boerenprotest)

Ondertussen kunnen we zien waartoe dit alles leidt, namelijk een escalatie van geweld. Gelukkig blijven demonstrerende boeren en burgers vreedzaam ondanks het overheidsgeweld.

Houd zicht op de acties van de Boeren, lees ons wekelijks overzicht

Rob Vellekoop, 7 juli 2022

3 Comments

 1. Nogmaals, voor wie hardleers is, wil je begrijpen wat de Staat is en hoe de wereld werkt?

  Het territorium wat men Nederland noemt is eigendom van het bedrijf de staat der Nederlanden met eigenaar willem alexander en directeur mark rutte.

  Op de keper beschouwt is dit territorium gekaapt door slechts een kleine groep criminelen, zijnde Koning en Kabinet. In stand gehouden door het monopolie op geweld.

  De door de staat gecreerde realiteit waarin men leeft is niet de werkelijkheid van het gezond (boeren)verstand.

  Wil je begrijpen hoe dit systeem werkt, zoals het werkt voor alle territoria op deze planeet?

  Murray Rothbard wijdt je in, in deze kennis over wat de staat is en niet is. De anatomie van de staat:
  https://archive.org/details/AnatomyOfTheState-Rothbard

  Voor wie niet kan lezen:
  https://www.youtube.com/watch?v=eVEBrEjE36k

 2. Je zult maar een minister-president hebben die het politie-gespuis op zijn onderdanen laat schieten omdat hij vindt dat georganiseerde misdaad moet blijven lonen…een boer kan nog wel in de politiek gaan maar een politicus kan nooit boer worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.