Wet permanente controle brengt mondkapje en andere wanmaatregelen terug

Krijgt NL een permanente mondkapjesmaatschappij?

De coronamaatregelen waren onnodig en schadelijk. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit de bestudering van de Wob-stukken die de regering openbaar heeft moeten maken. Desondanks gaat de zogenaamde coronawet als het aan Kuipers ligt, opgenomen worden in de Wet Publieke Gezondheid (Wpg). Worden de wanmaatregelen van Rutte permanent?

Wet

Doordat de Eerste Kamer in mei een nieuwe (vijfde) verlenging van de tijdelijke coronawet verwierp, kan de regering geen maatregelen meer opleggen, zoals mondkapje en 1,5 meter afstand houden. Aangezien minister Kuipers echter rekening wil houden met een nieuwe golf van corona is er een nieuwe wet nodig als onderdeel van de publieke zorgwet.

Na goedkeuring door de Raad van State gaat in de zomer het wetsvoorstel naar het Parlement. Gelukkige omstandigheid is wel dat de Eerste Kamer zich opnieuw hierover moet uitspreken en de laatste keer deze maatregelen heeft verworpen.

Tijdelijke wet maatregelen covid-19 / Spoedwet / Noodwet

De tijdelijke coronawet is er destijds in 2020 gekomen. Volgens deze coronawat is een ‘dreiging’ of ‘ernstige vrees’ voor een epidemie voldoende reden voor de regering om burgers hun grondrechten af te kunnen nemen.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor de Spoed- of Noodwet op 27 oktober 2020 na met 48 stemmen voor aangenomen. De partijen die kozen voor het einde van de democratie zijn Groen Links, PvdA, SGP, 50Plus, D66, VVD, CDA en CU. Van dezelfde partijen gingen de Tweede Kamerleden hen hierin al voor. (Lees ook hier)

Op 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) in werking getreden. Deze wet was specifiek gericht op het bestrijden van covid-19 en is viermaal voor een periode van drie maanden verlengd.

Maatregelen op rijtje

De maatregelen kunnen weer terugkomen als deze wet in de Wpg wordt opgenomen. Denk aan

– Mondkapjesplicht kon niet wetenschappelijk onderbouwd worden en had geen effect op gedragsverandering, evenals het afstand houden.
Lees Waarom voerde Rutte mondkapjesplicht in terwijl ze wisten dat het niet werkte?

– onverplichte vaccinaties, maar zonder krijgen mensen beperking opgelegd. Het vaccin blijkt echter niet succesvol te zijn:
Het vaccin blijkt volgens veel artsen zelfs uiterst gevaarlijk.

Toch ging het kabinet over tot de invoering van talloze beperkende maatregelen. Om het geheugen nog even op te frissen noemen we er een aantal:
Verbod op groepsvorming (bijvoorbeeld maximaal 10 personen), vervroegde sluiting horeca en nachtwinkels, verbod grootschalige concerten en bijeenkomsten, verbod van publiek tijdens sportwedstrijden en daarna het schreeuwverbod toen bezoek wel weer mocht, beperken thuisbezoek, beperken maximaal aantal personen per ruimte, sluiting parkeergelegenheden om bezoek te ontmoedigen, sluiting toeristische attracties en van parken en stranden, sluiten horeca, musea en theaters, beperken fysiek onderwijs, sluiten locaties bij bronsbesmetting (NB. besmetting geconstateerd met PCR-test!), mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en winkels, controle van quarantaineverplichting, introductie winkeltijden voor kwetsbare groepen, enzovoort.

Kritische noten

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.