Betaalautomaten leeg, banken nemen groot risico

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de banken zich stapsgewijs voorbereiden op een cashloze maatschappij. De ene betaalautomaat na de andere werd verwijderd. Nu zijn we in de volgende fase beland: de weinige automaten die er nog zijn, zijn vaak leeg en daardoor niet meer betrouwbaar. De banken spelen met vuur. Kijk maar naar Libanon. Gelukkig is er een alternatief.

Vertrouwen

Een bank valt of staat met het vertrouwen dat de cliënt in hem heeft. Je brengt er je geld onder, dat doe je niet zo maar bij iedereen want je gaat ervan uit dat wat je er brengt, je ook minimaal later weer kan opnemen. Voorlopig is de naam ‘bank’ al voldoende om dat vertrouwen op te wekken, maar is dat gerechtvaardigd?

We maken even een uitstapje naar Libanon. Hier is op 1 februari 2023 de munt, de Lira, met negentig procent gedevalueerd. Probeer je eens voor te stellen dat je geld in een klap nog maar een tiende waard is.

In dit geteisterde land moeten politieagenten zelfs de bank dwingen met geweld hun salarissen uit te betalen.

Al veel langer kunnen mensen hun geld niet meer opnemen of overschrijven van hun rekeningen. Vandaar de volksopstand die hier is uitgebroken. Let wel dit zijn allemaal banken die onderdeel uitmaken van het wereldomspannende bankenkartel verenigd in de BIS.

Het lijkt dat de schuld voor de bankrun nu wordt gelegd bij een corrupte directeur van de centrale bank van Libanon, die een paar honderd  miljoen dollar naar een Zwitserse bank zou hebben overgemaakt.

Bank run

Kortom de banken in Libanon zijn onbetrouwbaar, niet waard om daar (spaar)geld onder te brengen. In Nederland zijn destijds enkele banken die na 2008 op omvallen stonden gered door, jawel ONS. Ons belastinggeld diende als basis om de grootbanken niet te laten verdrinken. Daardoor werden wij zelf als bankklant natuurlijk ook geholpen. Iedereen die een rekening heeft bij een bank is immers schuldeiser van de betreffende bank. Als deze failliet gaat dan zijn we normaal gesproken al ons geld kwijt.

Er is echter een garantiesysteem dat zorgt dat banken elkaar steunen mocht er onverhoopt eentje omvallen. Voor een bedrag tot 100.000 euro per klant per bank staan zij garant, totdat er natuurlijk te veel banken failliet gaan. Dan is er geen houden aan. Dat scenario lijkt zich af te spelen in Libanon, waar immers al eerder mensen niet meer bij hun geld konden, dit om te voorkomen dat klanten al hun geld kwamen opnemen (bank run) want zoals iedereen weet is de schuld van de bank aan zijn klant niet met cash geld gedekt! Want slechts een schamele 2 a 3 % van al het geld dat in omloop is bestaat als contant geld, de rest is digitaal, gebakken lucht dus!

De Nederlandsche Bank (DNB)

Nu er steeds minder betaalautomaten en daardoor minder mogelijkheden bestaan om jouw geld van jouw bankrekening op te nemen en deze automaten vaak leeg zijn, daalt natuurlijk het vertrouwen ook in ons land in banken.

DNB schrijft op hun website dat ze betalen in contanten belangrijk vinden. “Om te zorgen dat contant geld goed bruikbaar blijft, is het van belang dat winkeliers contant geld als wettig betaalmiddel blijven accepteren. Betalen moet immers voor iedereen gemakkelijk zijn.”

Volgens een onderzoek van de Europese Centrale Bank rekent in 2022 nog 59 procent zijn aankopen contant af. Daarnaast kopen steeds meer mensen online, dus betalen digitaal, hierdoor neemt de behoefte aan contant geld af.

Tegelijkertijd doemt het spook van het digitale betaalmiddel, de CBDC, op in de verte. Dit zal het definitieve einde van contant geld betekenen.

Zoals je ziet is er een verwarrend spelletje gaande met als doel de mens van zijn contant geld af te helpen. We zien de centrale bank die suggereert contant niet kwijt te willen, terwijl particuliere banken hun uiterste best doen mensen zoveel mogelijk te frustreren bij het opnemen van contant geld (je moet er zelfs voor betalen om geld te kunnen opnemen) en dan zijn er de berichten over de digitale Euro onder andere gepromoot door het WEF.

Qua vertrouwen speelt DNB een zorgzame toeverlaat voor de ongeruste bankklant, en is de privé bank steeds minder betrouwbaar. Kijken we naar Libanon dan blijkt dat je niet op iedere centrale bank kan bouwen.

Geld opnemen

Jouw geld, dat op jouw rekening staat, niet kunnen opnemen, doet direct iets met het vertrouwen. Je gaat je realiseren dat de bank ervoor kan zorgen dat jij niet de beschikking hebt over jouw geld. Als dat een enkele keer gebeurt, komt dit niet zo hard aan. Gebeurt dit echter meerdere keren dan ga je inzien dat het steeds moeizamer wordt jouw geld op te nemen of zelfs af te schrijven van je rekening vanwege de een of andere limiet.

De banken hebben dit scenario heel langzaam uitgevoerd. Eerst werd het aantal filialen per gemeente verminderd nadat er zoveel mogelijk was geautomatiseerd. Vervolgens werden steeds meer betaalautomaten gesloten, totdat er nog enkele zijn. En nu geven deze laatste geregeld geen geld meer.

Met andere woorden we worden voorbereid op de fase waarin geen betaalautomaten meer aanwezig zijn om jouw geld van de bank te halen. Af en toe krijgen de klanten een soort elektrische schok te verduren, zo van ‘oh er zit geen geld in de automaat’. Ondertussen hopen de banken dat hun klanten ook deze service-afbraak zonder vertrouwensbreuk doorstaan.

Gelukkig voor de banken zijn er weinig alternatieven. Cryptocurrency is weliswaar een alternatief, maar uitsluitend digitaal.

De Florijn daarentegen lijkt in het gat te springen dat ontstaat. Als rekeninghouder kan je hier namelijk cash geld opnemen bij geldkantoren of per post.
(Lees ook Florijn gaat cash) Daarnaast bestaat de Florijn al ettelijke jaren, wat het vertrouwen erin weer ten goede komt.

Met andere woorden we zitten niet volledig vast aan banken. Door zelf initiatief te nemen kunnen we ons losmaken van de wurggreep waarin we onszelf via banken hebben gemanoeuvreerd.

Rob Vellekoop, 4 maart 2023

5 Comments

 1. Hmm Men kan elke week z’n bedrag opnemen, en wat meer om in de oude sok te doen. Men hoeft niet met dehuodige winden mee te waaien.
  Grote bedragen kunnen gesplits worden . Bv
  Een nota van 1500,00 euro splitsen in tweeën. Zelf vraag ik altijd of men grote bedragen contant kunnen worden afgerekend.dat doe ik het liefst.
  Men heeft nu nog Keuze Vrijheid, bewaak dat.

 2. Het “wettige” (je mag geen ander gebruiken!) betaalmiddel omzetten in èchte waarde is het allereerste dat je moet doen als je wordt geregeerd door criminelen die onbekommerd want onbestraft hun misdadige wetten en regels aan je opleggen. Er bestaat al duizenden jaren geen ander geld in de wereld dan fysiek goud. Heel de rest zijn beloftes op papier. Inflatie, hyperinflatie, banksluiting, onteigening….je zit er helemaal niet meer in. Goud heeft ook een praktisch nadeel. Je kunt het alleen gebruiken om je spaargeld veilig te stellen. Voor de dagelijkse boodschappen heb je helaas altijd “gewoon” geld nodig. Digitaal geld is wel het meest perverse geld dat denkbaar is. Het is het ultieme onderdrukkings-middel dat iedereen zijn vrijheid gaat kosten en door verreweg de meeste mensen met open armen ontvangen zal worden. Mensen willen immers niet vrij zijn want dan is er niemand meer die zegt wat ze moeten doen…..

  Men moet de oprichting van de dystopische digitale terreurstaat die door Zelensky en de zijnen momenteel dank zij de vernietiging van Oekraïne versneld kan worden uitgevoerd eens plaatsen naast de geel/blauwe vlaggen op de Nederlandse kerktorens….dàn weet je door wat voor gespuis je wordt geregeerd!

  https://www.youtube.com/watch?v=rBkxoKdSWww

 3. De enige mogelijkheid zo te zien, ware het niet dat de betrouwbaarheid van de uitgever van deze mogelijkheid zeer te wensen overlaat. Op persoonlijke voet gezien heb ik wel wat op te merken maar dat bespreek niet per buis. Maar het loopt nog steeds.

 4. De bankgarantie is nep !!!

  Heel veel mensen zijn niet op de hoogte van de uitspraak van het Europees Hof in de Iceland zaak.

  Die uitspraak was dat bij een failliete bank andere banken garant staan voor de failliete bank MAAR… bij een systeem crash is het aan de overheid of ze garant willen staan !!

  Bij een systeem crash zijn overheden totaal niet bij machte om zoveel spaargeld EN pensioenen uit te keren. Overheden maken alleen schulden …. weet u wel !!

 5. Hmmm Goud en andere waardevolle metalen ook sieraden kunnen door ee n regering hier in NL geconfisceerd worden. Gezond verstand gebruiken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.