Sluit mensen met een afwijkende visie niet buiten, maar wees nieuwsgierig

Haaks op de conclusie van de AIVD om mensen met een afwijkende mening tot extremist te bombarderen staat de mening van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Op basis van hun onderzoek raden ze de overheid aan “Mensen met een afwijkende visie niet buiten te sluiten, maar juist nieuwsgierig naar hen te zijn.”

Sceptisch

Volgens het SCP heeft tijdens de coronacrisis ongeveer twintig procent van de Nederlanders sceptische ideeën over de pandemiebestrijding. Een op de vijf Nederlanders was dus in de ogen van de inlichtingendiensten een anti-institutionele extremist!

Mensen wantrouwden de informatie van de overheid of twijfelden aan de intenties of de gevolgen van de coronamaatregelen. De burgers ervoeren uitsluiting door de overheid, de media en de maatschappij en dat versterkte hun wantrouwen. Daarom moet de overheid nieuwsgierig zijn naar de argumenten van mensen die een sterk afwijkende mening hebben, stelt het planbureau.

Bende van 35 terroriseert NL bevolking met angst en bedrog
Steeds meer duidelijkheid over trollen-acties van overheid tegen ongevaccineerden

Ook de media (lees massamedia) maakten zich schuldig aan het hele circus om mensen uit te sluiten, volgens deze instantie.

Tijdens de coronacrisis stelde het kabinet een aantal maatregelen in om het virus te bestrijden, waaronder mondkapjes, testen voor toegang en lockdowns.

We herinneren ons nog allemaal de wekelijkse dinsdagavondshows van het koppel Rutte en De Jonge waar ze de meest draconische maatregelen met een bijna satanisch genoegen aankondigden.

Bij een deel van de Nederlandse bevolking ontstond scepsis over de informatie die de overheid over de maatregelen verstrekte en over de intenties achter het beleid.

De publicatie Sceptische visies in het coronadebat geeft meer inzicht in coronascepsis: hoe breed het leeft, het ontstond, welke rol (online) media speelden en hoe mensen met sceptische opvattingen over corona de pandemie beleefden. (Hoofdrapport Sceptische visies in het coronadebat)

Enquête

Onderzoekers van het SCP voerden een enquête uit onder ruim 2800 mensen, analyseerden de berichtgeving van sociale media en vier grote dagbladen en spraken met mensen die sceptisch waren over hun wantrouwen in de overheid tijdens de coronacrisis. Uit de SCP-enquête blijkt dat zo’n twintig procent van de Nederlanders coronasceptisch was.

Het ging bijvoorbeeld over de werking van de vaccinaties, de reden van de coronamaatregelen, of wie er over het coronabeleid gaat.

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen met coronasceptische opvattingen niet verschillen in hun psychische gezondheid, mediagebruik of ervaringen met covid van mensen die geen coronasceptische opvattingen hebben. Het is een diverse groep met uiteenlopende opvattingen die bovenal gemeen hebben dat ze een laag vertrouwen in de overheid hebben.

Met andere woorden de coronasceptische mensen sporen wel degelijk, lezen niet uitsluitend bepaalde media en hebben diverse ervaringen met covid! Het SCP haalt de leugens die de massamedia verspreidden dus volledig onderuit. Tevens ruimt ze de vooroordelen tegen kritische mensen op.

Mensen worden sceptisch(er)

Uit diepte-interviews met deze mensen blijkt dat zij hun scepsis ontwikkelde over een langere periode en interacties met de overheid en de maatschappij speelden daarbij een versterkende rol. Zij kregen te maken met verschillende negatieve ervaringen, zoals de inzet van de politie tijdens coronademonstraties, het verwijderen van berichten op sociale media, de manier waarop ze in de media werden neergezet en aanvaringen in hun sociale omgeving.

Ouders vertellen over hun kinderen op school: het lijkt wel oorlog
De Jonge geeft startschot covid vaccinatie campagne

Bij deze ervaringen werd voor hen het idee bevestigd dat er geen ruimte was om af te wijken van de norm.

Meer lezen

Verzameling artikelen over corona (meer dan 140)

 

Rob Vellekoop, 24 juni 2023

3 Comments

 1. Het is jammer dat nieuwsgierigheid niet besmettelijk is :-).

  Het blijft altijd wel bijzonder en je verveelt je nooit op deze planeet, die niet meer is dan een onbeduidend stofje in het universum :-).

  Een “afwijkende” visie: wat is dat ook, wie bepaalt dit en waarom? Wat is er ook mee aan de hand eigenlijk? Waarom is het “slechts” een visie als je zelf onderzoek kunt doen naar wat er wordt beweerd omdat je kunt beschikken over de nodige kennis en materialen om dat te doen? Is het wettelijk verboden om zelf aan wetenschap te doen of wordt er simpelweg gesteld dat dit niet mogelijk is omdat particulieren nou eenmaal allemaal per definitie onbenullige nietsnutten zijn? Alleen iets dat plaatsvindt in een georganiseerde context met status heeft werkelijkheidswaarde of zo?

  Niet zo makkelijk rechtstreeks te onderzoeken, maar wel steeds vaker door mensen ervaren, is de huidige vreemdheid in je dagelijkse omgeving. Er klopt iets echt helemaal niet. Je voelt het gewoon.

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Ook ik heb een afwijkende mening,maar dat wordt betiteld als fakenieuwsverspreider.
  Of een 1 of ander los geslagen wappie…toch ??…3 delig kostu(u)mpertje?

  Er zijn vele Russische jongens gesneuveld,wat doen de Oekraïense huurlingen??…die trekken de kleding aan van die gesneuvelden aan.
  Wat gebeurt er met de achter gebleven wapens van de Russen in Oekraïne…die worden nu ingezet tegen de Russen in de fontlinie en daarachter…en dat weet meneer van de Wagener groep niet…..vandaar ZIJN verontwaardiging dat die beschoten wordt door Oekraïners met Russische wapens.

  Maar kijk eens wat voor een poppenkast de Nederlandse staatsmedia er weer van maken….die mensjes …net als dat meisje de Graaf die gevlucht is uit Rusland…die hier vanuit dit land/provincie haar zegje moet doen….vraagje…hoe komt het dat dat meisje de sites van Rusland, die onder sanctie vallen, toch haar info kan vergaren?

  Wat de staatsmedia niet vertellen….daar ga ik verder…tot de dood er op volgt….niemand die mij de mond snoert…helemaal niemand!!!

  Laat het Hollandse Gestapo-gajes dat goed in hun pannenkoek prenten!!
  Het zo gezegde klootjesvolk pikt het gezeik van jullie niet meer, met de covidtijd zijn jullie allen te ver gegaan en dat krijg je keihard voor je kiezen terug!

  Geen woorden meer of chantage of dreigingen van jullie uit die het klootjesvolk nog pikt, jullie hebben het er zelf naar gemaakt….boontje komt altijd om zijn of haar loontje!

  Ik dank U!

 3. De meeste mensen horen zichzelf graag lullen dus die vallen bij mij al gauw af. Mensen moeten ook kunnen luisteren. Het zijn er dan al veel minder. Dan merk je ook al gauw wie de TV nog steeds niet uit het raam heeft gegooid en die mensen vallen ook af. En daarna wordt het interessant. Want de mensen die dan nog over zijn die zijn slim en kunnen zelfstandig denken. Tussen deze kleine groep mensen vind ik soms vrienden en een dood enkele keer politieke vrienden. Ik blijf voor mensen open staan want er kan altijd iemand bij zijn die belangrijk voor me is en soms is dat wederzijds. Ik heb dus weinig maar kostbare vrienden. Volstrekte belangeloosheid en volledig vertrouwen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.